Блок і революція 1905 року

 
Блок цілкомщиро вітав революцію 1905 року, хоча до кінця не розумів її справжнього сенсу. Сприйняття революції як могутньої стихії породжувало у Блоку двоїсте ставлення до неї. З одного боку, иола радувала могутня стихія, здатна перевернути світ, з іншого боку, його лякала руйнівна сила революції. Він побоювався «Жакерія», «Варфоломіївська ночей», в одному з листів хотів питати, «коли всіх нас переріжуть». Блок не розумів «будівництва життя», творче начало революції. Він чекав миттєвого вибуху схитне, здатного відразу переробити весь світ.
Але цього не сталося. І поет трагічно переживає свої нездійснені надії. Це не означає, що ВІН відмовився від колишніх ідеалів, розчарувався в них.

Таким чином, Сам факт звернення співака Прекрасної Дами до зображення фабрики і робітників був важливою віхою на його творчому шляху. Події першої російської революції викликали до життя цілий ряд віршів Блока, змусили його піти з усамітненого «солов’їної саду» у бурхливий світ пристрастей і боротьби, де йде «вічний бій». Особливу роль у житті й творчості Блоку зіграв 1905 рік. Не будучи революціонером, не розуміючи завдань і цілей революції, поет все ж виявляв великий інтерес до країн подіям. Безпосереднім відгуком на події 1905 року з’явилися вірші «Йшли на приступ …», «Мітинг», «пристрибала дикої степом …», «Висячи над містом всесвітнім …», «Ще чудово сіре небо …», «Ситі», «Казка про півня і старенькій ». У другому виданні збірки «Несподівана радість» Блок виділив 7 віршів в окремий цикл «1905», куди увійшли також написані напередодні революції «Барка життя встала», «Піднімалися з темряви льохів» і «Її прибуття».

Вплив революції 1905 року на творчий розвиток поета далеко не вичерпується створенням кількох віршів, написаних як відгук на революційні події. Найважливіше полягає в тому, що Блок відмовився від містичного оспівування невідомих «Інших світів» і Прекрасної Дами і звернувся до навколишньої дійсності. «Макрокосмос» все більше заповнює собою «мікрокосмос» поета, витісняючи містичні «сни і тумани» відокремленої душі. Революція, за словами Блоку, відкрила йому «справжнє обличчя прокинулася життя». Вона змусила поета провести рішучу переоцінку старих цінностей.

Російський народ, Який виявив у революції 1905 року свої сили і можливості, привертає все більше уваги Блоку. Він журиться від того, що інтелігенція надто далека від народу, що між ними «прірву», «недоступна риса». Цей мучило його питання Блок зачіпає в кількох статтях і доповідях – «Релігійні шукання і народ», «Народ і інтелігенція», «Стихія і культура» та ін Революція загострила у Блоку патріотичне почуття та пробудила інтерес до долі Росії, до її історії, природі, національним традиціям. Вірші «Осіння воля» (червень 1905) і «Русь» (вересень 1906) поклали початок циклу віршів про Батьківщину, які належать до числа кращих творів Блоку. Новий характер набуває тепер і образ ліричного героя. Раніше це був «образ людини, що пішла від світу людей і навіть від світу природи», – зауважує Л. Тимофєєв. Тепер він перенесений «в конкретну життєву обстановку». Прагнення пізнати життя в тих її проявах, постійно боротися за неї.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы