«Снігова королева» переказ

 

Якщо вам знадобилось прочитати казку “Снігова королева” скорочено, надаємо короткий переказ даного твору.

«Снігова королева» переказ

У двох словах: Отруєний осколками чарівного дзеркала хлопчик Кай потрапляє до Снігової Королеви. Його названа сестра Герда знаходить хлопчика і розтоплює осколки любов’ю свого чистого серця.

Жив-був злий троль. Одного разу він змайстрував таке дзеркало, в якому все добре і прекрасне зменшувалося донезмоги, а все негідне і погане виступало ще яскравіше і здавалося ще гіршим. Троля це жахливо потішало, а його учні бігали всюди з дзеркалом. Нарешті вони вирішили піднятися на небо і посміятися над самим Творцем. Вони піднімалися все вище і вище, і раптом дзеркало випало і розбилося на безліч осколків. Осколки розлетілися по білому світу. Одні стали потрапляти людям в очі, і людина бачила у кожній речі тільки погане, а інші потрапили людям в серце, і серце перетворювалося на маленьку крижинку. Злий троль бачив усе це і реготав.

У великому місті жили по сусідству двоє бідних дітей – Кай і Герда. Вони любили один одного як брат і сестра. Обидві родини вирощували квіти, і діти любили сидіти біля кущів з трояндами.

Одного разу, сидячи біля кущів і читаючи книгу, Кай скрикнув: йому щось потрапило в око і кольнуло в серце. Це були осколки диявольського дзеркала. Тепер серце Кая перетворилося в шматок льоду, і він почав все бачити в перекрученому вигляді. Прекрасні троянди йому стали здаватися бридкими, а дорослих він передражнював і грубіянив їм.

Настала зима. Одного разу Кай пішов на велику площу кататися на санках. Раптово там з’явилася сліпуча жінка в білому на великих санках – Снігова королева. Кай прив’язав до її санок свої і покотив. Незабаром вони виїхали за ворота міста. Снігова королева загорнула Кая в свою шубу, поцілувала хлопчика, і він забув про Герду і всіх домашніх.

Коли Кай не повернувся додому, Герда багато плакала. Вона не вірила, що Кай помер, і вирушила на його пошуки. Дорогою дівчинка потрапила до старенької-чарівниці, у якої був чудовий сад. Чари старенької змусили Герду забути про все, і вона залишилася в будинку з чудовим садом, де завжди було літо. Але одного разу дівчинка побачила троянди, які нагадали їй про будинок, і все згадала. Вона запитала квітів в саду, чи бачили вони Кая під землею. Отримавши негативну відповідь, Герда зрозуміла, що Кай живий.

Незабаром Герда зустріла великого ворона. У ворона була наречена, яка жила в палаці. Від неї ворон дізнався, що принцеса, велика розумниця, виходить заміж. Ворони описали зовнішність нареченого, і Герда вирішила, що це і є Кай.

За допомогою ворона і його нареченої Герда проникла в палац, але наречений принцеси виявився не Каєм. Вислухавши історію дівчинки, принцеса подарувала їй золоту карету з кучером і слугами, нові черевички і гарний одяг.

В лісі на Герду напали розбійники. Вони вбили кучера і слуг, дівчинку взяли в полон. Маленька розбійниця, дочка атаманші, залишила Герду у себе. Вона показала Герді свій звіринець, в якому були Північний олень з Лапландії і лісові голуби. Почувши історію Герди, лісові голуби сказали, що бачили Кая в санях Снігової королеви по дорозі до Лапландії. Маленька розбійниця відпустила Герду разом з Північним оленем на його батьківщину.

Північний олень привіз дівчинку до старої лапландки, яка дала лист до старої фінки, що живе біля царства Снігової королеви. Фінка сказала, що поки у Кая в серці і в оці осколки дзеркала, він не буде колишнім, але Герда розтопить лід силою свого невинного дитячого серця. В царство Снігової королеви Герда прийшла одна, Північний олень не міг її туди супроводжувати.

Посинілий від холоду, але не відчуваючий його через поцілунки Снігової королеви, Кай складав з крижинок різні фігури. Він хотів скласти слово «вічність», тоді Снігова королева подарувала б йому весь світ і пару нових ковзанів. Герда кинулася до Кая і гарячими сльозами розтопила лід. Кай заплакав, і осколок випав з його очей.

Кай з Гердою повернулися додому. Дорогою вони зустріли Північного оленя і випили молоко його молодої дружини, відігрілися у фінки, відвідали лапландку. В лісі вони зустріли молоду розбійницю, яка розповіла про те, що ворон помер, і ворона залишилася вдовою. Разбійниця обіцяла при можливості відвідати їх. А вдома їх чекали два куща, усипаних прекрасними трояндами.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы