«Хіба ревуть воли, як ясла повні?» образ Мотрі

 

«Хіба ревуть воли, як ясла повні?» характеристика Мотрі наведена в цій статті.

«Хіба ревуть воли, як ясла повні?» образ Мотрі

Риси характеру Мотрі:

  • трудолюбива;
  • чесна, справедлива;
  • любляча та ніжна матір.

Мотря – справжня жінка-страдниця, одна з найтрагічніших жіночих постатей в українській літературі. Мотря, мати Чіпки, з дитинства живе у злиднях, працює наймичкою.

«Не судилося Мотрі щастя. Не знала вона його змалку; не бачила дівкою, жінкою».

На коротку хвильку їй усміхнулося щастя і вона одружилася з козаком Іваном Хрущем, який виявився двужоном Вареником. Мотрин чоловік мав на Дону дружину і двох дітей, а тому Чіпка вважався байстрюком.

Ця жінка була готова віддати заради сина все. Та, не витримавши страшних випробувань, які впали на її сиву голову, не знісши кривавого розбійництва Чіпки, мати викриває його злочин. Образ матері-страдниці, її чесні, справедливі рішення і дії набувають символічного звучання: це сама справедливість, саме людське сумління карали і злочин, і злочинця, ким би він не був.

Скільки горя вона зазнала, коли її син пропивав майно, ображав її злими словами: «Як підстрелена горлиця тіпається б’ється, тихо туркоче й стогне, так мати затіпалась на печі в куточку». Однак кривду від сина Мотря забуває: дізнавшись, що його посадили до «чорної», вона хоче побачитися з ним, розрадити його.

Але письменник не засуджує її, а намагається пояснити вчинки зболеної горем, зігнутої працею жінки:

“І кляла вона свою долю, проклинала людей, проклинала свою кохану дитину – свого сина, котрого так жалкувала… То був болісний лемент душі, глибока враза серця, – нікому не відома, окрім матері…”

Світлих днів жінці судилося зовсім мало, щасливою вона була лише тоді, коли Чіпка став господарем і одружився з Галею. Її куце щастя перервала «поновлена» любов Чіпки до горілки, а крапку в її материнському житті поставив син своїм кривавим злочином. Чіпка став не просто злодієм, а страшним убивцею цілої сімї. Цього жінка не змогла знести й викрила його злочин, видала Чіпку поліції. Чесне, хоч і нестерпно болісне рішення Мотрі має символічне значення: це сама українська душа не приймає кривавого, мстивого шляху боротьби зі злом.

Мотря є втіленням людської моралі. Її совість, сумлінність, її душа не дозволяли приховати синів злочин. Вона мати, але вона й людина, що має боротися зі злом.

Ви можете додати цитатну характеристику Мотрі «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» для повнішого розкриття образу цього героя.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы