Повідомлення про Іллю Муромця

 

Повідомлення про Іллю Муромця на урок літератури може бути доповнене інформацією з билин про Іллю Муромця. Інформація про Іллю Муромця містить багато пізнавального.

Повідомлення про Іллю Муромця на українській мові

Про Іллю Муромця є багато билин, і у кожної ще кілька десятків варіантів. Але незмінною залишалися величезна сила Іллі та його роль захисника Руської землі від загарбників.

Чудесне зцілення і перші подвиги Іллі

Билини розповідають, що 33 роки Ілля не міг вставати: його ноги були паралізовані. Але одного разу в будинок прийшли мандрівники. Вони так просили хворого принести їм води, що Ілля не витримав і спробував встати. Йому це вдалося, він приніс води, але мандрівники веліли йому пити самому. Він випив води, зцілився і придбав величезну силу. Мандрівники розповіли Іллі, де знайти богатирського коня і зброю і відправили Іллю до князя Володимира. По дорозі богатир зробив подвиг, захистивши місто Чернігів від кочівників.

Перемога над Солов’єм-розбійником

Чернігівці поскаржилися Іллі на Солов’я-розбійника, і богатир переміг і взяв злочинця в полон. Вчені вважають, що це був або керівник справжньої розбійницької шайки, або командир загону кочівників. Ілля вистрілив, поранив Солов’я і відвіз до князя. Володимир велів розбійникові свиснути. Від цього свисту всі сильно налякалися, а кілька людей загинули. Ілля стратив Солов’я, щоб більше він не міг заподіяти зла.

Ідолище

Потім Ілля здолав Ідолище погане, яке захопило Київ. Богатир скоїв цей подвиг, переодягнувшись жебраком мандрівником, щоб проникнути до палацу, вже захопленого ворогом. Він легко переміг Ідолище, схопивши його однією рукою. Потім герой вийшов у двір і перебив усіх ворогів костуром, тобто милицею мандрівника.

Калин-цар

Ілля Муромець – один з найулюбленіших в народі богатирів, адже він був з селян. Його найбільше поважали і шанували. Навіть на картині В. М. Васнецова «Три богатирі» могутній герой зображений в центрі як найсильніший. А ось князь не любив Іллю. Одного разу він три роки тримав богатиря в темниці, бажаючи заморити голодом. Але дочка князя потайки носила Іллі поїсти. І коли на Київ напав Калин-цар, князь розкаявся в тому, що згубив богатиря, а дочка зізналася, що годувала героя і він живий. Іллю випустили, і він перед лицем спільної небезпеки, відправився на бій. Але інші богатирі, теж скривджені князем, не захотіли воювати за Володимира. Перебивши майже всіх ворогів, Ілля все ж потрапив в полон. Але на допомогу йому приходять інші богатирі, і разом вони перемагають ворога.

Чужий богатир

Прославився Ілля і перемогою над якимось чужим богатирем, рівним йому по силі. Три дні і три ночі билися вони, і тільки в кінці Ілля все ж переміг і розбив ворога про землю.

Преподобний Ілля

Дивно, але у Іллі Муромця був прототип – монах Києво-Печерської Лаври. Дослідивши його мощі, вчені прийшли до висновку, що він і справді довго страждав важкою хворобою хребта і не міг ходити. Але потім він видужав і став богатирем. Близько 40 років – це тоді вважалося вже старістю – він пішов у монастир і помер приблизно в 45 років. Чернець Ілля Муромець вважається святим.

Справжній Ілля теж був знаменитий своєю величезною фізичною силою, богатирською статурою і військовими перемогами. Але князю Володимиру він не міг служити, бо жив на 200 років пізніше.

Ілля Муромець – це і герой билин, і реальний герой Стародавньої Русі.

Розповідь про Іллю Муромця може бути використана учнями 5-6 класу.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы