Печера Млинки в Тернопільській області

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    РЕФЕРАТ
    на тему:
    Печера Млинки в Тернопільській області


    Печера “Млинки” розташована неподалік села Залісся, що у Чортківському районі Тернопільської області.
    Печера відома насамперед не розмірами, а своєю неповторною красою. І тим, що це одна з небагатьох печер в Західній Україні, де проводяться регулярні екскурсії. І побачити підземну казку може кожен охочий.
    Історія назви “Млинки” така: на безіменному струмку, що протікав біля печери, наприкінці 18 – на початку 19 століть був побудований водяний млин, після чого річечку назвали Млиночки, а хутір, який виник неподалік – Млинки. У 70-і роки хутір приєднали до села Залісся і назва “Млинки” пропала з карти. Лишилась лише пам’ять у назві печери.
    Печера «Млинки» має загальну довжину лабіринту 28 км. Відкрита тернопільськими спелеологами в 1960 році (тоді ще гуртківцями обласної дитячої екскурсійно-туристської станції). Однак уже перше знайомство з печерою показало, що пройти в підземні лабіринти неможливо. Весняні та дощові води, які постійно стікають у карстову западину, де міститься вхід у печеру, майже повністю замулили підземні ходи.
    При вході залишилося лише кілька невеликих галерей, які закінчуються пробками з мокрої глини.
    З часу відкриття печери гуртківці обласної станції провели сюди п'ять експедицій загальною тривалістю 41 день.
    За цей час знято план підземних ходів завдовжки близько 13 кілометрів, зібрано колекцію гірських порід, у яких розміщена печера, розроблено туристський екскурсійний маршрут.
    На сьогодні проведено близько сотні різних експедицій. Довжина печери збільшується. Уже на початку 2006 року експедиція з Полтави відкрила і закартувала понад сто метрів нових ходів.
    Зараз печера налічує 16 нових районів. Особливість «Млинків» полягає в тому, що кожен район лабіринту є ніби віддзеркаленням іншої печери. Тут спостерігається протягом року стала температура +11 °С, відносна вологість коливається в межах 84–100 %. У печері є невеличке озеро з прісною водою, оселилася також велика колонія кажанів.
    Особливість «Млинків» у тому, що тут можна прокласти маршрути як для спелеологів-початківців, так і для спелеологів-професіоналів. Тому в цій печері не раз проводилися всеукраїнські та всесоюзні змагання зі спелеотуризму. Окрім цього, печера вважається однією з найкрасивіших печер України.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы