«Джим-Ґудзик і машиніст Лукас» аналіз

 

«Джим-Ґудзик і машиніст Лукас» аналіз твору викладений в цій статті.

«Джим-Ґудзик і машиніст Лукас» аналіз

Автор – Міхаель Енде

Жанр – повість-казка

Ідея – пізнання світу хлопчиком Джимом Гудзиком, утвердження важливих моральних цінностей: дружби, поваги до інших, любові до батьківщини, матері, кохання, взаєморозуміння, толерантності, гуманізму).

Пафос твору – життєстверджуючий, сповнений романтики пригод, душевного піднесення.

Головна думка «Джим – Ґудзик і машиніст Лукас» – утвердження таких моральних цінностей, як дружба, кохання, сім’я, повага до інших, любов до батьківщини. Цікаво пізнавати світ, долати свій страх перед невідомим.

Головні герої: Джим – Ґудзик, машиніст Лукас, король Альфонс За-Чверть – Дванадцята, пані Штоцкер, драконша пані Кутняк, імператор Пунь Джин, Фін Пон , Лі Ши.

Місце дії: Недогадія, Недоладія, Мандала, Ліс Тисячі Див, Корона Світу, Долина сутінок, Кінець світу.

Казкові елементи: чарівне походження героя, фантастичні краї, перетворення героїв ( паротяжиха Емма перетворюється на дракона), магічні числа (подорож тривала 7 днів, у палаці 99 сходинок), щасливе закінчення.

У творі утверджуються моральні цінності – дружба, взаємодопомога, повага до інших, любов до батьківщини, кохання. А ще в казці осмислюються поняття добро і зло, життя і смерть, милосердя і байдужість. Героям твору притаманні людські якості: життєрадісність, цілеспрямованість, відкритість, доброзичливість, допитливість, прагнення до кращого.

«Джим-Ґудзик і машиніст Лукас» композиція

Повість – казка складається з 27 розділів, у назві яких стисло розповідається зміст.

Експозиція

Глава 1, в кoтoрoй истoрия начинается

Розвиток дії (міні – зав’язка)

Глава 2, в кoтoрoй прибывает загадoчная пoсылка

Глава 3, в кoтoрoй почти принимается одно невеселое решение, с которым Джим не согласен

Глава 4, в которой в море выходит необычный корабль, и Лукас узнает, что на Джима Кнопку можно положиться

Глава 5, в которой путешествие по океану заканчивается, и Джим видит прозрачные деревья

Глава 6, в которой большая желтая голова чинит друзьям препятствия

Глава 7, в которой Эмма изображает карусель, а друзья знакомятся с одним внучонком

Зав’язка

Глава 8, в которой Джим с Лукасом обнаруживают загадочные надписи

Розвиток дії

Глава 9, в которой выступают цирковые артисты, и кое-кто замышляет недоброе против Джима и Лукаса

Глава 10, в которой друзья попадают в беду

Глава 11, в которой Джим неожиданным образом узнает о своейтайне

Глава 12, в которой начинается путешествие в неведомое, и друзья видят “Корону Мира”

Глава 13, в которой начинают говорить голоса в “Долине Сумерек”

Глава 14, в которой Лукас должен признать, что без свого маленького друга Джима он бы пропал

Глава 15, в которой путешественники попадают в диковинную местность и обнаруживают гибельные следы

Глава 16, в которой Джим Кнопка приобретает важный опыт

Глава 17, в которой мнимовеликан объясняет свою необчность и проявляет благодарность

Глава 18, в которой друзья расстаются с мнимовеликаном и застревают в “Устах Смерти”

Глава 19, в которой друзья ремонтируют небольшой вулканчик, а Эмма получает другое обличье

Глава 20, в которой один чистопородный дракон приглашает Эмму на вечернюю прогулку

Кульмінація

Глава 21, в кoтoрoй друзья узнают чтo такое грусландская школа

Глава 22, в которой путешественники попадают под землю и видят чудеса

Розв’язка

Глава 23, в которой миндальская принцесса рассказывает свою историю, а Джим вдруг сердится на нее

Глава 24, в которой Эмма получает необычную награду, а путешественники – обильный завтрак на любой вкус

Глава 25, в которой госпожа Мальцан прощается, а из Усландии приходит письмо

Глава 26, в которой ребятишки расстаются, а плавучий остров попадает в сети

Епілог (постпозиція)

Глава 27, в которой празднуется помолвка, и книга эта заканчивается приятным сюрпризом

Відкритий фінал

…И оба они были едины в том, что вскоре предпримут вдвоем новое большое

путешествие в неведомое. Им следовало разгадать еще много загадок… Они хотели выяснить, откуда морские разбойники похитили Джима Кнопку, когда он был еще совсем маленьким. Но для этого друзьям сначала надо было отыскать и победить Тринадцать Лютых, которые все еще угрожали морям. А это уж точно не мелочь.


«Джим-Ґудзик і машиніст Лукас» переказ

Уявімо країну, де живуть Король, двоє його підданих і машиніст, який не вважає себе підданим. Це – Недогадія, де мешкає машиніст Лукас.

Одного чудового дня в Недогадію приходить дивна посилка, в якій знаходять чорного малюка, і пані Штоцкер бере його до себе. Коли Джим, так назвали хлопчика, виростає, Король каже Лукасові, що острів затісний для п’ятьох людей і паротяжихи. Комусь – Лукасові, Джимові або Еммі (паротяжисі) – треба забиратися геть.

Лукас не міг покинути свою паротяжиху, тому вирішив, що вони з Еммою попливуть уночі, щоб не довідався Король. До них приєднався Джим Ґудзик. Друзі потрапляють до Мандали – країни, жителі якої мудрі з пелюшок. Там їх зустрічає Фін Пон, маленький хлопчик, тридцять третій онук головного кухаря. З Мандали Джим Ґудзик і машиніст Лукас вирушають на пошуки викраденої принцеси Лі Ши.

Невідомо, чи змогли б Лукас із Джимом самі вибратися з пустелі, якби не пан Бань, напіввелетень, а дістатися до Недоладії – драконового міста – їм допоміг напівдракон Непомук. У Драконовому місті вони перемагають пані Кутняк (до речі, саме їй була адресована посилка, у якій був Джим Ґудзик). Спеціально для неї розбійники, які ховаються під іменем 13, викрадають дітей королів і вождів. Дракониха пані Кутняк нібито вчила дітлахів у школі, але насправді просто кричала на них і примушувала спати на кам’яних ліжках.

Машиніст Лукас і Джим Ґудзик визволяють всіх дітей і разом пливуть до Мандали, де їх зустрічає імператор Пунь Джин і малюк Фін Пон, який став Головним бонзою.

Після того, як усіх дітей розсилають додому, імператор Мандали з донькою, машиніст Лукас і Джим Ґудзик пливуть гуртом у Недогадію, щоб провести заручини Лі Ши і Джима Ґудзика.

У Недогадії на них чекають. І Король навіть визирає з вікна, хоча зазвичай цього не робить, бо зайнятий теревенями по телефону. Джим і Лукас залишаються, а Лі Ши з татом-імператором повертається назад до Мандали – поки не підросте, бо вони з Джимом ще діти.

Що ж сталося з драконихою? Вона, як усі дракони, яких перемагають, але не вбивають, стала доброю і мудрою. Але ці перетворення забрали багато сил, тому вона, змучена, надовго заснула.

А машиніст Лукас і Джим Ґудзик вирішили незабаром здійснити нову велику мандрівку в невідоме. Їм треба розгадати ще багато загадок…Вони захотіли з’ясувати, звідки морські розбійники викрали Джима – Ґудзика, коли він був зовсім маленький. Але для цього спочатку треба було відшукати й перемогти Тринадцять Лютих, які все ще погрожували морям.

Історія написання «Джим-Ґудзик і машиніст Лукас»

Якось Міхаель зустрів свого однокласника, який попросив його написати щось невеличке для дитячої ілюстрованої книжки. Замість короткого оповідання з-під пера Енде вийшов великий роман на 500 сторінок. Так виникли історії про Джима-Ґудзика. Письменник розділив їх на дві частини. Перша «Джим-Ґудзик і машиніст Лукас» вийшла друком у1960 році, а друга – «Джим – Ґудзик і чортова дюжина» двома роками пізніше.

У повісті «Джим-Ґудзик і машиніст Лукас» змальована фантастична країна Недогадія та її мешканці. У цьому творі автор у казково-фантастичний спосіб спонукає юних читачів не уникати проблем дійсності, замислитися над тим, у якому світі вони живуть. Героям твору притаманні людські якості: життєрадісність, цілеспрямованість, відкритість, доброзичливість, допитливість, прагнення до кращого. У творі утверджуються моральні цінності – дружба, взаємодопомога, повага до інших, любов до батьківщини. А ще в романі осмислюється поняття добро і зло, життя і смерть, милосердя і байдужість.

«Джим-Ґудзик і машиніст Лукас» в усіх відношеннях непересічна книга, розвиток подій, персонажі в ній абсолютно непередбачувані. Негативні персонажі волею автора стають позитивними, проблеми вирішуються, герої досягають поставленої мети. Сюжет твору дуже динамічний, обставини магічно загадкові. Тут і дракони, і пірати, це просто клад для тих, хто полюбляє пригоди.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы