Войти
Закрыть

Мінойська цивілізація

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 31. Мінойська цивілізація

Поліс — місто-держава в Давніх Греції та Римі.

Демократія (у перекладі із грецької — влада народу) — державний лад, за якого джерелом влади є народ, а управління здійснюють виборні органи влади.

1. Грецька цивілізація. Важливе місце в історії Стародавнього світу посідає період Античності. До нього відносять історії Давніх Греції та Риму.

Грецька цивілізація розвивалася на Балканському півострові, островах Егейського моря та в багатьох регіонах Середземномор’я.

Основою цієї цивілізації були поліси — незалежні міста-держави. Різні поліси об’єднували спільні мова та релігія.

Спочатку полісами управляли невеликі групи заможних людей, які походили зі знатних сімей. Така форма влади мала назву олігархія. Пізніше в Афінах розвинулася демократія, за якої громадяни поліса змогли взяти участь у його управлінні.

У IV ст. до н. е. грецька та східна культури змішалися — так сформувався еллінізм.

Де вперше з'явилася демократія?

  • 1) Знайдіть на карті острів Крит та основні міста Мінойської цивілізації.
  • 1) Із якими державами торгували жителі Криту? Які товари вони продавали?

Торговельні зв'язки Мінойської цивілізації.

Фрески з палацу у Кноссі.

Які висновки про мінойське мистецтво можна зробити на основі наведених зображень?

2. Мінойська палацова цивілізація. Найдавніша цивілізація на території Європи розквітла у III—II тис. до н. е. на острові Крит в Егейському морі. Вона називається Мінойською. Вчені стверджують, що вона є прародителькою не лише античної, але і європейської цивілізації загалом.

Центрами Мінойської цивілізації були міста. Найбільші з них — Кносс, Фест, Закрос та Маллія. Вони розросталися навколо величезних палаців, які могли мати до чотирьох поверхів, налічували безліч кімнат, були обладнані каналізацією та водогоном. Палацові стіни прикрашали яскраві фрески та мозаїки. Ці споруди настільки вразили археологів, що Мінойська цивілізація отримала назву палацової.

Зараз археологам відомо понад 80 великих і малих міст на Криті. Великі міста були самостійними, влада їхніх правителів також поширювалася на навколишні землі та менші поселення. Так було до того часу, поки напівлегендарний цар Мінос не об’єднав їх у єдину державу. Мінос наказав побудувати могутній флот, який контролював східну частину Середземного моря. Влада Міноса поширювалася ще й на узбережжя Малої Азії та частину сучасної Греції.

Хто такий мінос? Чим він уславився?

3. Господарство. Мінойці займалися землеробством і скотарством. Вирощували пшеницю та ячмінь, а також різні овочі: цибулю, салат, селеру, спаржу й моркву. Мали мінойці й сади з грушами, фініками, айвою, маслинами та виноградники. Важливим джерелом харчування були морські продукти. Узагалі життя Мінойської цивілізації було тісно пов’язане з морем.

Критські палаци вражали сучасників своїми розмірами та складним плануванням. Звідси, напевно, походить легенда про розташований під палацом лабіринт царя Міноса, у якому живе людина із головою бика — Мінотавр.

Фреска — зображення, виконане фарбами по вогкій штукатурці.

Мозаїка — зображення, виконане з кольорових камінців.

Руїни палацу Міноса у Кноссі. Сучасний вигляд.

4. Торгівля. На Криті немає покладів корисних копалин. Тому його жителі мусили покладатися на морську торгівлю, щоб забезпечити себе всім необхідним, особливо бронзою. Вони мали торговельні зв’язки з островами Егейського моря, Єгиптом, Кіпром, містами Ханаану та Анатолії. Головними товарами, якими торгували мінойці, були вироби ремісників (передусім посуд), а також барвник жовтого кольору, який виготовляли на основі шафрану.

Чому морська торгівля була дуже важливою для існування Мінойської цивілізації?

5. Культура. Мінойці вірили в багатьох богів. Головною була богиня сонця, яку зображували із простягнутими вгору руками. Священною твариною вважався бик. Його часто зображували на предметах мистецтва. Також відомо, що мінойці влаштовували змагання, у яких потрібно було перестрибнути через бика.

Доведено, що мінойці мали власні мову та письмо (так зване лінійне письмо). Проте розшифрувати ці записи дослідникам поки що не вдалося.

Мінойська цивілізація загинула через стихійні лиха, спричинені виверженням вулкана на острові Санторін приблизно в середині XVII ст. до н. е. Величезна хвиля знищила мінойський флот, який не лише захищав острів, але й був єдиним постійним зв’язком мінойців зі світом, зруйнувала прибережні поселення, а сільськогосподарські землі були вкриті шаром вулканічного попелу. Цим скористалися інші народи, які добре знали про багатства острова Крит. Через наслідки нищівного удару стихії та постійні напади сусідів Мінойська цивілізація остаточно занепала.

Чому загинула Мінойська цивілізація?

Мінойська кераміка.

Чому на мінойському посуді часто зображували риб та інших морських тварин?

Висновки

  • Мінойська цивілізація була першою європейською цивілізацією.
  • Мінойці споруджували великі палаци зі складним плануванням.
  • Основою багатства мінойців була активна морська торгівля.

Запитання та завдання

  • 1. У який археологічний період існувала Мінойська цивілізація — бронзовий чи залізний вік?
  • 2. Чому Мінойську цивілізацію називають палацовою?
  • 3. Якими були основні заняття мінойців?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду