«Євгеній Онєгін» характеристика Тетяни Ларіної

 

Характеристика Тетяни Ларіної з твору “Євгеній Онєгін” Пушкіна наведена в цій статті. Цитати до образу Тетяни навдені в цій статті.

«Євгеній Онєгін» образ Тетяни Ларіної

Тетяна Ларіна – подібно до шекспірівської Джульєтти, стала символом жіночності, глибокої, безмежної любові та порядності. Тетяна — людина з гармонійним внутрішнім світом і чистою душею.

План характеристики образу Тетяни Ларіної

  1. Біографія героїні.
  2. Портрет Тетяни.
  3. Взаємини Тетяни з батьками, сестрою, дітьми, сусідами, Онєгіним, Ленським, московським і петербурзьким товариством.
  4. Характеристика Тетяни автором, Онєгіним, московським і петербурзьким товариством.
  5. Учинки, які найбільш повно розкривають характер героїні.
  6. Ставлення автора до Тетяни.

Тетяна Дмитрівна Ларіна – головна героїня роману у віршах «Євгеній Онєгін», в заміжжі княгиня N, сестра Ольги. Вона є втіленням російської жінки. Навіть ім’я героїні простонародне і вказує на зв’язок з національним корінням. Відмінні риси цієї героїні – чиста душа, мрійливість, прямота.

Дика, печальна, молчалива, …
Как лань лесная, боязлива…

Вона показала, що може бути як вірним другом, так і героїчною дружиною. Зовні Тетяна була повною протилежністю своїй рум’яній і білявій сестрі. Прекрасною її не можна було назвати, але у ній не було нічого манірного, вульгарного, а лише простота і природність. Веселим компаніям воліла самотність.

У першій частині роману їй було сімнадцять років. Вона проводила багато часу за читанням сентиментальних романів, за рахунок яких і сформувався її внутрішній світ.

Ей рано нравились романы;
Они ей заменяли всё…
Она влюблялася в обманы,
И Ричардсона, и Руссо.

В очікуванні піднесеної любові вона зустріла Онєгіна. Саме він став її романтичним героєм, якому вона, як і годиться героїні французького роману, написала лист. Цим вчинком вона порушила всі норми поведінки того часу, проте сміливості цій боязкій дівчині було не позичати. Не зустрівши взаємності, Тетяна дуже засмутилася. Душевний спокій дівчини був надовго порушений. Онєгін, в свою чергу, вчинив благородно. Розгледівши в ній особу мрійливу, він не посмів грати з її почуттями, а скоро освідчився.

Романтична особистість Тетяни розкривається і в її захопленні всім таємничим. Вона любить ворожити на святки, вірить у прикмети і сни. Так, наприклад, у сні вона передбачає швидку загибель Ленського від руки Онєгіна.

«Татьяна верила преданьям
Простонародной старины,
И снам, и карточным гаданьям,
И предсказания луны».

Образ Тетяни через кілька років в Петербурзі вже інший. Пішли наївність, дитяча віра в казки. Тетяна тепер вміє тримати себе у вищому світі, недоступно і по-царськи велично. І при цьому вона не зрікається самої себе, веде себе природно. Тетяна вважається королевою столиці, і Онєгін раптом закохується в неї. Але тут Тетяна виявляє власну гідність. Вона залишається вірною своєму чоловікові, хоча в глибині душі ще живе її дівоче кохання до Онєгіна. Сила волі допомагає їй дотримати чесність, благородство по відношенню до своєї сім’ї.

Таким чином, Тетяна Ларіна є еталоном чутливої, жіночної, мрійливої особистості. Але одночасно образ Тетяни – це образ сильної, чесної і порядної жінки.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы