"Пригоди Гекльберрі Фінна" аналіз

 

“Пригоди Гекльберрі Фінна” аналіз твору Марка Твена допоможе підготуватися до заняття.

“Пригоди Гекльберрі Фінна” аналіз

Автор – Марк Твен

Рік написання – 1884

Жанр – роман

Головна думка – чесна дружба, вірність і порядність.

У цьому творі Марк Твен намагається втілити головну думку своєї творчості – про те, що джерела душевного благородства його не закінчуються, і сил людини вистачає, щоб впоратися з найважчими ситуаціями.

Головні герої: Гекльберрі Фінн, батько Гека, міс Уотсон, Том Сойєр, Суддя Тетчер, вдова Дуглас, Джим, Король і Герцог

Проблеми “Пригоди Гекльберрі Фінна”:

  • проблема свободи;
  • проблема дружби;
  • проблема людського щастя;
  • проблема виховання;
  • проблема суспільства;
  • проблема рабства …

Марк Твен був противником расизму і рабства, і вустами своїх героїв прямо і недвозначно заявляє про це зі сторінок роману. Свобода, дружба, щастя – це загальнолюдські цінності. Свобода завжди вважалася незаперечною цінністю. З давніх-давен людину, яка прагнула здобути свободу, страчували, піддавали тортурам. Але ніякі випробування не могли зламати волелюбність.

Свобода – можливість прояву своєї волі, здатність діяти у відповідності зі своїми цілями і інтересами; відсутність обмежень.

У той час, до якого належить створення роману, на півдні США рабство було нормою в житті, воно було законним, і допомагати втечі раба означало йти проти закону. Рабство було освячено церквою, і Гекові належить зробити найважливіший в житті вибір: дотримуватися закону або слухати своє серце? Якщо слухатися свого серця, значить, треба звільняти Джима, тобто йти проти закону і церкви. Але для Гека краще горіти в пеклі, ніж зрадити свого товариша.

Сюжет “Пригоди Гекльберрі Фінна”

У цій повісті розповідається про те, як Гекльберрі Фінна прихистила вдова Дуглас. Вона вирішила прищепити йому хороші манери і всіляко його виховувала. Гек починає звикати до такого ставлення, але з’являється батько, який пиячив, і забрав Джима. Від батька Гек теж тікає, але щоб відвести слідство по хибному шляху, він інсценував пограбування халупки і власне вбивство. Він зустрів раба негра Джима, який теж вирішив тікати, почувши, що його господиня збиралася продати його работорговцям. Далі на човні вони перебираються в плавучий будинок, печеру, в якій вони розміщуються. Рятуючись від переслідувачів, вони переживають різні пригоди. Потім вони пливуть на плоту по Міссісіпі. Ночами вони пливли на плоту, на якому Джим влаштував курінь, а вдень вони спали, замаскувавши пліт зеленими гілками. Далі вони зустрічаються з авантюристами, Королем і Герцогом, які постійно придумували нові авантюри і афери, щоб заробити на прожиток, а іноді щоб обібрати людей. Гекові подобається спритність, з якою Король і Герцог обманювали простодушних мешканців невеликих населених пунктів, що зустрічалися у них на шляху. Але одного разу їх попутники вирішували обдурити сиріт. Гек втрутився, він вважав, що обманювати сиріт – це несправедливо. Після того, як афера завдяки діям Гека зірвалася, шахраї видають Джима владі. Вони це зробили, щоб помститися Гекові і щоб заробити гроші, які належали за упіймання втікачів негрів. Щоб врятувати Джима від рабства, Гек направляється на пошуки Тома Сойєра, щоб його друг допоміг визволити Джима з біди. Том не тільки допомагає в організації втечі Джима, але і перетворює його в яскраве дійство. З’ясовується, однак, що втеча була організована марно. Господиня Джима померла, а перед смертю вона встигла дати вільну свого раба.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы