Мрії поета про щасливе майбутнє рідного краю (за поезією „Ісаія. Глава 35”) - варіант 3

 

Тарас Шевченко добре знався на святому письмі. В його творах нерідко простежуються мотиви книг Біблії, зустрічаються біблійні образи, сюжети. Але найбільше, мабуть, увагу поета привертали ті біблійні книги, в яких містяться пророцтва про перемогу правди над неправдою, добра над злом, про час, коли на землі запанують рівність і братерство, щастя і любов.

Важливим фрагментом творчості Тараса Шевченка є переспіви пророцтв книг Старого Заповіту. У цих творах відображено віру поета у світле майбутнє, мрії про скасування самодержавно-кріпосницького ладу, про визволення людства від будь-якого рабства, про оновлення суспільства. Однією з таких світлих, сонячних поезій Тараса Шевченка про неминучу перемогу народу, про розквіт людини і природи „на оновленій землі” є вірш „Ісаія. Глава 35”. Наслідування „одкровенія” біблійного пророка Ісаії у вірші Кобзаря суто формальне, це художній прийом, завдяки якому поет зміг висловити свої ідеї і мрії. Вірш пройнятий глибоким оптимізмом і вірою в щасливе майбуття. Встановлення нового ладу й нового суспільства автор зображує як радісне визволення „убогих” і як відплату „злодіям за злая”, за їхні кривди. У поезію введено алегоричні образи: „раби”, „убогі”, „німі”, „незрячі” — алегорії поневолення , пригноблених мас, „злодії” та „владики” — алегорії представників панівної верхівки феодального суспільства, гнобителів трудового народу, а „веселі села” символізують нове життя, вільне, щасливе, на оновленій землі, де будуть текти „веселі ріки”, озера „поростуть” гаями, що наповняться піснями птахів.

Картина оновлення людини й природи, що змальована у творі, захоплює силою і глибиною поетового гуманізму. „Оживатимуть” не тільки люди, а і природа. Пустиня неполита „прокинеться”, „оживуть степи, озера”. На лоні природи, на святих шляхах житимуть „раді та веселі” люди, не буде тут місця кайданам і забудуться „невольничі утомлені руки”.

Мріє поет про новий світ, про нове життя, пророкує, що „розкуються незабаром заковані люди” і „настане суд”, закликає молитися:

   Моліться богові одному,

   Моліться правді на землі.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы