У чому полягає різниця між етикою спілкування і етикетом?

 
Різниця між етикою спілкування і етикетом дуже сут­тєва. Якщо етикет є історично сформованим кодексом пра­вил поведінки, то етика спілкування являє собою плід живої творчої співпраці двох особистостей. Простіше це по­яснити на прикладах.

Ось відбувається урочистий прийом. Чоловіки вдягнені у чорні смокінги, жінки — у вечірні сукні. Має виступити з промовою якась поважна персона, а потім відбудеться банкет. Така ситуація є типовим прикладом поведінки за правилами етикету. Тобто гості мають бути одягнені саме так, а на банкеті всі займуть свої місця згідно з написами на табличках, що стоять на столі. Зверніть увагу на те, що слово “етикет” бере свою назву саме від назви таблички, на якій зазначено ім’я або прізвище гостя, який повинен зай­няти визначене місце за урочистим столом.

А ось інша ситуація. Зустрілися двоє колишніх одно­класників, один з яких зробив карколомну кар’єру, а інший залишився десь поблизу дна життя. З точки зору етики спілкування буде абсолютно неприйнятним, якщо перший почне глузувати з другого, або невдаха буде канючити гроші у свого знайомого, що досяг успіху.

Тепер зрозуміло, яка різниця існує між етикою спілку­вання й етикетом. Правила етикету, звичайно ж, потрібно знати і вміти користуватися ними. А ось етика спілкуван­ня має увійти в плоть і кров кожної людини, зробитися чимось конче необхідним у повсякденному житті. Взагалі етика спілкування має багато спільного з такою напівза­бутою якістю людини, як шляхетність. Ніколи шляхетна людина не дозволить собі образити жінку або порушити дане слово честі.

У сучасному непростому житті етика спілкування на­буває й більш конкретного суспільного змісту. Адже до­тримування правил загальнолюдської етики є тим, що підтри­мує суспільство в рівновазі, не дозволяє йому руйнуватись, ї коли дотримування етики спілкування стане таким же необхідним і загальноприйнятим, як носіння взуття, ста­нуться дивні речі. Кондуктор у тролейбусі не буде горлати на бабусю, яка затрималась у дверях. Начальник не буде нахабно лаяти свого підлеглого. І стане затишніше й ти­хіше в житті. Треба для цього дуже небагато: навчитися етиці спілкування й кожен день свого життя виконувати її нескладні й доступні правила. Пам’ятаймо, що етика — це те, що об’єднує безліч людських особистостей у єдине ціле — суспільство.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы