Довгий шлях додому (образ Одіссея в поемі Гомера «Одіссея»)

 


У давньогрецьких міфах існує цілий цикл оповідей про пригоди Одіссея. Відомо, що він був царем Ітаки, славився своїм розумом, недарма за ним закріпився епітет «хитромудрий».

Ахейці умовили Одіссея стати учасником походу на Трою. І вони мали рацію, адже саме вигадка хитромудрого Одіссея про дерев'яного коня принесла грекам перемогу.

Після закінчення Троянської війни під час повернення додому, що тривало цілих десять років, Одіссей пережив багато пригод, про які й оповідається в поемі «Одіссея». Герой багато страждає. Його десятирічні мандри після Троянської війни супроводжуються безперервними муками, спричиненими тугою за батьківщиною, дружиною, сином. Невипадково, що Гомер іноді називає Одіссея «багатостраждальним».

Багато потерпає герой і від гніву богів, хоч він їх шанує і завжди приносин, щедрі жертви. Але Одіссея переслідують Посейдон, Геліос, навіть Зевс іноді завдає йому образи. Звідси, мабуть, і саме ім'я Одіссея, яке означає «ненависний богам».

Переживши тяжкі втрати, що збагатили його мудрістю, він усе-таки повертається до рідної домівки, яка для нього є священним місцем, найдорожчим для серця.

Кращого-бо за вітчизну нічого нема і за рідних

Наших, хоч би довелось і в заможному домі нам жити.

(Переклад Б. Тена)

Одіссей у поемі Гомера зображений не тільки сміливим воїном, а й розумною і юдиною, що має почуття власної гідності, шанує загальноприйняті закони бони, доброзичливою, але в разі потреби здатною покарати беззаконня. Він відчужи відповідальність за долю своїх товаришів, рішучий, запальний, але у критичних ситуаціях уміє правильно оцінити обстановку і стримати себе. Одіссей завжди впевнений у правоті своїх вчинків.

До практицизму Одіссея домішується бажання відшукати щось нове, ще не бачене, невідоме. Ці риси перетворюють героя на справжнього дослідника. Його все цікавить у нових країнах: звичаї, мораль, побут, соціальний і політичний устрій, рослинний і тваринний світ.

Хоча є у нього й деякі негативні риси. Він глузливий, підступний щодо ворога, безжальний до нього, не завжди дослухається порад супутників.

Отже, образ Одіссея у поемі Гомера не є однозначним. Швейцарський учений Андре Боннар писав: «Одіссей, хоча й вірить у своїх богів, але знає, що вони можуть бути такими ж підступними, як і милостивими, відтак у першу чергу покладається на самого себе... Одіссей — коваль свого щастя, у нього розум вправною майстра, робітника». Сторінки поеми Гомера «Одіссея» є найкращим підтвердженням слів критика.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы