Від солодких слів кислиці не посолодшають

 
Одна з найперших байок, яку ми вивчали в школі, — байка Івана Крилова про Півня та Зозулю. Її герої вихваляють одне одного за нібито надзвичайний спів, чудовий голос, чарівну вроду. Варто тільки згадати, як виглядають ці птахи насправді, які голоси мають, — і відразу стає зрозуміло, висміюванню якої вади присвячено байку.

Ввічливість вимагає від нас говорити людям приємні речі. Гарно вихована людина вміє робити й робить компліменти співрозмовнику, заохочуючи його до подальшого спілкування. Та як розрізнити комплімент і лестощі? Скільки людей — стільки думок. Мені здається, що за допомогою компліментів люди виявляють своє гарне ставлення, повагу до співбесідника, схвалюють і визнають його, можливо, навіть захоплюються його якостями. При цьому вони не мають на меті отримати користь від сказаного й висловлюються відкрито, чеснота щиро.

Компліменти підвищують самооцінку не тільки того, хто їх чує, а й того, хто їх говорить, адже необхідно бути досить упевненим у собі, щоб помітити в комусь іншому гарну рису та підкреслити її. Лестощі ж, хоч і виглядають як позитивна оцінка, є нещирими, їх говорять, щоб завоювати прихильність співрозмовника, яку потім можна буде вжити на свою користь.

Та правда завжди залишається правдою, і дуже важливо, щоб кожен сам розумів це. Скільки не кажи людині, в якої немає музикального слуху, що вона чудово співає, вона не стане зіркою опери чи естради. Якою б гарною не була сукня, у ній не виглядатимеш блискучо, якщо її пошито за іншим фасоном, ніж вимагає твоя фігура. Страва не стане смачнішою, як не нахвалюй, якщо її приготували, порушивши рецепт. Кожен із нас повинен свідомо оцінювати свої якості та якості того, що ми робимо, щоб потім не стати жертвою лестощів.

І взагалі, мені здається, краще почути правду, наскільки б неприємною вона не була, ніж брехню, яку часто подають у більш привабливому вигляді — як лестощі. Людину, яка не може реально глянути на речі, лестощі часто заводять у досить неприємне становище, роблять ледь не посміховиськом для інших.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы