Роздуми про роль природи у житті людини» за творчістю Генріха Гейне

 

Досить багато наших сучасників замислюються над такими важливими питаннями, як роль природи у нашому житті та актуальність єдності людства і природи. Особисто я вважаю, що ці питання треба розглядати як гармонічні стосунки між могутньою та всевладною стихією та органічної, але невеликої частки природи, що зветься людиною.

 

Протягом багатьох віків поети та письменники оспівували красу та всемогутність природи, порівнюючи її явища із своїм психологічним станом, доводили, що порівняно з життям суспільства у природі все упорядковано и гармонійно. Адже на відміну від оточуючої нас природи людське суспільство дуже несправедливе, жорстоке і неврівноважене. Природа теж десь непередбачена, але всі її явища відбуваються за своїми власними правилами та законами, які майже не змінюються протягом багатьох віків, але ще й досі частково незрозумілі людям. Тому стосунки між природою і людиною неможливо розглядати ні як протилежні, ні як рівносильні.

 

Незважаючи не те, що людина завжди почувала себе царем природи, це зовсім не відповідає дійсності. Бо чи спроможна вона протистояти руйнівній силі землетрусів, вулканів, торнадо, паводків та інших стихій, які досить згубні для людства? Бо хіба здатна частинка чогось пізнати ціле? Але якщо ми вже маємо звичку спілкуватися з природою на «ти», тоді ми ні в якому разі не повинні шкодити їй та поважати. Бо все ж-таки лише завдяки єдності з природою людина може збудувати гармонійне і щасливе суспільство, завдяки цій гармонії людина буде почувати себе в небезпеці в любому куточку нашої планети.

 

Ще у стародавні часи поети Японії у своїх віршах активно розвивали тему єдності людини і природи, та втілювали цю тему у своїх хокку. Пізнаючи природу, людина може усвідомити себе частинкою Всесвіту і найти найбільш вірний життєвий шлях. Тому ми повинні постійно відчувати нероздільну єдність с усіма природними явищами, з усім живим, що в існує в природі.

 

Внутрішній світ поєднаної з природою людини досить точно розкриває у своїх віршах Генріх Гейне, і, знову ж таки, він робить це за допомогою опису природи. Він образно та яскраво розповідає про красу оточуючого світу, який надихнув його на створення геніальних творів. Читаючи вірші Гейне, ми й самі ніби об’єднуємося з природою, з нашим довкіллям. Природа в усі часи грала визначну роль у житті людства, вона завжди була невід’ємною частиною існування людини. Бо природа – це краса, а як відомо, саме «Краса врятує світ!».

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы