Причини популярності образу Прометея

 

Стародавні люди боялися сил природи, тому завжди мріяли мати героя, здат­ного захистити їх. Втіленням цих мрій стали міфи про Прометея. Прометей… Хто це? Що він зробив такого, що до його образу звертаються майже всі письменники, художники, його згадують з екранів телевізорів у мультфільмах та кінофільмах? Немає такої освіченої людини, яка не змогла б дати відповідь на це запитання.

Прометей — це бог-титан, який насмілився змагатися з Зевсом. Прометей першим з богів прийшов на допомогу людям, не сподіваючись на винагороду. Навчив людей різних ремесел та мистецтв. Давньогрецький поет Есхіл говорив: «Усі мистецтва у людей від Прометея». Прометей ставився до людей не як до тварин чи рабів, а дав їм змогу повірити у власні сили, подарував їм вогонь та іскру надії на краще життя. Люди зрозуміли, що не завжди треба очікувати якихось милостей та дарунків від Богів, а самим намагатися змінювати своє життя.

Зевс не пробачив Прометеєві цього вчинку. Він наказав його прикувати до скелі в далеких горах Кавказу. Там покараний мав чекати й терпіти пекельні му­ки, доки Зевс не змінить гнів на милість. Від тортур Прометея звільнив інший герой — Геракл.

Прометей свідомо обрав шлях служіння людям. Він мав благородне серце. Мудреці радили брати приклад безкорисливості з міфічного героя. Міф прославляє людину високих моральних якостей і духовної краси, яка могла б бути взір­цем для нащадків. Саме тому образ Прометея був і залишається популярним.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы