Грошово-кредитна політика України та перспективи її розвитку

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Реферат на тему:
    Грошово-кредитна політика України та перспективи її розвитку


    Політика у сфері грошового обігу та кредиту має велике значення для кожної країни, оскільки шляхом регулювання пропозиції грошей вона спрямована на забезпечення ефективного функціонування економіки і її ключовими цілями є цінова стабільність, стабільність обмінного курсу, зростання економіки, забезпе-чення зайнятості, збалансування пла-тіжного балансу, зростання добробуту населення тощо.
    Грошово-кредитна політи-ка є основною складовою системи загальнодержавної економічної політики, її роль у розвитку еконо-мічних процесів дуже важлива. Гро-шово-кредитна політика базується на прогнозній економічній та фіскальній політиці. На підставі прогнозних макроекономічних показників, Закону України "Про Державний бюджет Ук-раїни" на відповідний період Націо-нальний банк України розробляє Ос-новні засади грошово-кредитної полі-тики на відповідний рік.
    Грошово-кредитна політика в Україні в різні періоди розвитку її економіки здійснювалась адекватно до тих про-цесів, які відбувалися в сферах макроекономіки, фіскальної і структурної ре-форм. Вона сприяла економічному зростанню, зупиненню галопуючої інфляції, а також спрямову-валася на забезпечення стабільності національної валюти.
    Зараз в Україні продовжує діяти різнопла-новий монетарний устрій (визначається декілька цілей проведення грошово-кредитної політики, які пов'язані з рівнем обмінного курсу, рівнем інфляції, обсягами окремих монетарних агрегатів). Реалізація грошово-кредитної полі-тики забезпечується змішаним мето-дом (частково з використанням рин-кових інструментів, частково -  адміністративних).
    Побудова майбутньої стратегії грошово-кредитної політики України повинна базува-тися на адекватній оцінці стану економіки, її об'єктивних тенденцій, ступенях розвитку банківської системи, фондового ринку, інституційного забезпечення монетарної політики, розвинутості її інструментів, характеру взаємозв'язків макроекономічних і монетарних параметрів тощо. Слід та-кож враховувати чинне законодавст-во і не намагатися його змінити лише з метою ефективного запровадження стратегії, оскільки практика свідчить, що в умовах України законодавчі зміни - це дуже складний, занадто політизований, довготривалий процес, наслідки яко-го можуть суттєво відрізнятися від початкових намірів. З світового досвіду відомо, що існує можливість врегулювання всіх питань, пов'язаних із монетарною стратегією, на рівні нормативно-правових актів і неформальних угод. Тому у майбутньому Національному банку та уряду України слід частіше звертатися саме до цих методів.
    Враховуючи специфіку України щодо розподілу повноважень у сфері грошової вла-ди,  в процесі розроблення грошово кредитних стратегій  необхідна тісна взаємодія уряду і Національного банку Ук-раїни, а якщо точніше - взаємодія Ради та Правління НБУ, Кабінету Міністрів, Міністерст-ва економіки та Міністерства фінансів України.
    Майбутня монетарна стра-тегія має сприяти підвищенню рівня довіри до націо-нальної грошової одиниці, інститутів її забезпечення, створити умови для довгострокової стабільності. Важли-вою передумовою її ефективної ре-алізації є незалежність Національно-го банку. НБУ у про-цесі взаємодії з інши-ми органами монетарної влади, полі-тичними силами і суспільством мусить знову і знову до-водити спроможність приймати про-фесійні рішення, що відповідають за-вданням підтримання стабільності гро-шової одиниці незалежно від впливу політичних сил, вчасно і кваліфіковано справлятися з де-далі складнішими і відповідальнішими за-вданнями, що є однією із запорук і передумов стабільного розвитку фінансової сфери та економіки. Також займатися  створенням достатньої наукової бази для вироблення і про-ведення монетарної політики, ово-лодіти всіма досягненнями у від-повідній сфері світової науки і прак-тики, здійснювати підготовку наукових кадрів, здатних провадити власні досліджен-ня з урахуванням умов України, ство-рювати центри, спроможні коорди-нувати в масштабах суспільства цю роботу, створити надійну систему комунікації Національного банку з громадськістю, підвищувати рівень монетарних знань журналістів, широких верств населен-ня, змістовий рівень фахових і науко-во-популярних публікацій, форму-вати навички зваженого і відпо-відального підходу політиків до ви-голошення різного роду заяв стосов-но монетарної сфери та інше.
    Формування ефективної монетарної стратегії потребує також усунення суперечностей стосовно інтерпретації пріоритетної цілі Національного бан-ку Радою НБУ в щорічних "Основних засадах грошово-кредитної політики" та статусу кількісних прогнозних змінних, які у них наводяться. Складаючи план на майбутнє слід врахо-вувати специфіку взаємозв'язку макроекономічних і монетарних пара-метрів, притаманну економіці на да-ному етапі її розвитку, пам'ятати, що розвиток економіки органічно пов'язаний із певним рівнем інфляції, поєднувати підтримання динамічного розвитку і структурної перебудови еко-номіки з підвищенням життєвого рівня і добробуту населення.
    Проводити заходи щодо забезпечен-ня стабільності гривні як монетарної передумови і фактора економічного зростання на інвестиційно-інно-ваційній основі з урахуванням можли-вих коливань зовнішньої та внут-рішньої кон'юнктури і змін в інституційному середовищі, тому що стабільність грошової одиниці включає (як свої складові) внутрішню і зовнішню стабільність, яка відобра-жається у динаміці інфляції та обмін-ного курсу.
    Головним орієн-тиром грошово-кредитної політики, що відображає рівень і тенденції стабіль-ності грошової одиниці, є індекс спо-живчих цін. Регулювання обмінного курсу потрібно спрямовувати на підтримання цінової і фінансової стабільності, а по-казники монетарної бази і грошової маси використовувати як проміжний орієнтир для вирішення по-точних завдань монетарного забезпе-чення макроекономічної рівноваги, а також досягати  довгострокових соціальних, структурних та інституційних цілей.
    Протягом найближчих років (2008-2009рр.) НБУ ще не може відмовитися від певного контролю за обмінним курсом як важ-ливим орієнтиром для населення та суб'єктів господарювання, а також зва-жаючи на його значну роль у підтриманні макроекономічної рівноваги і стабільності. Однак удосконалення системи валютного регулювання повинно здійснюватися в напрямі поступового послаблення керованості валютного ринку та його подальшої лібералізації забезпечення більшої гнучкості обмін-ного курсу, можливого розширення діапазону його середньорічних значень із подальшою відмовою від встанов-лення такого діапазону.
    Безумовно, для згладжування се-зонних коливань і шоків необхідно використовувати інтервенції на міжбанківському валютному ринку. Вод-ночас потрібно створювати умови для і розвитку інструментів хеджування валютних ризиків, забезпечити прогнозовану динаміку обмінно-го курсу залежно від стану платіжно-го балансу та уникнути його значних коливань. Як важливий індикатор курсової політики доцільно викорис-товувати динаміку реального ефек-тивного обмінного курсу гривні. В цьому контексті має бути визначена і роль валютних резервів як інструмен-ту забезпечення виконання стра-тегічних завдань при збереженні їх достатнього (за міжнародними кри-теріями) рівня.
    Формулювання цілі підтримання стабільності грошової одиниці як умо-ви фінансової рівноваги та еко-номічного зростання на інвестиційно-інноваційній основі віддзеркалює особливості макроекономічних умов 2007-2009 років. Завдання забезпе-чення фінансової рівноваги значно актуалізується в цей час у зв'язку з підвищенням цін на енергоносії, по-гіршенням стану поточного рахунку платіжного балансу, появою в Україні іноземних банків та їх філій, зростан-ням приватних запозичень іноземної валюти, високим рівнем соціальних виплат із бюджету за недостатнього розширення бази надходжень до ньо-го та іншими ризиками.
    Підтримка інвестиційно-іннова-ційного зростання економіки має для України стратегічне значення, адже не впоравшись із даним завданням, вона не зможе увійти до когорти сучасних цивілізованих країн. І це має врахову-ватися у грошово-кредитній політиці, наприклад, при вирішенні питань рефінансування державного банку дру-гого рівня, який ставить собі за мету кредитування інноваційних проектів. Безумовно, для НБУ пріоритетом є стабільність грошової одиниці, але це завдання може бути вирішене різними  шляхами. І формула стабільності в середньостроковій стратегії орієнтує на вибір тих шляхів, які надають економічному зростанню інвестиційно-інноваційного характеру.
    Таким чином прийняття монетарної політики в наступні роки потребуватиме формування окре-мого блоку монетарного аналізу з ме-тою управління перебудовою емісійно-го і трансмісійного механізмів моне-тарної політики. Це і можна назвати першою опорою прийняття монетарних рішень у 2007-2009роках. Другою опо-рою буде аналіз широкого кола макроекономічних і фінансових показників з точки зору їх впливу на цінову динаміку.
    Проте не слід забувати, що реальним  підґрунтям  для  економічного зростання та стабілізації на грошово-кредитному сегменті ринку є  не лише правильна грошово-кредитна політика, а й ство-рення конкурентоспроможної еко-номіки і пошук суб'єктами господарю-вання власних ніш як основи для підви-щення попиту економки на гроші, тоб-то для розширення товарообороту.


    Література:
    1. Яременко О.Л. Особливості мо-нетарних процесів в Україні в 2001-2003 роках / Монетарна політика в умовах економічного зростання: Матеріали науково-практичної конференції. - К., 2004
    2. Костіна Н.І. Гроші та грошова політика. Навч. посібник для вищих закладів освіти. - К.: НІОС. - 2001
    3. Грищенко О. Гроші та грошово-кредитна політика. Навч. посібник . - К.: Основи. - 1996.
    4. Стельмах В.С., Єпіфанов А. О., Гререник В.І. Міщенко В.І. Грошово-кредитна політика в Україні. Навч. посібник - К.: „Знання" - 2000.
    5. Лютий І.О. Грошово-кредитна політика в Умовах перехідної економіки. Монографія - К.: АТІКА - 2000.
    6. Оніщук М. Бюджетний процес і грошово-кредитна політика Національного банку України: економіко-правові нотатки // Голос України. - 2006. - 27 жовтня.
    7.Гриценко А., Кричевська Т. Монетарна стратегія: шлях до ефективної грошово-кредитної політики // Вісник Національного банку України. - 2006 - №7.
    8. Гребенюк Н. Основні віхи у формуванні та проведенні грошово-кредитної (монетарної) політики в Україні  // Вісник Національного банку України. - 2007. - №5.
    9.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы