Войти
Закрыть

Передня Азія І тисячоліття до н. е.

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 17. Передня Азія І тисячоліття до н. е.

1. Що відомо про Ассирійську державу?

Північну частину Дворіччя в стародавні часи називали Ассирією. Країна дістала свою назву від міста Ашшур, розташованого на правому березі Тигру. Довгий час місто було центром невеликої держави, яку неодноразово підкоряли сильніші сусіди. Проте з часом ассирійські правителі створили могутню армію. Її воїни мали на озброєнні залізні мечі, бойові сокири, круглі щити, шпилясті шоломи, панцири, кольчуги й тугі луки. Ассирійська армія складалася з колісничих, кінноти та піхотинців.

• Поміркуйте!

Завдяки чому Ассирія стала могутньою державою? Що стало причиною її занепаду?

• Працюймо в парі!

Позначте на контурній карті країни, підкорені ассирійськими володарями, і нову столицю Ассирії - Ніневію.

Ніневія (сучасна художня реконструкція)

Протягом IX-VII ст. до н. е. ассирійські царі завоювали Південне Дворіччя, Сирію, Фінікію, Північну частину Палестини, а на короткий час - і Єгипет. Руйнуючи чужі міста та палаци, ассирійські правителі будували та упорядковували свої з величезною розкішшю. Символом величі Ассирійської держави стала її столиця Ніневія, яку називали «Лігвом левів».

Ассирійські воїни-піхотинці (сучасна реконструкція)

Штурм ассирійським військом фортеці (сучасний малюнок)

За наказом царя Ашшурбаніпала (правив у 669-627 рр. до н. е.) у Ніневію звозили не лише коштовності, а й глиняні таблички-«книжки» із завойованих країн. Так зібрали велику бібліотеку, у якій зберігалися старовинні вавилонські міфи, легенди, молитви, твори мудреців тощо. Навіть після пожежі вона вціліла - адже глиняні «книжки» не горять, а стають міцнішими після випалювання. Археологи розкопали руїни палацу Ашшурбаніпала і знайшли цю бібліотеку. Вони зібрали уламки табличок і з’єднали їх. Так було відновлено міф про всесвітній потоп, легенду про Гільгамеша та велику кількість інших клинописних «книжок» Стародавнього Дворіччя.

Неперервні війни знесилили Ассирію. Країну звідусіль оточувала ненависть скривджених народів. Правителі Вавилонії та Мідії об’єднали свої зусилля в боротьбі проти Ассирії. У 612 р. до н. е. вони здобули штурмом і зруйнували Ніневію. Місто «Лігво левів» було повністю зруйноване. Колись могутня Ассирійська держава припинила своє існування в 605 р. до н. е.

Для допитливих!

3-D реконструкція Ніневії

http://bіt.ly/2YZafaC

2. Чим знамените Халдейське царство?

• Працюймо разом!

Ознайомтеся на сайті підтримки з відповідним навчальним матеріалом. На основі тексту та ілюстрацій опишіть Вавилон часів Навуходоносора II та його пам’ятки. Висловіть власні враження від цього міста.

http://bit.ly/2QBQwLk

3. Як Персія досягла своєї могутності?

На схід від Вавилонії простягається величезне Іранське нагір'я, з усіх боків оточене горами. Населяли його численні племена та народності: мідійці, перси та ін. У VI ст. до н. е. перський правитель Кір II створив сильне військо і підкорив багато країн Передньої Азії. Після загибелі Кіра II його син Камбіз завоював Єгипет. У результаті утворилося величезне Перське царство.

Найбільшої могутності Персія досягла за Дарія І, який правив у 522-486 рр. до н. е. Він поділив країну на 20 окремих областей - сатрапій1. Для кожної сатрапії Дарій І призначав строго визначені податки, а також увів єдину для всієї держави грошову одиницю - золотий дарик. Щоб полегшити зв’язки між різними частинами великої держави, було прокладено широкі, вимощені камінням шляхи.

1 Кордони сатрапій і підвладних персам країн загалом збігалися. Так. Вавилонія — це одна сатрапія. Єгипет — інша, кілька сатрапій було утворено в Малій Азії.

За часів правління Дарія І у Персії збудовано багато доріг, мостів, палаців і храмів. У перського царя було декілька столиць: у Персії - Персеполь, у Мідії - Екбатани, в Еламі - Сузи, а у Дворіччі - Вавилон.

Цар оточував себе нечуваною розкішшю. Загін його охоронців налічував 10 тисяч чоловік. Охоронці звалися безсмертними, бо їх кількість завжди залишалася незмінною. Якщо охоронець гинув, на його місце приходив інший.

Внаслідок численних завоювань Перська держава стала величезною імперією, яка об’єднала під своєю владою велику кількість народів і країн. Величезні скарби перських правителів та знаті, розквіт міст робили цю імперію спокусливою для завойовників. Про походи Дарія І на скіфів, греко-перські війни та завоювання Персії Александром Македонським ви довідаєтеся в наступних параграфах.

• Працюймо разом!

Порівняйте перські пам’ятки із давньоєгипетськими. Що спільного, а що відмінного?

Перський золотий кубок

Перський цар Дарій на троні

Перські воїни. Рельєф

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • 1. За правління яких правителів досягли свого розквіту Ассирія, Халдейське царство та Перська держава?

РОЗУМІЮ

  • 1. Розкажіть про могутність Ассирії та її падіння. З якими країнами воювала Ассирія впродовж своєї історії?
  • 2. Розкажіть про одне з вавилонських архітектурних чудес. У чому була особливість розвитку Халдейського царства?

ВМІЮ

  • 1. Покажіть на карті: а) територію Персії в момент виникнення держави; б) межі держави за Дарія І. Які відомі вам країни були завойовані Персією?
  • 2. У чому полягає подібність організації влади в Персії та в Єгипті? У чому відмінність?

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • Напишіть невеликий твір-дослідження на одну з цих тем: «У гостях в ассирійського царя Ашшурбаніпала», «Екскурсія Вавилоном часів Навуходоносора II», «Один день із життя перського царя Дарія І». Крім тексту підручника, використайте додаткові джерела інформації.

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Поміркуйте, для чого ми вивчаємо історію воєн давніх держав, періоди їх злету і занепаду. Зробіть припущення, як би розвивалася історія держав Передньої Азії, якби їхні правителі спрямовували свої зусилля не для завоювання сусідніх земель, а для мирного освоєння території своєї країни.

Для допитливих!

Ассирійське військо

http://bit.ly/2wrg8kM

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду