Короткий зміст Аленький квіточка Аксаков С. Т

 

С. Т. Аксаков

Аленький квіточка

Жив – Був багатий купець і було в нього 3 дочки – красуні, а менша улюбленіше всіх. Став збиратися він по торговельних справах за море. Покликав дочок і запитує: «Що привезти вам у подарунок?» Старша попросила золотий вінець із каменів самоцвітних, щоб був від них світло; середня туалет із кришталю східного, щоб смотрясь у нього не старилася, а врода додавалася; молодша аленький квіточку, краше якого не було б на світі. Відправився купець у шлях. Продає свої товари втридорого, купує чужі втридешево, «міняє товар на товар із придачею срібла так золота».

Старш і середньої купив він подарунки, а молодшої немає. Бачив він квіточки аленькие, а краше чи вони всіх на світі не знав. По шляху додому напали розбійники. Купець утік у ліс (нехай краще звірі розтерзають, чим полон). Ішов по лісі й бачить: палац у вогні, сріблі, золоті. Зайшов у нього, а там усе прибрано, багато. Пішов купець гуляти по садах дивовижним і побачив квіточку аленький, краше якого немає. Зірвав його й у мить з’явилося чудовисько страшне, кошлате. Відпустило воно купця додому, але повинен був відвертати він або дочка його по своїй волі. Дало чудовисько йому перстень. Купець надяг на правий мізинець і будинку виявився. Розповів усе дочкам. Дочки: «Нехай та дочка виручає батька, для якої він зірвав аленький квіточку». Молодша дочка надягла перстень на правий мізинець і в мить виявилася в палаці богатом. Добре їй там жилося, але схотілося чудовисько побачити й почути. Погодилося чудовисько, але ледве не погубила його Настенька.

Зуміла – Таки побороти страх свій. І жили далі вони весело й дружно. Але от приснився Настеньке сон, що батько нездоровий. Відпустило її чудовисько в коротку відспустку додому на 3 дні. Потрібно було відвертає в строк, інакше вмре чудовисько.

Сестриці позаздрили, що живе Настенька в багатстві, і перевели вони всі годинники назад і ставні закрили. У потрібну годину защемило серце в Настеньки. Не дочекавшись хвилинки (по домашніх годинниках), повернулася вона в палац. А звір біля квіточки аленького мертвий лежав. «Ти встань, пробудися, я люблю тебе, як нареченого свого бажаного!» І перетворилося чудовисько в принца молодого: «Полюбила за душу добру, за любов мою». (Зачарований він був: зла чарівниця прокляла батька й украла принца ще маленьким). 30 років він був зачарований. І за цей час приїжджало 11 дівиць, але всі тікали.

Одружилися вони з Настенькой і жили довго й щасливо.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы