Авторське тлумачення образу гетьмана Мазепи в поемі В. Сосюри «Мазепа»

 
Тема України, її драматичної історії, знайшла своє відображення у творчості українського поета В. Сосюри. А такі твори як «Розстріляне безсмертя» та «Мазепа» побачили світ лише в 90-х роках XX століття і ще раз утвердили тезу, що В. Сосюра — невтомний і послідовний борець за незалежність України.

Важким до читача був шлях поеми «Мазепа», та і сам автор, працюючи над поемою упродовж тридцяти років, намагався об'єктивно збагнути: де істина? Хто він, Мазепа: зрадник чи патріот?Слід відзначити, що вже з перших рядків поеми В. Сосюра створює художній образ Мазепи: від романтичного героя до гетьмана, який відстоює незалежність, науку, освіту в Україні.

Поема «Мазепа» пройнята патріотичним пафосом. В. Сосюра ніколи не вважав Мазепу зрадником, бо він любив Україну:Тільки думка про ВкраїнуГерою вмерти не дала.Щоб позбутися кабали від російського царя, який руйнував Січ, забороняв козацтво, Мазепа приймає рішення: взяти за союзника України Швецію:

Далеко Швеція. Ми потімїї розіб'ємо ярмо.Це не Росія, що так близько.Та й січове хоробре військоУ нас в руках. В нас козир є. Але, порадившись зі старшиною, яка зрадила Мазепу, гетьман не порозумівся з народом. Гетьман не заручився підтримкою народних мас, а народ не розумів, чого хоче гетьман — і в цьому трагедія обох:

Хіба народу не любив я!Та в грізний час страшних негодСобі на горе й безголів'яНе зрозумів мене народ.У ліричних відступах поеми В. Сосюра висловлює своє ставлення до Мазепи. Над цією своєю оцінкою поет розмірковував майже тридцять років — і ось вона:

Хай про Мазепу спів мій лине,Хоч був він пан, та серце мав.За суверенність УкраїниБоровся він і в цім був прав.В. Сосюра наголошує, що зробили з Мазепи зрадника Петро І та попи, а не народ, бо Мазепа намагався відстоювати права українців, нашу мову і культуру:

...Будував церкви Мазепа,Церкви і школи. ПросвіщавВін свій народ. Та шкіл не требаЦарю, й він їх позакривав.Покрилась тьмою Україна,Засумував старий Дніпро...І доробила Катерина,

Чого не встиг зробить Петро.В. Сосюра ніби вказує, що з часів втрати козацької державності Україна дедалі більше і більше потрапляла у колоніальну залежність до Росії. Поет намагався показати, що зрада царю не була зрадою Україні.

Ось так тлумачить В. Сосюра образ одного із найвеличніших і найтрагічніших постатей в нашій історії.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы