«Робінзон Крузо» скорочено

 

Короткий зміст «Робінзон Крузо» можна прочитати за 20-25 хвилин.

«Життя і дивовижні пригоди Робінзона Крузо» скорочено

Життя, незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо, моряка з Йорка, який прожив 28 років в повній самоті на пустельному острові біля берегів Америки поблизу гирл річки Оріноко, куди він був викинутий корабельною аварією, під час якого весь екіпаж корабля крім нього загинув, з викладом його несподіваного звільнення піратами; написані ним самим.
Робінзон був третім сином у родині, улюбленцем, його не готували ні до якого ремесла, і з дитячих років його голова була набита «всякими нісенітницями» – головним чином мріями про морські подорожі. Старший його брат загинув у Фландрії, борючись з іспанцями, без вісті пропав середній, і тому вдома чути не хочуть про те, щоб відпустити останнього сина в море. Батько, «людина статечний і розумний», слізно благає його прагнути до скромного існування, на всі лади звеличуючи «середній стан», що уберігає людину розсудливу від злих примх долі. Вмовляння батька лише на час спиняють 18-річного недоука. Спроба незговірливого сина заручитися підтримкою матері теж не увінчується успіхом, і ще без малого рік він надриває батьківські серця, поки 1 вересня 1651 не відпливає з Гулля в Лондон, спокусившись безкоштовним проїздом (капітан – батько його приятеля).

Вже перший день на морі став передвісником прийдешніх випробувань. Шторм, що розігрався пробуджує в душі ослушника каяття, втім, воно пройшло з негодою і остаточно розвіялося пиятикою («як звичайно у моряків»). Через тиждень, на ярмутском рейді, налітає новий, значно лютий шторм. Досвідченість команди, що самовіддано рятує корабель, не допомагає: судно тоне, моряків підбирає шлюпка з сусіднього суденця. На березі Робінзон знову відчуває швидкоплинну спокусу прислухатися до суворого уроку і повернутися в рідний дім, але «зла доля» утримує його на обраному згубному шляху. У Лондоні він знайомиться з капітаном корабля, який готується йти до Гвінеї, і вирішує плисти з ними – благо, це ні в що йому не обійдеться, він буде «співтрапезником і другом» капітана. Як же буде картати себе пізніше, навчений випробуваннями Робінзон за цю свою розважливу безпечність! Наймися він простим матросом, він навчився б обов’язків і роботі моряка, а так він всього-навсього купець, що робить вдалий оборот своїм сорока фунтам. Але якісь морехідні знання він набуває: капітан охоче займається з ним, коротаючи час. Після повернення до Англії капітан незабаром вмирає, і Робінзон вже самостійно вирушає в Гвінею.

То була невдала експедиція: їхнє судно захоплює турецький корсар, і юний Робінзон, немов на виконання похмурих пророцтв отця, проходить важку смугу випробувань, перетворившись із купця в «жалюгідного раба» капітана розбійницького судна. Той використовує його на домашніх роботах, в море не бере, і протягом двох років у Робінзона немає ніякої надії вирватися на свободу. Господар тим часом послаблює нагляд, посилає бранця з мавром і хлопчиком Ксури ловити рибу до столу, і одного разу, далеко відпливши від берега, Робінзон викидає за борт мавра і схиляє до втечі Ксури. Він добре підготувався: в човні є запас сухарів і прісної води, інструменти, рушниці і порох. В дорозі втікачі стріляють на березі живність, навіть вбивають лева і леопарда, миролюбні тубільці забезпечують їх водою і їжею. Нарешті їх підбирає зустрічний португальський корабель. Вдаючись до тяжкого становища врятованого, капітан береться безкоштовно довезти Робінзона до Бразилії (вони туди пливуть); більше того, він купує його баркас і «вірного Ксури», обіцяючи через десять років («якщо він прийме християнство») повернути хлопчикові свободу. «Це міняло справу», благодушно підсумовує Робінзон, покінчивши з докорами сумління.

У Бразилії він влаштовується грунтовно і, схоже, надовго: отримує бразильське підданство, купує землю під плантації тютюну і цукрового очерету, в поті чола трудиться на ній, запізніло шкодуючи, що поруч немає Ксури (як допомогла б зайва пара рук!). Парадоксально, але він приходить саме до тієї «золотої середини», якою його спокушав батько, – так навіщо було, скаржиться він тепер, залишати рідний дім і забиратися на край світу? Сусіди-плантатори до нього розташовані, охоче допомагають, йому вдається отримати з Англії, де він залишив гроші у вдови свого першого капітана, необхідні товари, землеробські знаряддя і господарське начиння. Тут би заспокоїтися і продовжувати свою прибуткову справу, але «пристрасть до поневірянням» і, головне, «бажання збагатитися швидше, ніж припускали обставини» спонукають Робінзона різко зламати сформований спосіб життя.

Все почалося з того, що на плантаціях були потрібні робочі руки, а невільнича праця обходилася дорого, оскільки доставка негрів з Африки була пов’язана з небезпеками морського переходу і ще утруднена юридичними перепонами (наприклад, англійський парламент дозволить торгівлю рабами приватним особам тільки в 1698 г.) . Наслухавшись розповідей Робінзона про його поїздки до берегів Гвінеї, сусіди-плантатори вирішують спорядити корабель і таємно привезти до Бразилії невільників, поділивши їх тут між собою. Робінзону пропонується брати участь в якості суднового прикажчика, відповідального за покупку негрів в Гвінеї, причому сам він не вкладе в експедицію ніяких грошей, а невільників отримає нарівні з усіма, та ще в його відсутність компаньйони будуть наглядати за його плантаціями і дотримуватися його інтересів. Звичайно, він спокушається вигідними умовами, звично (і не дуже переконливо) клянучи « нахили волоцюги». Які «нахили», якщо він докладно і толково, дотримуючись усіх формальностей, розпоряджається майном, що залишилось! Ніколи раніше доля не застерігала його настільки виразно: він відпливає першого вересня 1659, тобто день в день через вісім років після втечі з батьківського дому. На другому тижні плавання налетів жорстокий шквал, і дванадцять днів їх тіпала «лють стихій». Корабель дав течу, потребував лагодження, команда втратила трьох матросів (всього на судні сімнадцять чоловік), і було вже не до Африки – скоріше б дістатися до суші. Розігрується другий шторм, їх відносить далеко від торговельних шляхів, і тут у вигляді землі корабель сідає на мілину, і на єдиній шлюпці команда «віддається на волю бурхливих хвиль». Навіть якщо вони не перетонуть, дорогою до берега, у суші прибій рознесе їх човен на шматки, і земля здається їм «страшніше самого моря». Величезний вал «величиною з гору» перекидає човен, і знесилений, дивом не добитий хвилями Робінзон вибирається на сушу.

На жаль, він один врятувався, свідченням чого викинуті на берег три капелюхи, кашкет і два непарних черевика. На зміну несамовитій радості приходять скорбота за загиблими товаришами, муки голоду і холоду і страх перед дикими звірами. Першу ніч він проводить на дереві. До ранку прилив пригнав їх корабель близько до берега, і Робінзон вплав добирається до нього. Із запасних щогл він споруджує пліт і вантажить на нього «все необхідне для життя»: їстівні припаси, одяг, теслярські інструменти, рушниці і пістолети, дріб і порох, шаблі, пили, сокиру і молоток. З неймовірною працею, кожну хвилину ризикуючи перекинутися, він наводить пліт у спокійний заливчик і відправляється підшукати собі житло. З вершини пагорба Робінзону усвідомлюється його «гірка доля»: це острів, і, за всіма ознаками, – безлюдний. Відгородившись з усіх боків скринями і ящиками, він проводить на острові другу ніч, а вранці знову вплав вирушає на корабель, поспішаючи взяти що можна, поки перша ж буря не розіб’є його на друзки. У цю поїздку Робінзон забрав з корабля безліч корисних речей – знову рушниці і порох, одяг, вітрило, матраци та подушки, залізні ломи, цвяхи, викрутку і точило. На березі він споруджує намет, переносить у нього від сонця і дощу їстівні припаси і порох, влаштовує собі постіль. Всього він дванадцять разів навідався на корабель, завжди розживаючись чим-небудь цінним – парусиною, снастями, сухарями, ромом, борошном, «залізними частинами» (їх він, на превеликий жаль, майже цілком втопив). У свій останній заїзд він набрів на шифоньєрку з грошима (це один із знаменитих епізодів роману) і філософськи розсудив, що в його становищі вся ця «купа золота» не варта будь-якого з ножів, що лежали в сусідньому ящику, однак, поміркувавши, «вирішив взяти їх з собою ». У ту ж ніч розігралася буря, і на ранок від корабля нічого не залишилося.

Найпершою турботою Робінзона стає пристрій надійного, безпечного житла – і головне, на виду моря, звідки тільки й можна очікувати порятунку. На схилі пагорба він знаходить рівну галявину і на ній, проти невеликого поглиблення в скелі, вирішує розбити намет, захистивши його частоколом вбитих у землю міцних стовбурів. Увійти в «фортецю» можна було тільки по драбині. Поглиблення в скелі він розширив – вийшла печера, він використовує її як льох. На ці роботи пішло багато днів. Він швидко набирається досвіду. У самий розпал будівельних робіт хлинув дощ, блиснула блискавка, і перша думка Робінзона: порох! Не страх смерті налякав його, а можливість одним разом втратити порох, і він два тижні пересипає його в мішечки і скриньки і ховає в різні місця (не менше сотні). Заодно він знає тепер, скільки у нього пороху: двісті сорок фунтів. Без цифр (гроші, товари, вантаж) Робінзон вже не Робінзон.

Дуже важливо це «заодно»: освоюючись в новому житті, Робінзон, роблячи щось «одне», буде завжди примічати що йде на користь «інше» і «третє». Перед знаменитими героями Дефо, Роксаною і Молль Флендерс, стояла та ж завдання: вижити! Але для цього їм було потрібно освоїти нехай нелегку, але одну «професію» – куртизанки і відповідно злодійки. Вони жили з людьми, вміло користувалися їх співчуттям, паразитували на їх слабкостях, їм допомагали тлумачні «наставники». А Робінзон самотній, йому протистоїть світ, глибоко байдужий до нього, просто не відає про його існування, – море, вітри, дощі, цей острів з його дикою флорою і фауною. І щоб вижити, йому належить освоїти навіть не «професію» (або безліч їх, що, втім, він зробить), але закони, «звичаї» навколишнього світу і взаємодіяти, зважаючи на них. У його випадку «жити» означає все примічати – і вчитися. Так, він не відразу здогадується, що кози не вміють дивитися вгору, зате потім буде легко добувати м’ясо, стріляючи зі скелі або пагорба. Його виручає не одна природна кмітливість: з цивілізованого світу він приніс уявлення і навички, що дозволили йому «в повній безмовності сумного життя» прискорено пройти основні етапи становлення суспільної людини – інакше кажучи, зберегтися в цій якості, щоб не здичавіти, подібно до багатьох прототипів. Тих же кіз він навчиться одомашнювати, додасть до м’ясного столу молочний (він буде ласувати сиром). А зекономлений порох ще як знадобиться! Крім скотарства, Робінзон налагодить землеробство, коли проростуть витрушені з трухою з мішка зерна ячменю і рису. Спочатку він побачить у цьому «диво», створене милостивим Провидінням, але незабаром згадає про мішок і, покладаючись на одного себе, у свій термін вже буде засівати чимале поле, успішно борючись з пернатими і чотириногими грабіжниками.

Залучений історичній пам’яті, зростаючи від досвіду поколінь і сподіваючись на майбутнє, Робінзон хоч і самотній, але не загублений у часі, через що найпершою турботою цього будівельника життя стає споруда календаря – це великий стовп, на якому він щодня робить зарубку. Перша дата там – 30 вересня 1659 Відтепер кожен його день названий і врахований, і для читача, насамперед тодішнього, на труди і дні Робінзона падає відсвіт великої історії. За час його відсутності в Англії була відновлена монархія, і повернення Робінзона «підпадає» до «Славної революції» 1688, що призвела на трон Вільгельма Оранського, доброзичливого патрона Дефо; в ці ж роки в Лондоні трапиться «Велика пожежа» (1666), і оновлене містобудування невпізнанно змінить вигляд столиці; за цей час помруть Мільтон і Спіноза; Карл II видасть «Хабеас корпус акт» – закон про недоторканість особи. А в Росії, якої, як з’ясується, теж буде небайдужа доля Робінзона, в цей час спалюють Авакума, стратять Разіна, Софія стає регентшею при Івані V і Петра I. Ці далекі зірниці мерехтять над людиною, обпалюючи глиняний горщик.

Серед «не особливо цінних” речей, взятих з корабля (згадаймо «купу золота»), були чорнило, пера, папір, «три дуже хороших Біблії», астрономічні прилади, підзорні труби. Тепер, коли побут його налагоджується (з ним, до речі, живуть три кішки і собака, теж корабельні, потім додасться в міру балакучий папуга), саме час осмислити, що відбувається, і, доки не скінчилися чорнило і папір, Робінзон веде щоденник, щоб «хоч скільки-небудь полегшити свою душу ». Це своєрідний гроссбух «зла» і «добра»: у лівій колонці – він викинутий на безлюдний острів без надії на порятунок; в правій – він живий, а всі його товариші потонули. У щоденнику він докладно описує свої заняття, виробляє спостереження – і примітні (щодо паростків ячменю і рису), і повсякденні («Йшов дощ». «Знову весь день дощ»).

Землетрус змушує Робінзона задуматися про нове місце для житла – під горою небезпечно. Тим часом до острова прибиває потерпілий крах корабель, і Робінзон бере з нього будівельний матеріал, інструменти. У ці ж дні його звалює лихоманка, і в гарячковому сні йому являється «охоплена полум’ям» людина, погрожуючи смертю за те, що він «не розкаявся». Нарікаючи про свої фатальні помилки, Робінзон вперше «за багато років» творить покаянну молитву, читає Біблію – і в міру сил лікується. На ноги його підніме ром, настояний на тютюні, після якого він проспав дві ночі. Відповідно з його календаря випав один день. Одужавши, Робінзон нарешті обстежує острів, де прожив вже більше десяти місяців. У його рівнинній частині серед невідомих рослин він зустрічає знайомих – диню і виноград; останній його особливо радує, він буде сушити його на сонці, і в міжсезоння родзинки підкріплять його сили. І живністю багатий острів – зайці (дуже несмачні), лисиці, черепахи (ці, навпаки, приємно урізноманітнюють його стіл) і навіть викликають подив у цих широтах пінгвіни. На ці райські краси він дивиться хазяйським оком – ділити їх йому не з ким. Він вирішує поставити тут курінь, добре зміцнити його і жити по кілька днів на «дачі» (це його слово), основний час проводячи «на старому згарищі» поблизу моря, звідки може прийти звільнення.

Безперервно працюючи, Робінзон і другий, і третій рік не дає собі послаблення. Ось його день: «На першому плані релігійні обов’язки і читання Священного Писання <…> Другим з щоденних справ було полювання <…> Третім було сортування, сушіння і приготування убитої або спійманої дичини». Додайте до цього догляд за посівами, а там і збір урожаю; додайте догляд за худобою; додайте роботи по господарству (зробити лопату, повісити в погребі полку), що забирають багато часу і сил через нестачу інструментів і через недосвідченість. Робінзон має право погордитися собою: «Терпінням і працею я довів до кінця всі роботи, до яких був змушений обставинами». Жарт сказати, він буде пекти хліб, обходячись без солі, дріжджів і підходящої печі!

Заповітною його мрією залишається зробити човен і дістатися до материка. Він навіть не замислюється над тим, кого і що він там зустріне, головне – вирватися з неволі. Гнаний нетерпінням, чи не обдумавши, як доставити човен від лісу до води, Робінзон валить величезне дерево і кілька місяців витесує з нього пирогу. Коли ж вона нарешті готова, йому так і не вдасться спустити її на воду. Він стоїчно переносить невдачі: Робінзон став мудрішим і стриманішими, він навчився врівноважувати «зло» і «добро». Утворене дозвілля він розсудливо вживає на оновлення зношеного гардеробу: «будує» собі хутряний костюм (штани і куртку), шиє шапку і навіть майструє парасольку. У щоденних працях проходить ще п’ять років, відзначених тим, що він-таки побудував човен, спустив її на воду і оснастив вітрилом. До далекої землі на ній не добратися, зате можна об’їхати навколо острова. Течія відносить його у відкрите море, він з величезною працею повертається на берег недалеко від «дачі». Натерпівшись страху, він надовго втратить бажання до морських прогулянок. У цей рік Робінзон вдосконалюється в гончарній справі і плетіння кошиків (ростуть запаси), а головне, робить собі царський подарунок – трубку! На острові прірва тютюну.

Його розмірене існування, наповнене працями і корисним дозвіллям, раптом лопається як мильна бульбашка. В одну зі своїх прогулянок Робінзон бачить на піску слід босої ноги. Наляканий до смерті, він повертається в «фортецю» і три дні відсиджується там, ламаючи голову над незбагненною загадкою: чий слід? Найімовірніше, це дикуни з материка. У його душі поселяється страх: раптом його виявлять? Дикуни можуть його з’їсти (він чув про таке), можуть розорити посіви і розігнати стадо. Почавши потроху виходити, він вживає заходів безпеки: зміцнює «фортеця», влаштовує новий (далекий) загін для кіз. Серед цих клопотів він знову надибує на людські сліди, а потім бачить і залишки канібальського бенкету. Схоже, на острові знову побували гості. Жах володіє ним всі два роки, що він безвилазно залишається на своїй частині острова (де «фортеця» і «дача»), живучи «завжди насторожі». Але поступово життя повертається в «колишнє покійне русло», хоча він продовжує будувати кровожерливі плани, як віднадити дикунів від острова. Його запал охолоджують два міркування: 1) це племінні чвари, особисто йому дикуни не зробили нічого поганого; 2) чим вони гірші іспанців, що залили кров’ю Південну Америку? Цим примирливим думкам не дає зміцнитися нове відвідування дикунів (йде двадцять третя річниця його перебування на острові), що висадилися на сей раз на «його» стороні острова. Справивши свою страшну тризну, дикуни спливають, а Робінзон ще довго боїться дивитися в бік моря.

І те ж море манить його надією на звільнення. Грозової ночі він чує гарматний постріл – якийсь корабель подає сигнал лиха. Всю ніч він палить величезне вогнище, а вранці бачить удалечині остов розбитого об рифи корабля. Знудьгувавшись на самоті, Робінзон молить небо, щоб «хоч один» з команди врятувався, але «злий рок», немов в знущання, викидає на берег труп юнги. І на кораблі він не знайде жодної живої душі. Примітно, що небагата «здобич» з корабля не дуже його засмучує: він міцно стоїть на ногах, цілком себе забезпечує, і радують його тільки порох, сорочки, полотно – і, по старій пам’яті, гроші. Їм невідступно володіє думка про втечу на материк, і оскільки поодинці це нездійсненно, на підмогу Робінзон мріє врятувати призначеного «на забій» дикуна, розмірковуючи у звичних категоріях: «придбати слугу, а може бути, товариша чи помічника». Він півтора року будує хитромудрі плани, але в житті, як водиться, все виходить просто: приїжджають канібали, бранець збігає, одного переслідувача Робінзон звалює прикладом рушниці, іншого застрелює насмерть.

Життя Робінзона наповнюється новими – і приємними – турботами. П’ятниця, як він назвав врятованого, виявився здібним учнем, вірним і добрим товаришем. В основу його освіти Робінзон закладає три слова: «пан» (маючи на увазі себе), «так» і «ні». Він викорінює кепські дикунські звички, привчаючи П’ятницю їсти бульйон і носити одяг, а також «пізнавати істинного бога» (до цього п’ятницю поклонявся «старому на ім’я Бунамукі, який живе високо»). Опановуючи англійську мову П’ятниця розповідає, що на материку у його одноплемінників живуть сімнадцять врятованих з загиблого корабля іспанців. Робінзон вирішує побудувати нову пирогу і разом з П’ятницею визволити бранців. Новий приїзд дикунів порушує їхні плани. На цей раз канібали привозять іспанця і старого, який опинився батьком П’ятниці. Робінзон і П’ятниця, вже не гірше за свого пана управляється з рушницею, звільняють їх. Думка зібратися всім на острові, побудувати надійне судно і спробувати щастя в морі припадає до душі іспанцеві. А поки засівається нова ділянка, відловлюються кози – поповнення очікується чимале. Взявши з іспанця обіцянку не здавати його інквізиції, Робінзон відправляє його з батьком П’ятниці на материк. А на восьмий день на острів шанують нові гості. Команда з англійської корабля, що збунтувалася, привозить на розправу капітана, помічника і пасажира. Робінзон не може упустити такий шанс. Користуючись тим, що він тут знає кожну стежку, він звільняє капітана та його товаришів по нещастю, і вп’ятьох вони розправляються з негідниками. Єдина умова, яку ставить Робінзон, – доставити його з П’ятницею до Англії. Бунт придушено, двоє запеклих негідників висять на реї, ще трьох залишають на острові, гуманно забезпечивши всім необхідним; але цінніше провізії, інструментів і зброї – сам досвід виживання, яким Робінзон ділиться з новими поселенцями, всього їх буде п’ятеро – ще двоє втечуть з корабля, не дуже довіряючи прощенню капітана.

Двадцятивосьмирічна одіссея Робінзона завершилася: 11 червня 1686 він повернувся в Англію. Його батьки давно померли, але ще жива добра приятелька, вдова його першого капітана. У Лісабоні він дізнається, що всі ці роки його бразильської плантацією керував чиновник від скарбниці, і, оскільки тепер з’ясовується, що він живий, йому повертаються всі доходи за цей термін. Заможна людина, він бере на своє піклування двох племінників, причому другого готує в моряки. Нарешті Робінзон одружується (йому шістдесят один рік) «небезвигодно і цілком вдало в усіх відношеннях». У нього два сини і дочка.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы