"Хамелеон" головні герої

 

Головні герої оповідання “Хамелеон” Чехова

  • поліцейський наглядач Очумєлов
  • городовий Єлдирін
  • золотих справ майстер Хрюкин

Головні герої “Хамелеон” – люди різні, вони представляють народ, «вулицю», вони люди натовпу. Оскільки розповідь невелика автор не може дати персонажам розгорнуті характеристики, а ім’я, прізвище набувають особливої ваги: вони відразу і повністю представляють тих, про кого йде мова.

Головний герой “Хамелеон” – Очумєлов постійно змінює свої погляди не з безпринципності. Навпаки, в основі його поведінки лежить дуже стійкий принцип, що полягає в перевазі «генеральського» над «іншим».

«Поліцейський наглядач Очумєлов у новій шинелі і з вузликом в руці» – це і є його повне, що створює комічний ефект «ім’я», бо без шинелі (символу влади) він неможливий, як і без «вузлика в руці» (символу його користолюбства ).

«Єлдирін – рудий городовий з решетом, вщерть наповненим конфіскованим агрусом», він «крокує», отже, високого зросту.

І Очумєлов, і Єлдирін іменуються тільки за прізвищем, що характеризує їх як осіб суто офіційних і само по собі вже свідчить про відсторонення автора від цих своїх персонажів.

Хрюкин (якого і вкусила собачка за палець) не викликає симпатії і співчуття читача. Розвага цієї напівп’яної людини абсолютно не відповідне до її віку. З нудьги він знущається над беззахисним цуценям. «Він, ваше благородіє, цигаркою йому в морду для сміху, а вона – не будь дура, і тяпне …»

Генерал Жигалов – несценічний персонаж, слово “генерал” як би є частиною його імені, причому ім’я та по батькові у генерала Жигалова відсутні: вони неможливі в очах тих, хто знаходиться нижче нього на сходинках суспільної і службової драбини.

Володимир Іванович Жигалов – брат генерала Жигалова, йому як людині з високим суспільним становищем потрібно мати привілей – ім’я та по батькові.

Інші персонажі: Прохор – генеральський кухар, люди з натовпу і – «біле щеня з гострою мордою і жовтою плямою на спині, в очах його вираз туги й жаху.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы