"Останній дюйм" сюжет

 

Останній дюйм — оповідання Джеймса Олдріджа. Оповідання написано в 1957 році. Сюжет оповідання “Останній дюйм” ліг в основу однойменного кінофільму, створеного на кіностудії “Ленфільм”, 1959.

Сюжет “Останній дюйм”

Початок

На початку оповідання ми бачимо звичайну, як на перший погляд, сім’ю американців, яка проживала в Єгипті, в Каїрі, в котрій росте десятирічний син, а батьки майже розлучені. Нічого особливого. Батько — професійний льотчик, втративши постійну роботу у нафтрозвідувальній компанії, починає підробляти зйомкою кіно-стрічок про акул. Дружині набридло життя далеко від дому і вона повернулася назад до США. Жертвою їхніх стосунків та побутових негараздів став їхній син. Його звали Деві. За всі 10 років, батько, зайнятий своєю роботою, майже не звертав уваги на сина. Але сталась подія, яка змінила хід його життя.

Основна сюжетна лінія

Події оповідання відбуваються після війни. Батька звали Бен. Він був льотчиком і літав на орендованому літаку. Кожного разу, коли Бен летів до Червоного моря за новими кадрами, він казав що летить в інше місце. Одного разу, він вирішив взяти свого сина із собою, щоб хоч трішки знайти з ним спільну мову.

Коли Бен і Деві долетіли до місця призначення, вони почали розкладати свої речі. Розклали матрац, їжу закопали в пісок і полили водою, щоб не зіпсувалася на спеці. Спочатку Бен опустився з відеокамерою в воду ненадовго, але акули трималися на відстані. Після перерви на сніданок, він продовжив свої зйомки. Щоб зняти крупні плани акул, Бен вирішив приманити їх м’ясом. Прив’язавши його мотузкою, він зачаївся недалеко і чекав, коли акули підпливуть ближче. Але Бен зробив одну помилку – вимастився кров’ю від м’яса, тому сам став мішенню для акул. Нічого не підозрюючи, він вичікував акул. Побачивши, що акула почала нападати на нього, він зрозумів, в чому справа. Бен відбивався кінокамерою, але був поранений укусами.

Деві жахнувся, побачивши зранене тіло батька, яке випливло на берег. Одна рука була знекровлена, виднілися м’язи, а інша стікала кров’ю. Бен розумів, що сам не зможе керувати літаком. Тому морально почав готувати сина до керування літаком. Через силу Деві затягнув батька до літака. Бен ніколи не бачив такого виразу обличчя свого сина.

Закінчення

Отже, Деві сів у літак. Бен морально підтримав свого сина. Вони полетіли. Було видно, що Деві любить свого батька. У них була одна мета: долетіти до аеропорту Каїра. На шляху до Каїра, Бен декілька разів втрачав свідомість. Однак біля Каїра Бен вже не втрачав свідомість. Біля аеропорту, побачивши як інший літак починає злітати, здалося, що все закінчено. Під час посадки, на останньому дюймі (відстань між колесами і смугою), Деві вдалось викерувати літак. Він зміг це зробити. Вони успішно посадили літак.

Деві побачив свого батька знову уже у лікарні. Він був засмучений. Хоча йому вдалося зберегти одну руку, але все ж…

Оповідання має щасливий кінець. Бен, хоч і став інвалідом, але все ж у нього залишилась одна рука. Після пережитого, стосунки між батьком і сином починають налагоджуватись.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы