Трагічний голос епохи (За лірикою В. Стуса)

 
“Стус — наш останній великий поет”, — зазначив видатний український письменник сучасності Юрій Андрухович.

Це, звичайно, перебільшення. Мається на увазі, що XX століття подарувало Україні поета, гідного стати поруч із Кот­ляревським, Шевченком, Кулішем, Франком, Багряним та іншими класиками нашої літератури.

Стуса не можна вважати поетом однієї теми. Проте настрій, притаманний буквально кожному його рядкові, годі переплутати: Стус пише історію свого життя, своєї душі, своєї України.

“Сто років, як сконала Січ…” — сумний вірш про трагічну долю України й українців, що залишилися без матері — Січі. На сплюндрованій зайдами землі зростає гнів, який скоро дасть перші плоди. “Тарасові провісні птиці — сло­ва шугають над Дніпром” — така метафора характеризує стан речей в Україні.

“Весь обшир мій — чотири на чотири” — такими були умови життя, які тоталітарний режим створив поетові, позбавивши його волі. Україна лишилася надто далеко, і лише сила творчої уяви спроможна хоч на коротеньку мить повернути “колодязь, тин і два вікна сумні”, куточок неіснуючого раю. Стус благає Батьківщину чекати на ньо­го: саме це та ще незламна воля утримують знесиленого в’язня на світі. Вірш “Весь обшир мій — чотири на чоти­ри…” нагадує вірші ще одного славетного українського в’язня — Тараса Шевченка (цикл “У казематі”).

“На колимськім морозі калина…” — гімн самотності, віри, мудрості. Закинутий на край землі, Стус зрозумів своє становище цілком правильно: влада намагалась убити його. “Зійшлися кінці і начала” — це означає, що життя і смерть стали зрозумілі приреченому поетові. Тепер уже нічого боятися: треба жити, виборюючи собі часточку Царства Божого. Коли нікого немає поруч, бачиш усе по-новому: сама природа здається більш граційною, художньо довершеною. Який жаль, що люди не бачать і не можуть бачити тієї смертельної краси, що відкривається поетам у трагічній самоті.

“Терпи, терпи — терпець тебе шліфує”. Таким міг би бути життєвий девіз Василя Стуса. Поет добре розуміє, що нікому врятувати його, проте нікому не вдається й змусити його змінити власний шлях на більш легкий. Це так доля наголошує на обраності Стуса, даруючи йому випро­бування за випробуванням. Нема на що сподіватись, але життєвий шлях є таким, яким треба пройти від початку до кінця, відкинувши будь-які вагання.

Василеві Стусу судилося стати голосом цілого народу. Здається, сама Україна нашептала йому ці слова болю. Коли народ вважав, що живе добре, і навіть забув про поняття свободи, по північних таборах поневірявся досить молодий поет, якого було вибрано на роль жертви. Вірші Стуса звучали на радіо “Свобода”, а в цей час їх автор відбував без­кінечні декади по штрафних ізоляторах.

Лірика Стуса особлива: поет звертається до далекого читача так, ніби знаходиться від нього на астрономічній відстані. Проте майже так воно й було. Дуже нелегко було зрозуміти цю людину, яка закликає до свободи в цілком ситі й майже спокійні часи. Можливо, що й зараз ми пога­но розуміємо нашого замученого поета. “В Україні все відбу­вається не за Стусом”, — у середині 90-х написав той самий Юрій Андрухович.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы