«Анна і Левін: два шляхи пошуків людського щастя» за романом Л. Толстого «Анна Кареніна»

 
Критерієм справжньої міцної сім’ї для видатного руського письменника Л. М Толстого була душевна згода і взаєморозуміння подружжя. Але шлюбний союз головної героїні роману «Анна Кареніна» з внутрішньо чужою і нелюбою нею людиною не міг стати запорукою щасливого сімейного життя. Та і з Вронським у Анни ніяк не могло виникнути повноцінної сім’ї, адже він хоча й потерпів крах у своїй світській і військовій кар’єрі, але залишався міцно прив’язаним до того суспільства, яке так жорстоко його відкинуло.

Автор аж ніяк не засуджує Анну і для нього вона залишається не винуватою і жалюгідною, але той шлях, який для неї вибрав Л. Толстой, все одно привів би її життя до трагічної розв’язки. Докладне дослідження приватного життя представників вищого суспільства і нерозв’язних проблем у цьому житті дає можливість письменникові з нового боку висвітити ідеологічну, моральну і соціальну проблематику тогочасної епохи. Без всякої натяжки, можна сказати – невимушено, поряд з лінією життя Анни виникає лінія життя Левіна. Внутрішній зв’язок цих образів полягає не стільки в схожості доль героїв, скільки в схожості психологічних ситуацій, в яких ті опиняються.

Обидва вони – і Анна Кареніна, і Левін – не хочуть і не можуть миритися зі злом і брехнею оточуючого світу. Звідси і драма Левіна, звідси і трагедія Анни. О. Фет, один з перших, хто став читачем роману «Анна Кареніна», маючи на увазі недоброзичливо налаштованих до Л. Толстого літературних критиків, висловився так: «А либонь чують вони всі, що цей роман є строгий, непідкупний суд всьому нашому ладу життя». Це й дійсно так, адже письменник на цей раз творить свій власний суд, причому роль оповідача у творі зводить до мінімуму. Авторських коментарів у романі майже немає.

Саме з вчинків і взаємодії персонажів випливає у творі моральна оцінка подій і людей. Причому дія у романі займає зовсім небагато часу и розтягнута менше, ніж на три роки, що по-новому характеризує толстовське людинознавство. І Анна Кареніна, і Левін, і інші персонажі по-різному судять один про одного, постають у різних життєвих ситуаціях. Авторський вирок цим персонажам виноситься лише у фіналі роману, у вигляді переліку різних «за» і «проти».

Не має ніякого сумніву, що без Левіна фабула роману «Анна Кареніна» мала б зовсім інший характер. Важлива у цьому відношенні і нова поетична особливість твору – елементи алегорії і символіки, які набувають не тільки безпосереднього предметного змісту, а й глибокої символічності. Найзначнішим символом у романі «Анна Кареніна» є залізниця – прикмета того часу, що втілює пореформену Росію, яка замість полегшення життя звичайних людей приносить їм нові лиха. Думка про загальне панування зла і неправди – одна з останніх думок головної героїні роману Л. Толстого «Анна Кареніна».
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы