"Оборона Буші" образ Антося

 

Михайло Старицький “Оборона Буші” – повість, яка нікого не лишить байдужим, адже автор описує історичні події, що відбувалися в 1654 році біля подільського містечка-фортеці Буші, жителям якого необхідно було затримати просування на схід польської армії, щоб дати можливість війську Хмельницького дочекатися підмоги. Письменник подорожував Поділлям і зупинявся в цьому містечку, бачив руїни фортеці. Очевидно, історія оборони Буші справила на нього надзвичайне враження, що стало причиною написання повісті. Образ Антося Корецького “Оборона Буші” – один з головних в повісті. А щоб зрозіти внутрішній світ героя потрібна характеристика Антося “Оборона Буші”

“Оборона Буші” образ Антося

У повісті “Облога Буші” М. Старицький також майстерно виписує образ Антося Корецького – коханого Орисі. За походженням магнат, він виріс, виховався в козацькій родині Завісних на традиціях народної етики і моралі. І хоча волею обставин Корецький потрапляє до свого природного середовища (успадковує родовий замок, дізнається про свій спадок і щляхетсякі привілеї), світоглядні незгоди з мораллю та глибокі почуття до Орисі, з якою виховувався в одній родині, і повертають його на бік оборонців фортеці. Н. Левчик зазначає таку особливість: “З формуванням Корецького як особистості тісно пов’язані питання джерел здорової народної моралі й етики, шляхів пробудження й виховання національної і громадянської самосвідомості, вибір життєвої позиції”.

Антось Корецький риси характеру: вірний присязі, мужній і рішучий, справедливий і чесний, романтик, здатний до самопожертви, шляхетний і вдячний, спроможний на сильні почуття.

Магнат Чарпецький, його дядько по матері, лукаво переконує нащадка вельможного роду Корецьких “прийти до стерна уряду” і преконати “туманніючу в мороці неуцтва шляхту зректися цього братовбивчого рабування”, “не видирати від оборонців своєї країни їх права”, “не знущатися над їх святою вірою”.

У спілкування з родовитою шляхтою з’ясовується омана. Одурений у своїх найщиріших помислах і почуваннях Антось, на щастя, зустрічає вдруге ту, з котрою готовий розділити і любов, і смерть.

Усвідомлення козацької правоти, любов до Орисі диктують йому лицарський вибір – чесну смерть за ідеали, в яких його виховали, за вірй, яку прийняв усім серцем.

Характеристика Антося, його риси характеру: романтик; здатний до самопожертви; мужній; рішучий; спроможний на сильні почуття; шляхетній, вдячний; вірний присязі; справедливий, чесний.

Цей образ найбільш динамічний й рельєфний у повісті: Антось не лише не погоджується із позицією нападників, а і розмірковує, як бі закликати магнатів відмовитися від замірів поневолити Україну, як прихилити до мирного співжиття два сусідні народи. Проте мрії Антося виявилися недосяжними, тому його зазагибель бачиться символічною — як крах ілюзій щодо примирення двох народів. Антось не лише наскрізь видумана особа, але й і історично неможлива.

Антось Корецький цитатна характеристика

Корецький: «огрядний і стрункий — красень-юнак; його біле, благородне чоло обмежали золотисто-каштанові кучері, на виразнім обличчі світилися ласкою і відвагою сині очі».


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы