Войти
Закрыть

Еволюція людини

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 1. Еволюція людини

Археологи за роботою.

1. Первісна доба. Період в історії людства, який тривав від появи першої людиноподібної істоти приблизно 4 млн років тому до виникнення писемності 5,5 тис. років тому, називають Первісною добою. Його можна поділити на кам’яний вік та добу металів. Кам’яний вік, у свою чергу, поділяють на менші ери: палеоліт, мезоліт і неоліт. Кожен із цих періодів відображає зміни в господарстві та організації життя давніх людських спільнот.

В еру палеоліту та мезоліту люди не жили на одному місці, а весь час кочували відповідно до переміщення тварин і в пошуках рослинної їжі. У неоліті люди перейшли до осілого способу життя, навчилися обробляти землю й одомашнили тварин. Між кам’яним віком та наступною добою металів існував досить тривалий перехідний період — енеоліт (мідно-кам’яний вік). В енеоліті людство навчилося виготовляти знаряддя праці та прикраси з міді, але основна частина виробів все ще була з каменю. Пізніше люди освоїли обробку бронзи та заліза.

Про ці часи не залишилося жодних письмових свідчень, адже писемність ще не була винайдена. Тому про Первісну добу ми дізнаємося завдяки археологам, які знаходять і досліджують матеріальні залишки життєдіяльності людини.

2. Що таке еволюція. 6 млн років тому клімат на Землі був набагато вологіший та тепліший, ніж тепер. Величезні простори вкривали тропічні ліси. Там мешкали найдавніші прямі предки сучасної людини, а також горил і шимпанзе — дріопітеки. Їхньою батьківщиною була Південно-Східна Африка. Зовні вони, як вважають вчені, найбільше нагадували шимпанзе. Майже все своє життя дріопітеки проводили на деревах, а на землі пересувалися на чотирьох кінцівках.

Приблизно 4—3,5 млн років тому почав швидко змінюватися клімат. Він ставав набагато посушливішим. Ліси порідішали, більшу площу зайняли степи — савани.

Еволюція — процес поступової неперервної зміни будь-чого. У біології цей термін використовують для позначення змін у будові живих організмів, що проявляються під час зміни поколінь.

Реконструкція зовнішнього вигляду неандертальця.

Розгляньте малюнок. Чи схожий неандерталець на сучасну людину? Чому?

Ці зміни природи змусили людиноподібних мавп — приматів пристосуватися до нових умов життя. Так розпочався процес еволюції — перетворення гомінідів (так називають людиноподібних істот) на сучасних людей.

3. Знаряддя праці, вогонь і мова. Із дерев приматам було зручно спостерігати за хижаками. Проте коли дерев стало менше, примати із чотирьох кінцівок мусили підводитися на дві, щоб у густій та високій траві саван озирнутися навколо. Крім того, у «звільнених» у такий спосіб верхніх кінцівках можна було тримати палицю або камінь, щоб відбиватися від хижаків та інших ворогів. Ті самі предмети можна використати і для інших потреб: викопати їстівні коріння рослин, розбити горіх або мушлю тощо. Першими дерев’яними знаряддями були палиця-копачка та важкий дрючок. Отже, вони стали першими знаряддями праці.

Також людиноподібні істоти помітили, що знайдений камінь можна обробити за допомогою іншого каменя, щоб зручніше лежав у руці. Оброблений камінь назвали рубилом. Воно було першим знаряддям праці із каменя. Уміння виготовляти знаряддя праці відрізняло людиноподібних істот від тварин.

Ще одним досягненням майбутньої людини стало вміння користуватися вогнем і зберігати його. Це відбулося приблизно 400 тис. років тому. Вогонь був і джерелом світла, і засобом для відлякування хижаків. Згодом на ньому почали готувати їжу. Пізніше людина навчилася і добувати вогонь.

Основні відмінності будови скелета горили та людини.

Предки сучасних людей не жили поодинці, а об’єднувалися в групи, які вчені називають первісне людське стадо. Необхідність узгоджувати свої дії під час полювання та для захисту від численних ворогів сприяла вдосконаленню системи сигналів, якими перші людиноподібні істоти користувалися всередині стада. Так з’явилася та розвинулася мова.

4. Як з'явилася сучасна людина. У процесі еволюції приблизно 120 тис. років тому на території Африки сформувалася людина сучасного типу, яку вчені назвали Homo sapiens (у перекладі з латини — людина розумна). Homo sapiens почали заселяти Європу близько 40 тис. років тому. Людей сучасного типу також називають кроманьйонцями за назвою печери у Франції, де вперше було знайдено їхні рештки.

Хто такі кроманьйонці?

Найбільш важливими змінами, що відбулися в процесі еволюції людини, були такі:

  • прямоходіння, яке збільшило поле зору та звільнило верхні кінцівки для виготовлення знарядь праці;
  • збільшення об’єму мозку;
  • зменшення розмірів зубів та щелеп унаслідок вживання гарячої їжі після опанування вогню;
  • поява та розвиток мови, що допомогла передавати знання та узгоджувати дії з іншими.

Процес еволюції був не зовсім послідовним: одночасно могло існувати кілька видів людиноподібних істот. У той час як один із них еволюціонував далі, представники іншого через різні причини вимирали. Так, одночасно із сучасною людиною в Європі жив інший тип людських істот — неандертальці, які мали багато спільного з предками людей сучасного типу. Проте вони вимерли приблизно 28 тис. років тому.

Від вогню степової пожежі людиноподібні істоти запалюють власне вогнище.

Камінь використаний як зброя.

Камінь використаний як знаряддя.

Розгляньте малюнки. Якими були способи застосування перших знарядь, створених людиноподібною істотою?

Висновки

  • Людиною вважають істоту, здатну виготовляти знаряддя праці.
  • Процес формування сучасної людини тривав приблизно 4 млн років. Він був не зовсім послідовним: одночасно існували різні види людиноподібних істот, які не дожили до наших днів.
  • Приблизно 120 тис. років тому в процесі еволюції сформувалася людина сучасного типу — Homo sapiens, або людина розумна.

Запитання та завдання

  • 1. Де з'явилися перші гомініди?
  • 2. Як називається процес, під час якого гомініди перетворилися на людей?
  • 3. Як вогонь вплинув на формування людини?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду