Вживання наркотиків: причини, досвід, динаміка

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Реферат
    Вживання наркотиків: причини, досвід, динаміка


    За даними обох опитувань пята частка молодих людей знайомі з дією наркотиків. Але за рік кількість молоді, що вживає наркотики зросла майже на 6% . Серед учнів ПТУ і студентів ВНЗ цей відсоток ще більше (8,9% і 11,5%, відповідно). Поясненням може бути те, що наркотики, як дороге задоволення, більш доступні забезпеченішим і самостійним (порівняно зі школярами) студентам.
    Аналіз показників у гендерному розрізі показує, що хлопці частіше, ніж дівчата пробавляються наркотиками. При цьому, порівняно з минулим роком, відзначається збільшення числа юнаків, що захоплюються наркотиками на 9,1%, дівчат на 2,1% .
    В місті молоді люди вживають наркотики вдвічі частіше, ніж на селі , при цьому в обох типах поселень зафіксовано збільшення числа молодих людей, що вживають наркотики.
    Найістотнішими причинами вживання наркотиків є цікавість, бравада, прагнення до незвичайних відчуттів, вплив оточення. При цьому стає очевидним, що цікавість підігрівається більш “досвідченими” товаришами і доповнюється власною самовпевненістю та наївністю початківця. Бажання випробувати незвичайні відчуття, спробувати щось, про що знають інші, підсилюється прагненням бути як усі, не виглядати білою вороною. Сприятливою умовою при цьому є відсутність батьківського контролю за життям і дозвіллям дитини.
    Факторний аналіз масивів інформації за два роки розкриває таку структуру причин.
    Перший фактор, що набрав найбільшої ваги, свідчить про значний вплив оточення на ставлення молодої людини до наркотиків. Разом з тим стає очевидною важлива роль у цьому процесі такої особистісної риси, як конформізм. Він робить молоду людину, з одного боку піддатливішим впливові оточення, з іншого боку – обумовлює некритичне мислення, зайву самовпевненість, браваду, що штовхають його на “героїчні” учинки.
    Наступним по ступеню впливу виступив фактор, названий нами “неблагополучна обстановка в родині”. Він відбиває негативний вплив на соціальний розвиток і здоров'я дитини таких моментів, як порушені сімейні зв'язки, напружені взаємини дітей з батьками, відсутність батьківського контролю. При цьому найбільш важливим стає відсутність батьківської уваги.
    Наступний по значимості фактор відбиває потреби молодої людини справитися зі стресом, змінити фізичний стан. При цьому очевидно, що використання наркотиків, як спосіб справитися з навантаженням – є деяка данина молодіжній моді. Так часто молоді люди відповідають, що наркотики допомагають їм підбадьоритися, набути робочого стану, що вживати наркотики – це круто, що наркотики дають змогу мати кайф, зазнати незвичайних відчуттів
    Четвертий фактор відбиває вплив інформації на ставлення молодих людей до наркотиків. Відсутність знань про наслідки вживання наркотиків, а також перекручені цінності і пріоритети стають благодатним ґрунтом для впливу інформації, що створює позитивне ставлення молоді до наркотиків:
    Таким чином, підсумовуючи результати факторного аналізу, ми можемо сказати, що найбільш значущим чинником поширення наркоманії в молодіжному середовищі є цікавість, інтерес і негативний вплив більш “досвідчених” однолітків, що підігрівають і підтримують цей інтерес. У свою чергу настільки висока ефективність впливу оточення стає можливою завдяки власній наївності і неуцтву молодих людей, а також невмінню цивілізованими методами боротися зі стресом, психічними і фізичними перевантаженнями. При цьому недостатня увага до організації часу молодої людини і контролю з боку родини, приводить до того, що цим займається дворова компанія.
    У порівнянні з минулим роком спостерігаються деякі зміни в силі і виразності дії визначених причин. Так, більш вираженим став фактор впливу оточення. Очевиднішим виявився його взаємозв'язок з такими особистісними властивостями як інфантилізм і конформізм. Більш вагомим став фактор, що відбиває негативний вплив неблагополучної обстановки в родині (так якщо в 2003 році фактор по вазі займав четверте місце, то в 2004 – друге). Більш явним і одночасно усвідомленим став дефіцит знань про наслідки вживання наркотиків.
    Розподіл показників за гендерною ознакою свідчить про те, що перелік основних причин, які провокують юнаків і дівчат до вживання наркотиків практично ідентичний. Незначні відмінності полягають у тому, що юнаки вище, ніж дівчата оцінюють можливість одержати незвичайні відчуття від вживання наркотиків, а також відсутність систематичних знань про їх дію . Дівчата вище оцінили вплив напружених взаємин з батьками, неблагополучної обстановки в родині.
    Аналіз причин прилучення до наркотиків у групах з різним освітнім статусом показав, що з приводу таких причин як цікавість, самовпевненість, прагнення до незвичайних відчуттів і провокуючий вплив середовища думка представників усіх груп одностайна. В ієрархії причин вони займають перші місця.
    Крім того, виявилося, що для школярів, а вони знаходяться у фазі становлення соціального “Я”, досить вагомим є прагнення виглядати “крутим”, а також недолік знань про дію наркотиків. Учні ПТУ відзначили як більш значимі відсутність батьківської уваги і контролю, напружені відносини з батьками, важку атмосферу домівки. Варто зазначити, що дію саме цих факторів у студентській групі оцінили набагато нижче. Імовірно, це слід розуміти так, що дані проблеми і є більш розповсюдженими в родинах учнів ПТУ. Студенти як більш істотне відзначили моральність самих батьків, відсутність нормальних орієнтирів у житті, цікавої справи, яка б захопила, зацікавила, а також можливість за допомогою наркотиків зняти стрес. Імовірно, актуальність названих причин дійсно пояснюється фізичними і психічними навантаженнями, що їх доводиться переживати сучасному студентові, а можливо це скоріше данина молодіжній моді – знімати стрес за допомогою наркотиків і тоді тут дійсно набирають сили названі вище причини – відсутність нормальних орієнтирів і цілей у житті.
    Порівняльний аналіз причин уживання наркотиків жителями сіл, селищ міського типу і великих міст показує, що і тут на перше місце виступають такі фактори, як цікавість, агітація більш “досвідчених” друзів, мода на наркотики, впевненість у власній невразливості, і як сприятлива умова – відсутність батьківського контролю.
    Міська молодь, крім усього, акцентувала увагу на таких причинах, як доступність наркотиків, моду на них, а також можливість пережити надзвичайні відчуття, зняти напругу .
    У цілому, підводячи підсумки аналізу динаміки і причин уживання наркотиків, ми можемо відзначити таке. Порівняно з 2003 роком помітна тенденція до збільшення числа молодих людей, що вживають наркотики. У групах з різним освітнім статусом це в першу чергу студенти ВНЗ і учні ПТУ. У гендерних групах число споживачів наркотиків збільшилося в основному за рахунок юнаків. Серед представників різних населених пунктів дану тенденцію демонструють переважно жителі міст і селищ міського типу. Аналіз причин уживання наркотиків показує, що основними факторами, що провокують молодь до вживання психотропних речовин, є цікавість, конформізм, що обумовлює піддатливість молодої людини впливу, як безпосереднього оточення, так і загальнопоширеної “моди” на наркотики. Сприятливою умовою є відсутність уваги і контролю з боку родини.
    Помітним є брак інформації для села, до якого практично не доходить діяльність програм і центрів соціального захисту молоді. Цілком зрозуміло, що саме в маленьких містечках актуальна проблема організації дозвілля молоді, у якого вільного часу в порівнянні із сільськими дітьми значно більше, а можливість відвідувати які-небудь спортивні чи інші дитячо-юнацькі організації, на відміну від міських хлопців, значно нижча. Так само як і нижча заможність батьків, можливість організувати їм дозвілля.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы