"Хамелеон" Чехов аналіз

 

“Хамелеон” Чехов аналіз оповідання – тема, ідея, головні герої.

“Хамелеон” Чехов аналіз

Чехов написав це оповідання, щоб висміяти – чиношанування, пристосуванство, малодушність, запобігливість, підлабузництво.

Тема “Хамелеон” — суд над собакою. Соціальні відносини поширюються й на собак: якщо безпритульний — винищити, якщо генеральський — відвести до господаря.

Ідея “Хамелеон” — висміяти пристосуванство, чиношанування й лукавість чиновників, які навіть не замислюються над справедливістю.)

Жанр “Хамелеон” – гумористичне оповідання. Однак ранні оповідання Чехова не можна назвати тільки гумористичними, вони міцно стоять в ряду кращих сатиричних творів російської класичної літератури.

Головні герої “Хамелеон”

Поліцейський наглядач Очумєлов, городовий Єлдирін, золотих справ майстер Хрюкин, генеральський кухар Прохор і, звичайно ж, винуватець скандалу – маленьке цуценя. Репліки з натовпу активізують дії героїв.

Сюжет “Хамелеон”

  • Зав’язка твору – хода Очумелова і Єлдирін по базарній площі і «назрівання» заворушень у вигляді натовпу, що зібрався і криків.
  • Кульмінація – поява генеральського кухаря Прохора і загальне очікування його відповіді – чия ж це песик. Далі слід спад дії.
  • Розв’язкою служать слова того ж кухаря про те, що собака належить братові генерала.

Види комічного в оповіданні “Хамелеон”

Розповідь не викликає добродушного сміху, скоріше — подив і смуток. Надії на виправлення Очумелова-хамелеона теж не виникає, адже поліцейський наглядач «іде собі далі базарною площею». Можна зробити висновок, що використаний вид комічного — сатира.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы