Уроки історії, які ми маємо знати (Варіант 2)

 
Українська історія є однією з найжахливіших і найхимерніших у світі. Яких тільки дивних, страшних, незрозу­мілих подій не відбувалося на цій багатостраждальній землі!

Існує такий вираз — уроки історії. Так кажуть про істо­ричні події, які запам’яталися людству назавжди, які ілю­струють найважливіші закономірності суспільства й історії взагалі.

Бабин Яр… Це місце завжди нагадуватиме людству про жахливі часи нацистського терору. Тисячі людей загинули тут. А винні вони були лише в тому, що розмовляли “неправильною” мовою, служили “неправильному” богу, одягали “неправильний” одяг й таке інше. Вийшло так, що євреї поплатилися за власну самобутність, і це, як нікому, зрозуміло нам, українцям.

Акцію геноциду щодо єврейського населення Києва було заздалегідь сплановано із суто німецькою акуратністю. Мало хто встиг заховатися. Переважна більшість засуджених до страти опинилась у Голосіївському лісі перед страшними ровами й кулеметними дулами. Свідки потім зазначали, що кулемети торохкотіли довго, дуже довго, а над лісом чорною хмарою висіли хижі птахи.

Мені здається, що місце страти, подібне до Бабиного Яру, уже не належить людям — воно цілком належить мертвим та пам’яті про них. Це надто страшно, щоб багато про це говорити. Земля швидко всотує кров безневинних жертв, але пам’ять щовесни проростає живою травою. Доля виявилася жорстокою до єврейського народу, але XX століття перевершило майже три тисячоліття історії. Досі стає моторошно, коли дивишся на фото тих часів, зроблені веселими й педантичними катами. Невже смерть мільйонів людей є лише статистикою? Невже можна винищити цілий народ? Отим озброєним людям, що стояли з іншого боку рова, здавалося, що можна. Але вони дуже помилились. Нацизм засуджено міжнародною спільнотою, а єврейський народ має власну незалежну державу в райському куточку світу. Здається, запанувала справедливість.

Кожного року в Бабинім Яру відбуваються врочистості, присвячені пам’яті жертв геноциду. З усіх куточків пла­нети приїздять люди, аби вшанувати пам’ять тих, хто відчув повною мірою жорстокість світу. їх було багато, і для кож­ного з них світ перестав існувати саме тут, на околиці Києва.

Згадуючи уроки історії, доходиш висновку: це не повинно повторитися. Ні в якому разі. Багато разів повто­рювалися знайомі нам з прадавніх часів перевороти, війни, економічні й політичні кризи. Але це, саме це не може більше мати місця на Землі. Інакше люди вже на­завжди втратять право називатися людьми. “Люди, будь­те пильними!” — закликає до нас пам’ять, і ми відчуваємо в цих словах важкий, але короткий схлип відчаю та скорботи.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы