Формування високої податкової культури та навчання населення

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Податки і збори (обов’язкові платежі) скрізь і завжди сплачують без задоволення і збирати їх повністю ніколи не вдається. Однак у розвинутих країнах уже знайдені досить ефективні методи вирішення цих проблем. В основі їх – досягнення розумної збалансованості у взаємовідносинах між державою та платниками податків.

    З огляду на це в Україні виникла необхідність розробки податкової системи, побудованої на новому рівні зацікавленості та відповідальності сторін податкових відносин. Саме це зробить масове ухилення від сплати податків та зборів (обов’язкових платежів) неможливим. При цьому мова йде не лише про те, щоб збирати усе, що належить державі, а й навчитись переконувати платників податків у необхіднсті виконання ними свого громадянського обов’язку.

    Однією із складових цієї системи повинна стати довгострокова, розрахована на п’ять років, Програма формування високої податкової культури населення та підтримки зусиль органів державної податкової служби, спрямованих на наповнення доходної частини бюджетів і державних цільових фондів, схвалена постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.99 №636.

    Основний напрям Програми визначає необхідність налагодження партнерства між державою і платниками податків, проте такі негативні явища, як нестабільність законодавчої бази, низька обізнаність населення з питань оподаткування не сприяють взаєморозумінню між державою і платниками податків. Вирішення цього завдання потребує підготовки об’єктивних передумов і пов’язане з ефективністю податкової політики держави, що має позначитися на формах і методах організації роботи органів державної податкової служби.

    Проведення цілеспрямованої постійної діяльності для досягнення “податкової грамотності” населення передбачає:

    – формування суспільної думки про необхідність повної і чесної сплати податків як виконання свого громадянського обов’язку;

    – проведення опитування серед населення для визначення рівня обізнаності про податкову систему;

    – розміщення на телебаченні і радіо навчальних передач з питань податкової політики держави і податкового законодавства;

    – підготовка та розміщення в засобах масової інформації статей і виступів працівників податкової служби з питань оподаткування;

    – проведення регулярних зустрічей спеціалістів податкових служб з працівниками підприємств та суспільними організаціями;

    – проведення системної роботи серед потенційних платників податків

    – в навчальних закладах середньої та вищої школи.

    Сучасна ринкова економіка потребує переходу до системного навчання населення, яке перш за все повинно починатися з навчання податкової грамотності дітей за спеціальними програмами .

    В Україні останнім часом цьому приділяється значна увага. Так, за підтримки Уряду податковою адміністрацією України спільно з Міністерством освіти і науки розробляється оригінальна навчальна програма “Основи податкових знань” для учнів загальноосвітніх шкіл. Програма буде складатися із трьох навчальних циклів: для учнів початкових класів; середніх та старших класів; методичних посібників для вчителів.

    Виховання дітей старших груп дошкільних закладів та початкових класів шкіл повинно починатися з розповідей дітям про податки (для чого їх треба сплачувати, за рахунок яких коштів будуються дитячі садки та школи, отримують заробітну плату вчителі, лікарі, військові, міліція та космонавти тощо).

    Кольорові ілюстровані книжки казок, книжки-розмальовки, конкурси малюнків, ділові ігри повинні стати основним інструментом у формуванні дітей цього віку початкових знань про податкову систему країни.

    На базі отриманих початкових знань від вихователів і вчителів з дітьми старших класів працівниками податкових органів повинна проводитися систематична виховна і роз’яснювальна робота у вигляді тематичних семінарів та лекцій на податкову тематику, ділових ігор, тренінгів, брейн-рингів, КВК тощо.

    На основі вивчення досвіду застосування податковими органами України прийнятних для учнів та студентів форм роботи по впровадженню елементарних податкових знань ДПА України підготовлені спеціальні рекомендації щодо їх впровадження. Охарактеризуємо коротко деякі з форм навчальної роботи.

    Ознайомчі лекції для молоді 15-17 років. За письмовою домовленістю з регіональними та місцевими органами освіти в старших класах загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, коледжів, а також на початкових курсах вищих учбових закладів проводяться одна або кілька ознайомчих лекцій на рік. Фахівці підрозділів по роз’ясненню податкового законодавства відвідують учбові заклади за встановленим та погодженим з органами освіти графіком.

    Орієнтовні теми ознайомчих лекцій:

    1. Сплата податків – конституційний обов’язок кожного громадянина України.

    2. Податкова система України.

    3. Права та обов’язки платників податків в Україні.

    4. Основні види податків в Україні.

    5. Податковий кодекс – економічна конституція держави.Практичне заняття. Практичне заняття має на меті сформувати в укчнів практичні навички застосування податвкового законодавства та спілкування з органами ДПС в межах необхідного мінімуму. Доцільно провести практичне заняття на одну із тем: “Заповнення декларації про доходи, отримані громадянином за рік”, “Порядок заповнення бізнесменом, який розпочинає господарську діяльність, документів, пов’язаних із сплатою податків”.

    Написання реферату. З метою вивчення рівня засвоєння учнями (студентами) матеріалу, викладеного на лекціях і практичних заняттях, застосовується така форма роботи як написання реферату.

    Реферат є коротким викладенням в письмовій формі окремого питання з пройденого матеріалу щодо основ податкової політики та податкового законодавства.

    Колоквіум. В перекладі з латинської мови термін “колоквіум” означає співбесіду і є однією з активних форм навчання.

    Проведення його сприяє підвищенню податкової культури підростаючого покоління, знайомить його із світовим досвідом в цій області, готує молодь для вступу в доросле життя.

    В одній із шкіл, або декількох одразу з учнями старших класів, бажано випускних, протягом місяця для ознайомлення з основами оподаткування в Україні проводиться курс лекцій на податкову тематику.

    Крім цього, учні знайомляться з рекомендованою податковим органом літературою, зокрема з журналом “Вісник податкової служби України”, де в статтях було розглянуто системи оподаткування різних країн світу.

    Після закінчення підготовчого етапу, учням пропонується самостійно обрати тему з оподаткування, проробити її та зробити доповідь на 10-15 хвилин на колоквіумі.

    Колоквіум проводиться викладачами учбового закладу та фахівцями податкового органу.

    Ділова гра. Ділова гра застосовується для учнів усіх вікових категорій або студеентів і має мету – закріплення викладеного на лекції матеріалу.

    Ця форма роботи дозволяє учню не тільки засвоїти отриману інформацію, а й на практиці відпрацювати ту чи іншу ситуацію, самостійно вирішити всі питання, які в ній виникли. Наприклад: ділова гра “Я декларую свої доходи”, “Як обчислити податок”.

    Після закінчення кожної гри викладач разом з учнями аналізує правильність поведінки кожного з учасників гри, доповнює їх відповіді, надає корисні рекомендації щодо окремої ситуації.

    Впровадження податкової тематики при викладанні інших дисциплін. За домовленістю з директором та викладачами учбового закладу працівники підрозділів по роз’ясненню податкового законодавства органів державної податкової служби залучаються до розробки текстів диктантів, переказів, задач, вправ тощо з метою представлення в них податкової тематики.

    Тексти повинні нести інформацію, яка пояснює та розкриває суть податкової політики держави, надає найпростішу інфомацію про податкову систему України та діяльність органів державної податкової служби, порядок оволодіння молоді професією податкового інспектора або співробітника податкової міліції.

    Брейн-ринг на податкову тематику. Брейн-ринг проводиться з метою поглиблення знань школярів щодо ролі, місця і значення податків в житті суспільства. Він дає можливість в ігровій формі довести до учнів навчальних закладів основи оподаткування в Україні, інформацію про види податків, найважливіші економічні поняття, сприяє розширенню кругозору учнів, виконує майбутніх законослухняних платників податків.

    Учасники брейн-рингу – учні 9-11-х класів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, студенти початкових курсів ВНЗ як економічного, так і неекономічного профілю.

    Організаторами брейн-рингу можуть виступити місцевий орган державної податкової служби, місцевий відділ освіти, адміністрація відповідного навчального закладу.

    До участі в заході можуть залучатися представники ЗМІ, філії журналу “Вісник податкової служби України”, спонсори.

    Проведенню брейн-рингу передує проведення податківцями та вчителями курсу лекцій, на основі яких потім будується гра. Учні самостійно вивчають рекомендовану літературу з відповідної тематики.

    Конференція з питань оподаткування. Конференція в даному випадку являє собою збори представників шкіл або вищих та середніх спеціальних учбових закладів та обговорення ними певної проблеми податкової політики або податкового законодавства.

    Мета проведення конференції – пошук нових шляхів та свіжих ідей удосконалення податкової політики та системи збирання податків, поглиблення знань молоді з питань оподаткування, залучення її до вирішення проблемних питань.

    На конференцію доцільно запросити представників засобів масової інформації для висвітлення цієї події.

    Нині в школах введено викладання факультативного курсу “Моя економіка” з розділом про податкову систему та її історію.

    Після вивчення курсу про податкову систему та її органи доцільно проводити Дні відчинених дверей у податкових інспекціях, де школярі будуть знайомитися із структурою та формами роботи податкових служб.Проведення Дня відчинених дверей (екскурсії). У визначений день та час працівники підрозділу по роз’ясненню податкового законодавства зустрічають учнів або студентів у фойє відповідного податкового органу.

    Під час проведення зустрічі учнів та студентів ознайомлюють з історією створення та розвитком державної податкової служби України, функціями та завданнями структурних підрозділів податкового органу, організацією робочого процесу його основних підрозділів.

    Після ознайомлення з порядком роботи податкового органу проводиться обмін враженнями, працівники відповідають на запитання молоді. Старшокласникам повідомляють про навчальні заклади, які готують спеціалістів для роботи в органах державної податкової служби.

    На завершення зустрічі можна запропонувати відвідувачам відповісти на питання розробленої податковим органом анкети.

    Анкетування. З метою виявлення зацікавленості старшокласників питаннями податкового законодавства, вивчення їх громадської позиції, визначення основних напрямків роботи з молоддю та тем лекцій, які найбільш цікаві для неї, пропонується використовувати в роботі із школярами та студентами анкетування.

    Анкетування найбільш зручно проводити під час лекції в учбовому закладі, проведення Дня відкритих дверей в органі державної податкової служби, брейн-рингу за участю уболівальників тощо.

    Особливу увагу також у навчальній роз’яснювальній роботі слід приділяти розміщенню на телебаченні і радіо спеціальних передач з питань роз’яснення податкового законодавства. Основною метою цих заходів є отримання населенням необхідних елементарних знань з оподаткування. І таким чином – формування у населення розуміння важливості для держави дисциплінованих платників податків.

    Велике значення для розуміння населенням ролі і завдань податкової служби мають виступи працівників податкових органів в засобах масової інформації з матеріалами, в яких розповідається про повсякденну роботу податкової служби, про методи і результати їх роботи. Це створює позитивний імідж служб, формує у населення повагу до працівників податкових органів.

    Навчання платників податків.

    Найбільш важливими напрямами роботи підрозділів роботи з платниками податків є їх навчання. Серед основних форм навчальної роботи слід назвати:

    1) розробку методичних рекомендацій з організації процесу навчання платників податків;

    2) визначення щоквартальної тематики загальнодержавних семінарів і пріоритетних напрямів роботи з платниками податків;

    3) розробку та тиражування текстів лекцій з найбільш актуальних питань при проведенні загальнодержавних семінарів, а також семінарів з конкретної тематики;

    4) створення автоматизованих допоміжних систем роботи з платниками податків (автовідповідачі, комп'ютерні довідники тощо);

    5) проведення адаптації законодавчих і нормативних актів у спрощених варіантах (графічному, табличному, ілюстрованому) для проведення масово-роз'яснювальної роботи з конкретними категоріями платників податків.

    Найважливішою і найбільш доступною формою навчальної роботи є семінари.

    Метою проведення семінарів є своєчасне доведення до платників податків актуальної інформації щодо змін діючого податкового законодавства.

    Семінари проводяться за участю провідних фахівців органів державної податкової служби, філій журналу "Вісник податкової служби України". До семінарів можуть залучатися фахівці з інших організацій.

    Для проведення семінарів застосовуються різні форми їх організації.

    Основними і найбільш прийнятними для платників податків є семінари, які дістали назву загальнодержавних. Ці семінари проводяться у регіонах України (для платників 4-5 областей) щоквартально. Основною тематикою таких семінарів є порядок застосування норм податкового законодавства.

    Їх проведення покладено на начальників провідних управлінь ДПА України. Такий вид семінару розрахований на широку аудиторію.

    На початку кожного року до відома платників податків доводиться графік проведення семінарів через всі існуючі місцеві засоби масової інформації, а зведений графік – через обласні періодичні друковані видання. Ці графіки ніколи не змінюються.

    Крім цього, податкові органи організують роботу з окремими групами керівників новостворених підприємств. На таких семінарах платників податків знайомлять не тільки із організаційною роботою (куди, коли і як здавати звіти), але проводять і практичні заняття по заповненню форм звітності, знайомлять з тими працівниками податкової інспекції, з якими їм найчастіше доведеться працювати, видають пам'ятки про порядок взаємовідносин платників податків із податковими органами.

    Однією з форм проведення семінарів, які повинні стати обов'язковими для працівників податкових органів, є регулярні семінари для працівників окремих галузей народного господарства, на яких крім загальних питань оподаткування, особлива увага повинна приділятися особливостям оподаткування в тій чи іншій галузі.Практикується проведення ефективних семінарів ДПС з іншими державними та громадськими структурами. Зокрема, у м. Яремчі (2000 р.) відбувся спільний семінар Асоціації платників податків та органів ДПС під девізом “Співпраця податкових органів та асоціації платників податків – шлях до створення умов для добровільної оплати податків”.

    Особливо часто податківцям у своїй діяльності доводиться співпрацювати з бухгалтерами підприємств різних форм власності, фірм. Освічений бухгалтер – надійний партнер податківця. Через це працівники податкових органів спрямовують зусилля на навчання саме представників цієї професії.

    Цікавою формою такої освітньої діяльності стали міні – семінари, значний досвід проведення яких накопичений у Вінницькій області.

    Підрозділи по роботі з платниками податків, тісно співпрацюючи з управліннями і відділами аудиту, постійно отримують інформацію про основні порушення чинного законодавства. Місцем проведення міні – семінару нерідко визначається підприємство, що має суттєві порушення. Працівники зазначених підрозділів виїздять на такі підприємства у зручний для обох сторін час; проводять навчання працівників фінансової служби підприємства з різних питань оподаткування. (Вінничина: деякі аспекти організації роботи з платниками податків.).

    Методологія проведення семінарів

    Підготовка семінару

    Підготовка до проведення семінару починається із складання підрозділами масово-роз'яснювальної роботи плану.

    На рівні Державної податкової адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві і Севастополі складається спільний квартальний план проведення семінарів з урахуванням планів Державних податкових інспекцій регіону.

    Семінари можуть бути платними або безкоштовними. Співвідношення таких семінарів визначається за домовленістю.

    Керівник підрозділу масово-роз'яснювальної роботи складає план безкоштовних семінарів. Цей план доповнюється переліком семінарів на платній основі, які пропонує філія журналу "Вісник податкової служби України".

    Теми платних та безкоштовних семінарів не повинні дублюватися, у крайніх випадках одна і та ж тема повинна спочатку розглядатися на платному семінарі, а вже потім на безкоштовному. Семінари можуть поділятися на загальні, тематичні, актуальні.

    Загальні семінари проводяться для широкого кола платників податків незалежно від галузевої ознаки або від їх категорії, мають інформаційний характер з системи оподаткування та проводяться циклічно протягом року.

    Тематичні семінари присвячені одній конкретній темі і носять навчальний характер.

    Актуальні семінари проводяться з метою термінового впровадження нових законодавчих або нормативно-правових актів.

    При виборі теми семінару рекомендується враховувати: категорію запрошених на семінар платників податків (наприклад: банки, неприбуткові організації, нерезиденти); галузеву специфіку підприємств (наприклад: страхові компанії, промислові, торговельні та сільськогосподарські підприємства); окремо рекомендується збирати новостворені підприємства та великих платників податків регіонів; основні види податків; типові питання, які надходять до податкової служби або до редакції журналу «Вісник податкової служби України».

    При розподілі обов'язків податковою службою забезпечується :

    - склад доповідачів;

    - проведення аналізу запитань, а також підсумків анкетування, якщо це мало місце на семінарі;

    - публікація в засобах масової інформації відповідей на ті питання, що є актуальними для широкого кола платників податків;

    Для кращого сприйняття аудиторією інформації рекомендується використовувати наочність: схеми, таблиці, діаграми, слайди тощо.

    Питання від слухачів доцільно приймати у письмовому вигляді, для чого встановлюються відповідні скриньки. Сортування запитів здійснюється фахівцями податкових органів.

    Філіями журналу "Вісник податкової служби України" вирішуються такі організаційні питання:

    - оренда приміщення для проведення семінару;

    - оголошення про проведення семінару в засобах масової інформації та на стендах податкових інспекцій, запрошення або розповсюдження білетів, якщо семінар платний;

    - забезпечення роботи в орендованому для семінару приміщенні допоміжних служб (гардероб, зв'язок, буфет тощо);

    - продаж або безкоштовне розповсюдження своєї друкованої продукції;

    - забезпечення учасників семінарів необхідним обсягом методичної, інформаційно-довідкової літератури та бланками податкової звітності;

    - проведення планового анкетування слухачів семінару з різних питань (результати анкетування слід використовувати у подальшому формуванні тем проведення семінарів);

    Вкрай необхідно організувати висвітлення семінару представниками преси, яких доцільно запросити для участі у семінарі; забезпечити його зйомку на плівку. Ці фрагменти потім з успіхом можна викоритовувати під час проведення інших форм навчальної діяльності з платниками податків.Нині платникам податків важко відстежувати все нове, що з’являється в податковому законодавстві, тому їм треба допомогати в цьому. Головне в таких семінарах – спілкування платників податків з податківцями та можливість вчасно отримати кваліфіковану відповідь на конкретне запитання.

    Проведення активної масово-роз’ясннювальної роботи, навчання як платників податків, так і працівників податкових органів неможливо без видання відповідної спеціальної літератури. Незважаючи на те, що її підготовкою й виданням нині в Україні займаються сотні фірм та організацій, включаючи й державні, попит на неї не зменшується. Особливим попитом користуються серед платників податків саме видання, підготовлені ДПС.

    У видавничій діяльності податкових органів можна виділити такі основні напрямки:

    1) здійснення постійного моніторингу друкованої продукції (нормативної й навчальної) з питань оподаткування бухгалтерського обліку, аналізу фінансово-господарської діяльності, злочинності в сфері економіки;

    2) забезпечення обробки матеріалів, що надходять до підрозділів по роботі з платниками податків від галузевих управлінь і відділів, для передачі видавництву чи типографії;

    3) формування переліку продукції , перспективної для реалізації на книжковому ринку, вивчення попиту на неї;

    4) визначення довготермінової тематики й перспективного переліку друкованої продукції про оподаткування , яка повторюється з року в рік або потребує постійного обновлення (брошури, буклети, плакати, посібники, інформаційні листівки тощо);

    5) визначення необхідності термінових видань, пов’язаних з інформуванням про появу нових законодавчих актів з питань оподаткування або з їх роз’ясненням;

    6) визначення переліку друкованої продукції для забезпечення інформаційними матеріалами семінарів, навчання та інших масових заходів з платниками податків та іншими категоріями населення;

    7) ведення картотеки виданої друкованої продукції, зберігання контрольного екземпляра в бібліотеці податкового органу;

    8) узгодження з Головним управлінням масово-роз’яснювальної роботи ДПА України планів видання навчальної літератури (підручників, посібників): довготермінової тематики видань щоб уникнути дублювання видань на різних рівнях і в регіонах.

    Видання спеціальної літератури на податкову тематику в податковій службі України здійснюється за трьома напрямами з приблизно однаковими обсягами друкованої продукції:

    а) центральним апаратом та регіональними податковими органами;

    б) безпосередньо редакцією журналу “Вісник податкової служби України” та її філіями в регіонах;

    в) Академією державної податкової служби України.

    Наприклад, у 2000 році податковими органами власними силами підготовлено понад 13 тисяч видів друкованої продукції загальним тиражем 1,6 млн. екземплярів.

    За дорученням ДПА України виготовленням і поширенням бланків податкової і бухгалтерської звітності займається редакція журналу “Вісник податкової служби України” та її філії в регіонах. Система забезпечення платників бланковою продукцією склалася вже давно. Позитивним в ній є і те, що пункти її реалізації розміщені безпосередньо в приміщеннях податкових інспекцій чи їх відділеннях, що забезпечує максимальну зручність для платників.

    Професорсько-викладацький склад Академії ДПС України працює над розробкою навчальних програм і курсів з питань роботи із платниками податків і населенням. Видавничим центром навчального закладу публікуються підручники, посібники й інша друкована продукція на податкову тематику.

    У перспективі планується створити при ДПА України єдиний видавничий центр – Видавничий дім.

    Література:

    Закони України

    1.Закон України “Про державну податкову службу”.

    2.Закон України ”Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” № 2782 – ХІІ від 16 листопада 1992 р. // ВВР, 1993, №1, ст.1.

    3.Закон України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації” від 23 вересня 1997 р. // ВВР України. №49, 1997, ст.299.

    4.Закон України “Про інформацію” від 02.10.92 № 2657- ХІІ // ВВР, 1992, №48, ст.650.

    5.Закон України “Про телебачення і радіомовлення” від 21 грудня 1993 р. №3759 – ХІІ // ВВР, 1994, №10, ст.43.

    6.Закон України ”Про рекламу” (т.11, с.7-18) від 3 липня 19996 р. № 270/96 – ВР // ВВР, 1996, №39, ст.181.

    7.Закон України “Про звернення громадян” від 02.10.96 №393/96 – ВР // ВВР, 1996, №47, ст.256.

    8.Закон України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000 № 2181 –ІІІ

    Накази ДПА України

    1.Наказ ДПА від 17.07.2001 № 293.

    2.Про затвердження Положення про волонтерів.

    3.Наказ ДПА від 28.04.2000 №226 “Про утворення інспекцій по роботі з великими платниками податків”.

    4.Типові положення про підрозділи по роботі з платниками податків.

    5.№ 626 від 26.12.98 Графік прийому відвідувачів.

    1.Азаров М.Я.2.Азаров М. Ідеологія податківців має бути такою: інспектор для платників, а не навпаки // Консультант, – 2001, № 5, 3 січня.

    3.Алехина И. Имидж и етикет делового человека. – М.., 1996. – 126с.

    4.Баркеро Реберо Х.Д. Связи с общественностью в мире финансов. – М., 1996.

    5.Бекешкіна І.Е. Конфліктологічний підхід до сучасної ситуації в Україні. – К., 1994.

    6.Біленчук П.Д. Правова деонтологія – К.: АТІКА, 1999. – 320с.

    7.Биркенбия В. Язык интонации, мимики, жестов. – Спб, 1997.

    8.Веникдитова В.И. О деловой этике и такте. – М., 1994.

    9.Вечер Л.С. Секреты делового общения. – Минск, 1996.

    10.Викентьев И.Л. Приемы рекламы и Public Relations. – Спб,1995.

    11.Вольф І. Современный этикет. – М.: Кристина, 1996. – 255 с.

    12.Выходец А.М., Кизилова Э.А. Культура и этика взаимоотношений налоговых инспекторов с налогоплательщиками – К., 1999.

    13.Гаєвський Б.А. Основи науки управління. – К.: МАУП, 1997. – 112 с.

    14.Гарячі питання на “гарячих лініях”// Консультант, № 8-9, 20 лютого 2001 року, Ст.12

    15.Головаха Н.И., Панина Н.В. Психология человеческого взаимопонимания. – К., 1989.

    16.Гусарев С.Д., Тихомиров О.Д. Юридична деонтологія. – К.: ВІРА-Р, 1999,

    17.Діловий етикет. – К. Альтерпрес, 1998. – 320 с.

    18.Добрович Л. Общение: наука и искусство. – М., 1996.

    19.Доти Дороти Паблисити и паблик рилейшнз. - М., 1996.

    20.Дридзе Т.М. Язык и социальная психология. – М., 1980.

    21.Зигерт В., Ланг Л. Руководить без конфликтов. – М., 1990.

    22.Каррас Ч.Л. Искусство ведения переговоров. – М., 1997

    23.Кобликов А.С. Юридическая этика. – М.: Норма-Инфра, 1999. – 168 с.

    24.Коваль А. Ділове спілкування. – К.,1992.

    25.Коваленко В., Савченко О., Зикун Н. Організація діловодства в органах ДПС. – Ірпінь, 2001.

    26.Корніяка О. Мистецтво гречності – К., 1994.

    27.Королько В.Г. Основи паблік рілейшнз. – Київ, 1997.

    28.Кохтев Н.Н., Розенталь Д.Э. Слово в рекламе. – М.: Экономика, 1978.

    29.Крижанская Ю.С., Третьяков В.П. Грамматика общения. – М., 1990.

    30.Кромптон А. Мастерская рекламного текста. – М., 1995.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы