Войти
Закрыть

Практична робота. Повсякденне життя в кам’яний вік

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Практична робота

Повсякденне життя в кам’яний вік

Мета: описати заняття та спосіб життя первісних людей (мисливців і рибалок, землеробів і скотарів) на основі різноманітних джерел.

Для дослідження історії Первісної доби вчені передусім використовують речові джерела. Проте за їхньою допомогою можна відтворити не більше 1/5 частини інформації про минуле. Крім того, багато матеріальних «свідків» минулого не дожили до наших днів. Вироби з дерева та шкіри розкладаються, із металу — ржавіють і руйнуються, кераміка дуже крихка. Тому виникає необхідність залучати інші джерела.

Ознайомтеся з етнографічними джерелами, які розповідають про життя племен, що перебувають у своєму розвитку на рівні первісного суспільства, і дайте відповіді на запитання.

Із життя папуасів Нової Гвінеї

...Приходив Туй із двома іншими тубільцями. Усі були озброєні списами, луками зі стрілами, і кожен мав сокиру на плечі... Я оглянув вміст однієї із сумок, яку носили чоловіки на перев'язі через ліве плече... Знайшов у ній багато цікавого. Крім двох великих кам'яних ножів, тут були кістки, загострені з одного боку, які служили ножем і важелем. У невеликому бамбуковому футлярі знайшлися чотири загострені кістки, мабуть, інструменти, які замінюють голку, шило. Потім знайшов мушлю із зубчастим кінцем, яку тубільці використовують для вишкрібання кокоса. Був також подовжений шматок шкаралупи молодого кокоса, який заміняв ложку.

  • 1. Які знаряддя праці мали тубільці?
  • 2. із яких матеріалів були виготовлені ці предмети?

Із життя племен кубу острова Суматра (Індонезія)

...Він відламує довгу пряму палицю і, піднявши з берега струмка камінь, б'є ним по кінцю палиці, поки та не розщепиться на гострі частини. Потім він здирає кору і, розділивши її на волокна, обмотує ними розщеплений кінець палиці. Спис для ловлі риби (гарпун) готовий.

  • 1. Про яке заняття людей розповідається в уривку із джерела?
  • 2. Які матеріали використано для виготовлення знаряддя праці?

Із життя індіанського племені ірокезів

У давні часи ірокези використовували взуття, яке виготовляли зі шкури лося. Вони надрізали шкуру над і під колінним суглобом тварини й потім здирали його суцільним шматком. Оскільки задня нога лося зігнута в цьому суглобі майже під прямим кутом, то знята з нього шкура підходить для людської ноги. Нижній кінець туго зшивали сухожиллями, а верхній кріпили до ноги ремінцями.

  • 1. Про що розповідається в уривку?
  • 2. Як індіанці використали свою спостережливість для виготовлення взуття?

Магічні дії напередодні полювання мисливців на острові Ніас (Індонезія)

Мисливці, перш ніж вирушити на полювання, викопували яму й накривали її гілками, травою, листям, а потім заганяли в неї дичину.

Під час копання вони мали дотримуватися деяких правил. Не можна було плювати (бо інакше дичина відвернеться від ями), сміятися (бо образяться стінки ями), вживати сіль, готувати їжу свиням. Перебуваючи в ямі, заборонялося чухатися, тому що ґрунт може розм'якнути й осісти...

  • 1. Які обряди здійснювали мисливці напередодні полювання?
  • 2. Чи виправдані придумані ними заборони?
  • 3. Чому мисливці не сподівалися тільки на яму, а ще використовували магію?

Воїни з острова Ніас. Початок XX ст.

Як спостереження за людськими спільнотами, що перебувають на рівні розвитку первісного суспільства, допомагає скласти уявлення про життя людей у кам'яний вік?

Ловля риби за допомогою гарпуна. Сучасний малюнок.

Представник племені ірокезів. Сучасний малюнок.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду