Він підготував нас до свободи (за біографією Вольтера)

 


Історія — дама примхлива: прихильна до одних, неуважна до інших. Але є такі постаті, які не помітити неможливо, що б там не було. Серед них не можна не назвати Вольтера.

По-перше, це непересічна людина, особистість: письменник, філософ-просвітник, учений, який володів знаннями з багатьох сучасних йому наук. Саме йому належала честь ознайомити Європу з фізикою Ньютона, сам він прикрасив склад академіків Паризької та Петербурзької Академій наук, саме він заклав основи сучасної всесвітньої історії. Ця людина мала настільки широке коло інтересів, що сучасній людині часів вузької спеціалізації важко уявити, як можна бути водночас істориком і правником, літератором і політиком, борцем за права людини й оратором.

Але головною заслугою Вольтера дослідники його біографії вважають те, що саме він підготував не тільки Францію, а й усю Європу до свободи.

В. Гюго назвав Вольтера не просто людиною, а цілою епохою. Справді, поняття свободи треба було внести спочатку в уми співгромадян. А ніщо так повільно не змінюється, як людська свідомість. Вік Просвітництва, прапором якого з повним правом можна назвати Вольтера, готував демократичні перетворення Європи за багато років до їх впровадження.

Що ж саме створив для цього Вольтер?

Ідеї Вольтера прищепили всій Європі заряд вільнодумства, вольтер'янства. Саме він змусив людей згадати про власну гідність, допоміг у формуванні нового типу особистості — людини активної, такої, яка бере відповідальність за інших на себе, прагне до суспільного добробуту. Вольтер закликав людей змінюватися, стверджуючи, що не змінюються лише дурні, працювати, адже в його розумінні саме праця є життям людини.

До речі, Вольтер дуже часто промовляв фрази, які одразу ставали крилатими і змінювали свідомість людей у бік демократії і свободи. Взяти, наприклад, хоча б оцю: «Хто не любить свободи і істини, може бути могутньою людиною, але ніколи не стане великою людиною».

Вольтер залишив величезний творчий спадок — 50 томів по 600 сторінок кожний. І в усіх своїх творах великий француз намагався вирішити важливі філософські питання людського буття, перетворюючи свої поезії, драматичні твори та особливо філософські повісті в образну ілюстрацію філософської тези чи думки. Літературні твори великого мислителя спрямовані проти моральних, соціальних, політичних викривлень у житті французького суспільства, які заважали йому рухатися вперед, до суспільства вільних духом людей.

Важко переоцінити значення Вольтера для духовного розвитку Європи. До сьогодні ідеї цієї видатної людини продовжують надихати борців за демократію в усьому світі. Справді, все так, як написано на урні з серцем філософа, яка зберігається в Національній бібліотеці Парижа: «Серце моє тут, а дух мій скрізь».


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы