Особливість сюжету в романі Вальтера Скотта «Айвенго»

 
Від музейних експонатів — лицарської зброї та предметів побуту — віє таємницями, легендарними історіями про лицарську доблесть і честь і про вічну любов.

Вальтер Скотт був не лише письменником, а й видатним краєзнавцем, дослідником історії і культури Шотландії та Англії, що відбилося в його історичних романах. До написання романів письменник опублікував декілька збірок народних балад і декілька поем, присвячених рідному краю — Шотландії. Але поетичні твори не давали можливість висловити особисте ставлення письменника до історичних подій, і він звернувся до форми прозаїчних творів.

Одним з відомих романів Вальтера Скотта є роман «Айвенго», події якого відбуваються у XII столітті. Письменник по-своєму зображує легендарний лицарський час.Історичні події цього часу були достатньо складними. В першу чергу, величезна увага в романі приділяється національним конфліктам між норманами й англосаксами. На другому плані — конфлікт соціального плану, коли люди шукають порятунку, як Робін Гуд, у лісах. У той час відбувалася боротьба за владу і серед самих норманів: поки легендарний король Ричард Левове Серце перебував у полоні, владу захопив принц Джон.

Складні та заплутані історичні події залишаються фоном твору, а в центрі сюжету опиняється кохання.Доблесний лицар Айвенго, якого зрікся батько за службу сина королю-норманові, закохується у вихованку батька, леді Ровену. В Айвенго є суперник лицар з оточення принца Джона — Бріан де Буагилбер. Програвши поєдинок, Бріан де Буагилбер організовує викрадення Седріка Саксонського, Леді Ро-венни та їх супутників, серед яких був важко поранений Айвенго і безнадійно закохана в Айвенго єврейка Ребека. Слуги Седріка Саксонського і сам переодягнений король, що таємно повернувся до Англії, об'єднуються з Робін Гудом, щоб звільнити заручників. 


їм це вдається, але храмовник Бріан де Буагилбер встигає викрасти Ребеку, в яку закохується. Айвенго, який ще не набрався сил, викликає Бріана де Буагилбера на новий поєдинок, виграти який практично не має шансів. Але здійснюється Божий суд і Бріан де Буагилбер не витримує і вмирає сам. Тим часом Седрік Саксонський, бачачи мужність свого сина і прояв кращих людських якостей короля Річарда, погоджується на шлюб Айвенго та леді Ровенни.

Зіставлення героїв роману не тільки зовнішнє — це одвічне протистояння між доблестю і підлістю. Сміливий Айвенго у романі протиставляється Бріану де Буагилберу, справедливий Ричард Левове Серце — принцові Джону, а відважний Робін Гуд — жорстокому пригноблювачу Фрону де Бефу. Саме тому зіставлення стає більш цікавим і Об'єднує в боротьбі тих, хто протистоїть злу і насильству, навіть таких різних осіб як Робін Гуд і Ричард Левове Серце.

Вальтер Скотт не ідеалізує стосунки навіть між кращими героями роману. Наприклад, історія з Ребекою не знаходить щасливої розв'язки: хоча героїня наділена автором найкращими якостями, але прірва, що розділяє її з Айвенго й іншими лицарями, залишається непереборною і це додає роману більшої достовірності та життєвості.

Так зображує Вальтер Скотт славні часи, повні таємниць і пригод, які й до сьогодні не залишають читачів байдужими.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы