Войти
Закрыть

Греція

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 32. Греція

ПРИГАДАЙТЕ

1. Природні умови та господарство. На південному сході Європи розташований Балканський півострів. На заході його омивають води Егейського моря, а на сході — Іонічного. У морі розкидані сотні островів. Його територія вкрита горами, земля тут кам’яниста, великих річок немає. Місцеве населення займалося і землеробством, і скотарством. Основними культурами були пшениця, ячмінь, маслини та виноград. Розводили овець, кіз і велику рогату худобу.

Давня Греція.

Поховальна маска мікенського царя, відома як «Маска Агамемнона».

Важливе значення для життя людей мало море. Воно було джерелом продуктів харчування та часто єдиним шляхом сполучення, особливо між острівними поселеннями.

2. Мікенська цивілізація. Балканський півострів заселяли в кілька етапів різні племена, які приходили з півночі. Першим із них були ахейці, які розселилися в Греції в середині II тис. до н. е. Вони створили цивілізацію, яку вчені називають Мікенською за назвою їхнього найбільшого міста — Мікен. Мікенська цивілізація була сучасницею Мінойської і мала з нею багато спільного. Мікенці мали подібне до мінойського письмо (дослідникам вдалося його розшифрувати) і так само займалися морською торгівлею. Також вони уславилися майстерними виробами із золота та бронзи.

Як Мікенська цивілізація отримала свою назву?

Золотий виріб мікенських майстрів.

3. «Темні віки». У XII ст. до н. е. у Грецію з півночі вторглися племена дорійців, які знищили Мікенську цивілізацію. Її загибель стала початком так званих «темних віків», які тривали до VII ст. до н. е. Відбувся занепад у культурі та суспільстві — було забуто писемність, люди знову почали жити племенами. Проте в цей час навчилися обробляти новий метал — залізо, яке замінило бронзу.

Ахейці, що залишилися, згуртувалися навколо давнього міста Афіни. Дорійці, витіснивши місцеве населення, заселили Пелопоннес, заснувавши міста Спарта, Мегара та Коринф, а також оселилися на Криті та інших островах Егейського моря. «Темні віки» закінчилися після розквіту грецьких міст-держав.

Який метал населення Балканського півострова навчилося обробляти в «темні віки»?

Мікенська кераміка.

Чи має мікенська кераміка спільні риси з мінойською?

4. Греки. Греція була роздроблена. Проте всі греки шанували одних і тих самих богів, використовували одну мову та алфавіт. Також вони вважали себе носіями єдиної культури. У поемах давньогрецького поета Гомера — «Іліада» та «Одіссея» — розповідається про спільне походження всіх греків та подвиги їхніх предків. Ці великі поеми грецький народ знав напам’ять.

Інші народи та племена, які не належали до грецької культури, греки вважали варварами, дикунами й ставилися до них зверхньо. Себе греки називали еллінами, а свою країну — Елладою.

Хто такі варвари? Як греки ставилися до них?

Схема типового грецького поліса.

5. Поліс. Майже на кожному острові або в гірській долині розміщувалося окреме незалежне місто-держава, яке називалося поліс. Кожен поліс мав свою монету, закони та армію.

Складовими частинами поліса були:

За стінами поліса починалися поля та села. Вони забезпечували місто продуктами харчування.

Кераміка «темних віків». Такий стиль історики називають геометричним.

Висновки

Запитання та завдання

1. Які племена прийшли на Балканський півострів першими — ахейці чи дорійці?

2. Перелічіть, що об'єднувало всіх греків.

3. Доповніть речення.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 ТИСНІТЬ СЮДИ "Греція (відповіді)"
 

Схожі матеріали з Всесвітньої історії 6 класу

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація