Мати й дочки Ларіни – Пушкін Олександр

 

Роман А. С. Пушкіна «Євгеній Онєгін» – це «енциклопедія російського життя» пушкінського часу. Уперше в Російській літературі з такою широтою й правдивістю була відтворена ціла історична епоха, показана сучасна поетові дійсність. Дія роману розвивається в родині Ларіних. Сімейство Ларіних – це провінційне помісне дворянство. Вони живуть так само, як і їхні сусіди. З іронією розповідає Пушкін про «життя мирної» Ларіних, вірної «звичкам милої старовини». Сам Ларін «був добрий малий, у минулому столітті запізнілий»; він не читав книг, господарство довірив дружині, «а сам у халаті їв і пив» і «умер у годину перед обідом».

Пушкін розповідає нам про становлення характерів трьох представниць родини Ларіних: матері й дочок – Ольги й Тетяни. Ларіна в молодості захоплювалася, як і її дочка Тетяна, романами Ричардсона, Руссо. Перед Тетяною ці романи відкривали дивний мир з незвичайними героями, що роблять рішучі вчинки. За прикладом Юліи, героїні роману Руссо «Нова Элоиза», Тетяна, порушуючи всі заборони, перша зізнається Онєгіну в любові. Романи розвили в ній незалежний характер, уява. Вони допомогли їй усвідомити пошленький дворянський мирок Дріб’язкових, Скотининых, Буяновых.

Її мати, читаючи ці ж романи в молодості, віддала данина моді, тому що московська кузина «повторювала часто їй про їх». Вони не залишили в її серце й сліду. Звідси й різне поводження в однакових життєвих ситуаціях. Старша Ларіна в молодості «зітхала про іншому», але вийшла заміж на настійну вимогу батьків, трошки попереживала, а потім, підкоряючись волі чоловіка, виїхала в село, де господарством зайнялася, «звикла й задоволена стала». Тетяна ж хоче любити, але любити людини, що близька їй за духом, що зрозуміє неї. Вона мріє про людину, який би вніс У її життя високий зміст, що був би схожий на героїв улюблених романів. І такої людини, їй здалося, вона знайшла в Онєгіні. Вона пережила трагедію відмови від її, «сповіді Онєгіна», але вона пережила й справжню любов, справжні почуття, які збагатили її.

Пушкін, розповідаючи про своїй «милій» Тетяні, постійно підкреслює її близькість до народу. Вона росла й виховувалася вдеревне.

Поміщики Ларіни

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы