"Євгеній Онєгін" головні герої

 

“Євгеній Онєгін” система образів у романі Пушкіна розглянемо в цій статті.

“Євгеній Онєгін” головні герої

Головні герої роману Пушкіна“Євгеній Онєгін” уособлюють суспільство ХІХ століття.

  • Євгеній Онєгін – молодий дворянин, йому 24 роки. Його характер розкривається в протиставленні театрального життя в першій главі і реальних людських почуттів в кінці роману.
  • Тетяна Ларіна – втілення національного ідеалу російської жінки, романтична особистість, вірна своєму чоловікові.
  • Ольга Ларіна, молодша сестра Тетяни Ларіної. Як і Таня, Ольга виросла в сільській місцевості, під дбайливим крильцем батьків, красива зовні, але позбавлений глибокого змісту.
  • Володимир Ленський – навчався в престижному Ґеттінґенському університеті, юний романтик, закоханий в Ольгу Ларіну.
  • Няня Тетяни – ймовірний прототип – Аріна Родіонівна, няня Пушкіна.
  • Зарецький – секундант, в числі прототипів називали Федора Толстого-Американця.
  • Не названий в романі чоловік Тетяни Ларіної, «важливий генерал».
  • Автор твору – сам Пушкін. Він постійно втручається в хід розповіді, нагадує про себе («Але шкідлива північ для мене»), водить дружбу з Онєгіним («Условий света свергнув бремя, как он, отстав от суеты, с ним подружился я в то время, мне нравились его черты»), у своїх ліричних відступах ділиться з читачами своїми роздумами по самих різних життєвих питаннях, висловлює свою світоглядну позицію. Автор в деяких місцях порушує хід розповіді і вводить в текст метатекстові елементи («Читач чекає вже рими” троянди “- на, ось, візьми її мерщій»). Пушкін навіть зобразив себе поруч з Онєгіним на березі Неви (див. зображення) і хотів помістити цей та ряд інших малюнків в якості ілюстрації до роману у віршах, але не вдалося знайти спільну мову з видавцями «Невського альманаху». Сам Пушкін відгукнувся на це кількома іронічними епіграмами.
  • Муза автора, «двоюрідна сестра» Тетяни Ларіної.

У романі згадуються також батько (Дмитро Ларін) і мати (Парасковія) Тетяни та Ольги; «княжна Аліна» – московська кузина матері сестер Ларіних; дядько Онєгіна; ряд комічних образів провінційних поміщиків (Гвоздин, Флянов, «Скотинини, подружжя сиве», «товстий Пустяков» та ін.); петербурзький та московський цвіт.

“Євгеній Онєгін” система образів

У творі присутня низка рівнозначних образів, які втілюють два зразки світорозуміння: «ті, що беруть від життя усе» — Онєгін, батько Онєгіна, його дядько, батьки Тетяни, Ольга та ін.; «ті, що прагнуть змінити світ» — поет, Тетяна, Ленський. Таким чином, крім головного героя, іменем якого названо твір, є ще інший головний герой, очима якого ми дивимось на події, зображені в романі,— сам автор. Основний конфлікт роману: конфлікт двох життєвих філософій, конфлікт людини і суспільства, конфлікт людини й оточення.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы