Войти
Закрыть

Кочівники

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 15. Кочівники

ПРИГАДАЙТЕ

1. Кіммерійці. На північ від Дворіччя та Іранського нагір’я розкинулися степові простори — Великий степ. Він сягає на захід до Дунаю та Карпат, а на схід — аж до Китаю. Ці землі населяли кочові племена, які вчені називають іранськими або іраномовними, оскільки вони розмовляли схожими на перську (іранську) мовами.

Найдавніше, у V ст. до н. е., у степах на північ від Чорного моря жив кочовий народ, який сусіди називали «гміррі», а ми їх знаємо як кіммерійців. Це перший народ на українських землях, чия хоча б приблизна назва нам відома. Хоча кіммерійці й були кочівниками, вони організовували постійні поселення для ремісників.

Кіммерійці були войовничим народом і здійснювали набіги на держави Дворіччя. Вони розгромили військо Урарту, зруйнували столицю Мідії — Сарди, захопили Фригію та воювали в союзі з Ассирією проти її ворогів.

Зображення кіммерійських воїнів на етруській вазі.

Велика Скіфія.

Сучасна реконструкція зовнішнього вигляду скіфської жінки-воїна.

Проте коли один із кіммерійських правителів надумав зрадити союзника, ассирійці розбили його військо й вигнали його зі своїх володінь. Ослаблені кіммерійці переселилися до Криму. У V ст. до н. е. вони взяли участь у будівництві грецького міста-колонії Кіммерік.

Приблизно у 513 р. до н. е. перське військо царя Дарія I ступило на територію Великої Скіфії. Воно мало на меті захопити ці землі. Підійшовши до Борисфену (Дніпро) і не побачивши скіфів, Дарій направив до їхнього царя Іданфірса гінця з вимогою підкоритися й сплачувати йому данину. У відповідь цар надіслав Дарію послання у вигляді птаха, миші, жаби і п'яти стріл. Дарій розгадав його зміст: «Якщо ви, перси, не полетите на небо, як птахи, не сховаєтесь у землю, як миші, або не пострибаєте в озера, як жаби, то вас дістануть наші стріли». Проте він не прислухався до попередження й повів військо в наступ.

Не маючи достатньо сил для відкритого бою, скіфи використали тактику «спаленої землі». Відступаючи в глиб степів, вони засипали криниці, спалювали траву й дерева. Зрозумівши марність спроб завоювати Скіфію, цар Дарій залишив цей край. Давньогрецький історик Геродот написав, що від того часу скіфи зажили слави непереможних.

Поміркуйте, які заняття могли бути найбільш поширеними в кіммерійців.

2. Скіфи. У IX—IV ст. до н. е. на місці кіммерійців у Великому степу оселився новий кочовий народ — сколоти. Народи Месопотамії називали їх саками, китайці — саями, а греки — скіфами. Основним заняттям скіфів було розведення коней, великої рогатої худоби та овець. Мешкали скіфи в невеликих хатинах, прикріплених до возів, — кибитках, у які запрягали волів.

Скіфи добре володіли технікою верхового бою. Їхні воїни були озброєні луками й мечами. Серед скіфських воїнів були й жінки. Це породило легенди про амазонок — племена войовничих жінок.

Скіфи ховали своїх померлих царів під курганами, висота яких могла досягати 20 м, а діаметр — 130 м. Царські поховання були надзвичайно багатими. До них клали зброю та прикраси.

Більшість вчених вважає, що скіфи самостійно не виготовляли прикраси, а замовляли їх у грецьких майстрів. Стиль, у якому виконані ці вироби, називають звіриним через численні зображення тварин.

Чаша зі сплаву золота та срібла.

Золоті вироби зі скіфських курганів.

Найвідомішим предметом скіфського мистецтва є золота пектораль (нашийна прикраса) із кургану Товста Могила. Пектораль знайшов археолог Борис Мозолевський.

До VI ст. до н. е. скіфи переважно кочували в Середній Азії, спустошуючи все довкола, і навіть здійснювали набіги на Єгипет. Потім їх витіснили перси, створивши власну державу. Скіфи повернулися в Північне Причорномор’я та заснували державу, яка отримала назву Велика Скіфія. Вони підкорили землеробські племена лісостепової смуги України, де брали рабів та зерно, які продавали грецьким містам-колоніям на узбережжі Чорного моря.

Велика Скіфія досягла своєї могутності в IV ст. до н. е. за правління царя Атея. Він навіть карбував власну монету. Після його смерті держава занепала.

Існує кілька версій походження скіфів, легенд про амазонок, історичних переказів про скіфських царів, а також відносини скіфів та кіммерійців. Підготуйте повідомлення про це.

Скіфські воїни в степу. Сучасний малюнок.

Глиняна модель скіфського житла, знайдена в кургані.

Висновки

  • На північ від Дворіччя розкинувся Вели кий степ. Причорноморські степи є його складовою частиною.
  • Степи населяли кочові народи, основним заняттям яких було розведення коней, великої рогатої худоби та овець.
  • У причорноморських степах жили кіммерійці, яких у VI ст. до н. е. витіснили скіфи.

Запитання та завдання

  • 1. Хто такі кіммерійці? Де й коли вони жили?
  • 2. Як називалася держава скіфів на території сучасної України? На який час припав її розквіт?
  • 3. Порівняйте грецькі зображення кіммерійського (1), скіфського (2) та перського (3) воїнів. Що спільного можна помітити в їх зовнішньому вигляді? Про що це може свідчити?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду