Характеристика Мартина Борулі

 

Характеристика Мартина Борулі з однойменного твору І. Карпенка-Карого допоможе підготуватися до уроку. Цитати до образу Мартина Борулі допоможуть розкрити цього героя.

Характеристика Мартина Борулі

Мартин Боруля – багатий шляхтич, чиншовик, головний герой однойменної трагікомедії Івана Карпенко-Карого. Вперше ми знайомимося з ним на початку твору, коли він спілкується з повіреним Трандалєвим. Він не має власної землі, а його сім’я майже ідеальна.

Чоловік має заповітну мрію: він мріє стати дворянином він каже: “Чина, дворянство треба любить, а другої любові нема на світі“.

Однією з причин цих бажань є особиста образа на багатія Красовського, який назвав Мартина “бидлом”, а його сина “телям”.

Родичі Борулі ставляться негативно до його мрії. Дочка Марися каже: “Нащо ж дворянство нам здалося, коли воно горе приносе. Краще жить на світі щасливим мужиком, ніж нещасним паном“.

Нема нічого поганого в тому, що Боруля захищає свою гідність.Не це його особі критикує автор, а насамперед фанатичну віру в те, що лише дворянство здатне зробити людину щасливою. У деяких епізодах чоловік показує себе як наївну дитину.

Щастя для головного героя заключається в хибному уявленні про дворянство: “Тоді заживу настоящим дворянином: собак розведу, буду на охоту їздить, у карти грать“. Але також шляхтич піклується про своїх дітей, бажає їм кращого життя: “Діти-діти! Якби ви знали, як то хочеться бачити вас хорошими людьми, щоб не черствий хліб їли…

Задуми чиновника не здійснилися – він не став дворянином через помилку в написанні прізвища. Спаливши документи про дворянство Мартин зізнається: “Все згоріло і мов стара моя душа на тім огні згоріла“. І хоча Боруля нарікає, що ось, мовляв, “1000 рублів згоріла” половина хозяйства пропала”, та все ж таки він зберіг головне – родинну злагоду, любов і повагу близьких людей, підтримку приятелів.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы