«Перехресні стежки» сюжет

 

«Перехресні стежки» сюжет

“Перехресні стежки” аналіз повісті допоможе в підготовці до уроків.

Сюжет «Перехресних стежок» має два плани любов і боротьба. Обидві ці лінії безпосередньо пов’язані з молодим адвокатом Євгенієм Рафаловичем, який прибуває в галицьке повітове місто, маючи цілком ясні життєві цілі: стати народним захисником, розворушити «темне царство», підштовхнути селян до політичної боротьби за соціальні й національні права. До жорстокої протидії з боку влади Євгеній готував себе заздалегідь, проте він ніяк не міг сподіватися, що «перехресні стежки» життя зведуть його з Реґіною його юнацькою любов’ю, тепер заміжньою жінкою, приреченою на приниження й безстрокову домашню тюрму.

Така зав’язка сюжету Франкового твору. Розв’язок же дві: любовна лінія приходить до трагічного фіналу (смерть Реґіни); лінія ж боротьби має обнадійливу перспективу. Рафаловичу вдається певною мірою вплинути на обставини. Він успішно захищає селян у суді; пише статті до віденських опозиційних видань, привертаючи увагу до галицького беззаконня; скликає народне віче; заронює в обережні селянські голови ідею створення політичної організації; запроваджує в своїй адвокатській конторі українську мову…

Обидві сюжетні лінії не існують у повісті порізно; вони майстерно переплетені, сповнені подієвої динаміки і гостроти психологічних колізій.

Розгортання двох сюжетних ліній стисло можна представити так:


Лінія любовіЛінія боротьби
ЕкспозиціяРозмови Євгенія Рафаловича зі Стальським; розповіді Стальського про свою дружину.Приїзд Євгенія до «акустичного міста» і його візити до «гонораціорів міста».
Зав’язкаПоява «чорної дами» (розділ IV), дивна реакція Є. Р. на неї. Історія любові Єв­генія і РеґіниПерші суперечки Є. Р. (з бургомістром Рессельбергом, наростання конфлікту зі Стальським). Плани Є. Р.
Розвиток діїЗустріч Євгенія і Реґіни у домі Стальського (розділ XX). Наростання драми втрати ідеалу; мотив неможливості «украденого щастя» (розділи XXIXXVI).Є. Р. починає втілювати задумане. Його робота з селянами; сумніви і їх подолання. Поїздка Є. Р. у Буркотин і Гумниськ . Знущання Стальського над Реґіною. її страждання і відчай, спогади й дивні монологи наодинці з собою; контраст символів: діамантова корона і товчене скло. Зустрічі з селянами і священиками, участь у судовому процесі. Сутичка зі Шнадельським у корчмі. Ідея на­родного віче і політичної організації. Вороги Рафаловича і їхні дії (маршалок Брикальський, граф Кшивотульський, Шварц). Інтриги Стальського. Божевільний Баран і його «місія» порятунку людей від «анти­христа» (Рафаловича). Стосунки Є. Р. з Вагманом. Підготовка до віче і опір старости.
КульмінаціяНесподівана поява Реґіни у Євгенія; ще одна можливістьнеможливість «украденого щастя» (розділ LIV).Віче, арешт Євгенія, спроба звинуватити його у вбивстві Стальського. Убивство Вагмана Шварцом і Шнадельським
Розв’язкаПомста Реґіни Стальському і її смертьЗвільнення Є. Р. Нові перспективи боротьби
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы