Гомер "Одіссея" аналіз

 

Гомер “Одіссея” аналіз

Автор – Гомер

Тема – мандри й пригоди «хитромудрого» Одіссея, царя Ітаки, який повертається з Троянської війни.

Дія поеми висвітлює останні 40 днів із 10-річного плавання Одіссея

Головні герої. Одіссей, Посейдон, Поліфем, Каліпсо, Кіркея, Телемах, Пенелопа

Ідея – Оспівування найкращих людських якостей, які яскраво виявляються в мирні дні,— таланту, розуму, кмітливості, вправності, практичності та ін. Засудження беззаконня, тупої несправедливої сили, самовпевненості й пихи людини.

Художні особливості

  • традиційність і монументальність;
  • «…прагнення до суворої композиційної єдності й чітко продуманої організації матеріалу»;
  • ліризм;
  • реалізм у зображенні деталей побуту і звичаїв народу;
  • повторення віршів або їх частин. Повторюються і традиційні числа 12 і 9 (12 кораблів, 12 амфор вина, 12 супутників-побратимів, 9 кіз і 9 днів дії Одіссеєвої);
  • наявність пригодницьких, казкових і побутових елементів.

Композиція. 12110 віршів укладені у 24 пісні.

  • І частина – 1-4 пісні (пошуки Телемахом батька Одіссея);
  • ІІ частина – 5-12 пісні (пригоди Одіссея);
  • ІІІ частина – 13-24 пісні (Одіссей повертається додому)

СюжетШлях Одіссея. Троя – земля кіконів – земля лотофагів – острів кіклопів – острів вітрів – земля лестригонів – царство Кірки (1 рік) – царство Аїда – сирени – між Сциллою і Харибдою – острів биків Геліоса – царство Каліпсо (7 р.) – царство Алкіноя (цариця Навсікая) – острів Ітака

Одіссей, цар острова Ітаки, чоловік Пенелопи і батько Телемаха — головний герой «Одіссеї», один із ахейських вождів, які брали участь в облозі Трої. Одіссей мав повернутися додому після Троянскої війни, але він прогнівив спочатку бога морів Посейдона, потім бога сонця Геліоса, і тому довелося йому довго блукати невідомими країнами й багато чудес побачити під час цих мандр. Тим часом у його домі, на Ітаці, бешкетують сусіди, які сватаються до його дружини Пенелопи, і марно намагається впоратися з ними молодий син Одіссея — Телемах.

Дія поеми розпочинається на острові Ітака, батьківщині відсутнього Одіссея. 20 років чекає на повернення чоловіка Пенелопа. До неї сватаються 108 женихів. Щоб уникнути їхніх домагань вона говорить, що вийде заміж, коли закінчить ткати поховальне покривало. Вдень вона ткала, а вночі розпускала.

Оповідь у поемі починається з середини події, а про попередні події слухач дізнається пізніше, з розповіді самого Одіссея.

Перші чотири пісні оповідають про те, як Телемах вирушає до сусідніх грецьких царів, товаришів Одіссея по війні,— дізнатися про батька.

Друга, центральна частина поеми (пісні 5—12),— це епос пригодницько-географічного характеру, повернення Одіссея додому.

5 пісня – 8 років Одіссей пробув у німфи Каліпсо. З веління богів Одіссей вирушає додому. Але під час бурі флот Одіссея розбитий і він опиняється у феакійців, де і розповідає Навсікаї свої пригоди:


    • про кіклопів; – про латофаргів (товариші наїлися лотоса і все забули); – про Кіркею (товариші були перетворені на свиней); – про те, як він спустився у Аїд; про сирен; про те, як проплив між Скиллою і Харибдою; – про острів Геліоса; – про Каліпсо.

Пісні 13—24 присвячені прибуттю Одіссея додому на острів Ітаку. Перетворений Афіною на старого жебрака, прийшов на бенкет женихів у власному домі. Запевнив Пенелопу, що її чоловік живий і незабаром повернеться. Стара годувальниця впізнала Одіссея по шраму на нозі, але він примусив її мовчати. Пенелопа, за навіянням Афіни, влаштувала змагання зі стрільби з лука, переможець якого мав стати її чоловіком. Одіссей переміг, а потім став посилати стріли в непроханих гостей. Усі вони загинули. Богиня Афіна повернула йому колишній вигляд, і він постав перед щасливою Пенелопою.

Гомер “Одіссея” композиція

  • Експозиція. Дім Пенелопи. Телемах вирушає на пошуки Одіссея. Одіссей у феакійців.
  • Зав’язка. Одіссей у кіклопа Поліфема.
  • Розвиток подій. Пригоди Одіссея по дорозі додому.
  • Кульмінація. Повернення додому та побиття женихів Пенелопи.
  • Розв’язка. Пенелопа впізнає Одіссея. Одіссей укладає мирний договір з родичами убитих женихів.

Характеристика головного героя

Одіссей постає перед нами як мандрівник мимоволі, відкривач нових земель. Герой вправно володіє і мечем, і веслом, і знаряддями праці, і словом. Одіссей «хитромудрий», «многохитрий», «за розумом рівний Зевсові», йому притаманні дипломатичний хист, дар ораторського мистецтва, далекоглядність, велика фізична сила; він жорстокий у своїй помсті. Визначальною рисою характеру Одіссея є любов до батьківщини. Навіть на безсмертя не згоден проміняти герой свою Ітаку, сім’ю, дружину, сина.

любов до вітчизни, роду, сім’ї, дружини


мудрість, розум

дипломатичний талант,

велика фізична сила,

вправність у бою, сила волі, витримка, стійкість, обережність

О Д І С С Е Й

цар острова Ітаки Його батько —

хитрий Сізіф (Лаерт) Його дід — Автолік Його прадід — бог Гермес (покровитель вправних і спритних) Його багатство – отари

жорстокість, хитрість, підступність, (нерозважливість – відплиття від острова кіклопів)

Поема оспівує найкращі людські якості, які яскраво виявляються в мирні дні,— талант, розум, кмітливість, вправність, практичність

В “Одіссеї” гармонійно поєднані пригодницькі (поетизація подорожей, відкриття нових земель), казкові (чарівні персонажі й перетворення) і побутові (поранення Поліфема, побут Ітаки) елементи.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы