Професія учитель

 
Більшість людей влаштована так, що усе життя прагнуть пізнавати, вчитися, відкривати і розвивати в собі усі нові і нові якості, можливості і здібності. Людина, часто не усвідомлюючи, прагне стати різнобічно розвиненою особою, стати освіченим, вихованим, красивим, фізично розвиненим, затребуваним суспільством і соціально адаптованим.

Вищим рівнем в розвитку людських якостей є досконалість. Досконалість – категорія абстрактна. Скільки до нього ні прагни наблизитися, воно, як горизонт, відсовується все далі. Але людина обов’язково, хоч би в одному, вибраному і улюбленому напрямі, прагнутиме до нього, будь то знання, уміння, фізичні дані або інші категорії.

Осягаючи різні дисципліни і досягаючи усе більш високих східців у своєму розвитку, кожна людина вільно або мимоволі передає свої знання іншим учасникам руху, назва якому – життя. Заражає своїм прикладом. Захоплює своїм неабияким умінням і майстерністю.

Особлива частина людського суспільства – це люди, що свідомо вибрали шлях професійної передачі попутникам в русі до досконалості своїх знань, проявляють відданість своєї спеціальності, творчість і винахідливість, що вкладають в підопічних усе, що об’єднується поняттям «душа». Це викладачі, учителі, тренери, вихователі, інструктори. А всі разом – це педагоги. Я із задоволенням відношу себе до цієї самої соціально необхідної частини людського суспільства – педагогів!

Як стають педагогами. Для мене це питання почало вирішуватися ще в ранньому дитинстві. Тоді ледве навчившись ходити, бігати і стрибати, я захоплено повторювала побачені по телебаченню і кіно танцювальні і гімнастичні рухи. І трохи освоївши що-небудь, показувала своїм подружкам для того, щоб вони повторювали це зі мною – мої перші «педагогічні кроки». Йшов час. Ми з моїм захопленням росли разом. При цьому заняття танцем і аеробікою з дитячого захоплення поступово переросли в усвідомлену і бажану працю. До закінчення школи питання «ким бути» і «де вчитися» практично були вирішені. Залишалося тільки виконати закладену програму. Перетворення захоплення на спеціальність відпрацьована поколіннями. Цілком успішно реалізується системою профільної освіти. На професійній основі я вчилася, як виконавець і як учитель своїх майбутніх підопічних.

Сьогодні позаду вже дев’ятнадцять років педагогічної роботи і дев’ятнадцять років безперервного навчання. У житті нестримно міняється багато що. Сьогодні учити дітей і дорослих тому і так, як років десять назад, неприйнятно. Майже все те, що було тоді нормою, зараз виглядає анахронізмом. Швидко поточний час безупинно вносить в життя нові риси, нові вимоги, нарешті – нову моду.

У сучасних заняттях і тренуваннях стали обов’язково бути присутніми оздоровчі і навіть лікувальні начала. Сьогодні хореографічна підготовка (у меншій мірі), заняття аеробікою, калланетикой (у більшій), повинні дати людині поштовх до розвитку багатьох функціональних і фізичних якостей. Педагогові – керівникові потрібно усе більш глибокі медичні знання. Моя спеціальність сьогодні на стику двох наук. Треба знову вчитися. Навіщо? Щоб не відстати від моди? Ні, щоб те, чому вчуся і учу, було дійсно професійне і хоч на йоту ближче до досконалості. Інакше це не професійна робота, яку люблю, а кустарно виконуване ремесло.

Навчання, навчання. нескінченно. Чи є поріг педагогічної зрілості, досягши якого вчитися стане необов’язкове? Але тоді зупиниться розвиток. Означає навчання завжди, в тій або іншій мірі, просто потрібна. Така умова людської діалектики. А якщо до придбаних досвіду, умінню і знанням, трохи ширшим, ніж вимагається зараз, додати винахідливість і зробити те, що ще ніхто не робив – це вже новаторство і крок до лідерства!

Як же оцінити те, що пізнано, зроблено, вкладено у своїх учнів? Кількістю призів і грамот? Виграними конкурсами? Напевно, і ними теж, але головні критерії для оцінок в іншому. У тому, що дозволило комусь з підопічних стати упевненіше в собі, здоровіше і міцніше фізично, красивіше зовні; що дозволило побачити в житті не лише своє покликання, але і потребу в ширшому наборі необхідних знань і умінь. Хтось піде далі за інших. Хтось з моїх послідовників в професійній майстерності обжене мене. Він виявиться ближчий до досконалості. У такому разі моя робота була виконана гідно.

Є ще дуже яскраві критерії. Учні з нетерпінням чекають улюблених занять. Не йдуть, біжать на них. З бажанням освоюють нове. Зв’язують свої успіхи з роботою педагога. Через багато років, з щирим почуттям вдячності знаходять свого учителя, щоб просто поговорити, розповісти про себе, згадати що-небудь з минулого.

Моя робота – улюблений спосіб пізнання, творчості, спілкування, самовираження. Мої учні – мої однодумці, що довірили мені частку своєї долі.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы