"Робінзон Крузо" образ П'ятниця

 

“Робінзон Крузо” характеристика Пятниці

П’ятниця – індіанець з канібальського племені, врятований Робінзоном від жахливої смерті на двадцять четвертому році його перебування на острові. Потім П’ятниця став Робінзону помічником і слугою.

П’ятницю Дефо наділяє фізичною красою і прекрасними моральними якостями: він добрий і лагідний, благородний і вірний. П’ятниця вельми тямущий, розумно дивиться на світ. Дефо не властива бездумна ідеалізація дикуна і примітивізму; для нього дикуни – це діти, яких треба розвивати і робити з них людей.

Образ П’ятниці – один з перших образів простодушного дикуна, яких так любили зображувати письменники XVIII в. Робінзон відучує П’ятницю від канібалізму, передає йому ті робочі навички, якими володіє сам. Потім заводить з ним релігійні бесіди про перевагу християнського Бога над місцевим божеством Бенамукі. Зате пояснити П’ятниці, що таке диявол, виявляється завданням більш складним. П’ятниця задає Робінзону каверзне запитання, чому, якщо Бог сильніший диявола, він допускає існування у світі зла? Робінзон, який брав християнську віру як даність, ніколи не задавався таким питанням.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы