Войти
Закрыть

Єгипетська держава

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Голованов (інтегрований курс) 2019

 

§ 10. Єгипетська держава

Установіть відповідність між поняттями та поясненнями.

  • 1. «Царські роботи»
  • 2. Фундамент
  • 3. Плато
  • а) підземна частина будівлі, що слугує опорою всіх складових частин споруди
  • б) підвищена рівнина з плескатою поверхнею, відмежована від навколишніх рівнинних просторів уступами
  • в) трудова діяльність на користь держави або фараона: ремонт каналів, спорудження пірамід тощо

1. Утворення держави та цивілізації в Єгипті

Отже, у Єгипті наприкінці IV тис. до н. е. виникла держава. З її утворенням склалися сприятливі умови для подальшого розвитку: об'єднання окремих іригаційних систем в одну, з єдиним управлінням, зникли суперечки за землю, збільшились врожаї. Це полегшило життя населення, але зумовило подальше збагачення одних та бідність інших. Створення сильної державної влади в єгипетському суспільстві призвело до експлуатації трудових верств.

У період Раннього царства в Єгипті з'являється рабство. Рабів продавали та купували. Серед них були як іноземці, так і єгиптяни. Їхню працю використовували в різних типах господарств країни. Проте, слід зазначити, рабів у Єгипті було небагато.

Єгипетське суспільство

З появою держави остаточно складається також цивілізація в Стародавньому Єгипті. Вона належала до такого різновиду розвитку суспільства, який має назву «цивілізація річкових долин». До нього історики відносять переважну більшість ранніх цивілізацій в історії людства (наприклад, цивілізації Месопотамії, Стародавньої Індії та Китаю).

Держава, яка створилася в долині Нілу, мала особливий характер. Уся земля в країні належала правителю, тож єгиптяни мусили без заперечень виконувати всі його повеління та без упину прославляти його. Тобто давньоєгипетська цивілізація передбачала культ (поклоніння, шанування) фараона.

Вам уже відомо, що володаря держави в Стародавньому Єгипті називали фараоном, якого вважали сином бога сонця Амона. Влада його була настільки необмеженою, що навіть вельможі плазували перед ним.

Бог Амон, жерці ототожнювали його з богом Сонця, називаючи Амон-Ра. Це ім'я містилося в іменах фараонів, наприклад Тутанхамон

Але може скластися хибне враження, що життя владики Єгипту було безхмарним і минало в неробстві й суцільних задоволеннях. Це не так: кожен його крок мав відповідати суворим правилам і законам.

Фараон безпосередньо відповідав за правосуддя, економіку і добробут країни. Фараон стояв на чолі армії. На полюванні, у змаганнях, у мистецтві й осягненні істини — скрізь він мав бути найкращим, прикладом у всьому. Якщо це було не так, його влада хиталася, і тоді для держави наставали найтяжчі часи.

Єгиптяни вважали, що енергія фараона виснажується після 30 років правління. Саме тому фараон мав проходити обряд відновлення життєвих сил Хеб-сед, який міг тривати понад два місяці. Він складався з безлічі церемоній і випробувань. Хеб-сед давав «друге дихання» фараонові та його владі, забезпечував молодість і могутність.

Стародавні єгиптяни залишили інформацію про важливі обряди, події на стінах палаців і гробниць

Фараон правив в інтересах знаті та жерців — наймогутнішої панівної групи в країні. Скарбниця жерців іноді була багатшою, ніж державна. Тому часто вони намагалися чинити всебічний вплив на фараона., узяти всі його дії під контроль.

Для них могутність фараона була безмежною. Від його імені в номі виголошували накази про початок робіт, указували, яку роботу має робити кожний трудар. Головним завданням держави в Єгипті була підтримка в справному стані зрошувальної системи, бо від цього залежало становище господарства країни.

Щоб увічнити пам'ять про могутність влади фараона, його ховали у величних гробницях, а в певний період історії Єгипту — у пірамідах.

ПІРАМІДА (ЄГИПЕТСЬКА) — велика кам'яна споруда з чотирикутною основою і трикутними боковими поверхнями, які утворюють на вершині будівлі гострий кут; була гробницею фараонів.

2. Будівництво пірамід

Кожної весни, коли торішній урожай уже було зібрано й спожито, по всіх номах глашатаї закликали селян до «царських робіт». Найчастіше це було будівництво зрошувальної системи або пірамід. Праця була тяжка, на межі сил. Траплялося, люди

гинули від виснаження. Але навіть знаючи про важкі умови «царських робіт», селяни все ж таки наймалися на них, адже протягом усього сезону їх там годували за державний кошт, та й родина на час перебування селянина на будівництві мала на одного їдця менше, що збільшувало можливість дожити до нового врожаю.

Будівництвом керував підготовлений жрець-архітектор. Роботи розпочиналися з вибору будівельного майдану — скелястої платформи Гізе в Долині Царів. По всій поверхні скелястого плато вирубували мережу неглибоких каналів, що перетиналися. Потім у цю систему запускали воду, рівень якої позначали на стінках каналів смугою. Згодом, відкачавши воду, робітники зрубували скелясту породу, що була вище від позначки. Оскільки поверхня води завжди абсолютно горизонтальна, то й скеляста платформа також виходила горизонтальною. Фундамент був готовий.

Далі починали складати власне піраміду з прямокутних кам'яних брил, вагою понад 2 т кожна. Брили видовбували в кам'яних кар'єрах і на човнах відвозили в долину. Кожний блок ретельно шліфували.

Піраміду обкладали білими відшліфованими плитами, тому вся споруда виблискувала на сонці білосніжною громадою. Плити були підігнані так щільно, що між ними не залишалося найменшої шпаринки. Це був своєрідний захист від грабіжників.

Грабування поховань було нелегкою й ризикованою справою, яка обіцяла швидке збагачення. Часто грабіжники викидали тіло із золотої труни, розбивали золото на уламки і забирали його. Траплялося, що злодіїв хапала варта Долини Царів, і тоді на них чекали жахливі тортури і люта смерть. Але попри це, майже всі гробниці були пограбовані ще в давнину, мабуть, через місяць-другий після поховання. Грабіжниками часто були будівельники пірамід і гробниць. Лише гробницю фараона Тутанхамона знайшли на початку ХХ ст. неушкодженою. Злодії не зауважили її, тому, що вона була розташована не в піраміді, а в мастабі, вхід до якої буревії замаскували піском і ґрунтом. А з часом люди про неї забули...

МАСТАБА — поховальне приміщення з кількох кімнат; гробниця, вирубана в скелястому плато на невеликій глибині (іноді — з каменю на поверхні землі).

САРКОФАГ — мармурова чи золота поховальна труна.

МУМІЯ — тіло померлого, просякнуте спеціальною смолою для запобігання його розкладанню.

Золотий саркофаг Тутанхамона

Долина царів стала місцем поховання всіх фараонів. Піраміди вже близько 5 тисяч років височіють велетенськими громадами, окремі з них сягають висоти 144 м (як мінімум, це три 16-поверхових будинки).

Під пірамідою облаштовували кімнати, потаємні ходи. У спеціальному похоронному приміщенні розташовували труну (саркофаг) із забальзамованим тілом фараона — мумією. Довкола клали коштовності, дорогий одяг, символи влади, приносили в жертву тварин, рабів. На труні, як правило, було зображення покійного.

Найбільшою серед пірамід вважають піраміду Хеопса. Це єдине із Семи чудес світу, яке збереглося до наших днів. більшість істориків-єгиптологів дійшли висновку, що піраміда була побудована приблизно у 2560 р. до н. е. Але жодного запису щодо дати її створення не знайдено, тому це питання залишається відкритим для дискусій. Вважають, що спорудження піраміди тривало від 14 до 20 років, а її архітектором був візир і племінник Хеопса — Хеміун, який мав титул «Керівник усіма будівництвами фараона».

Піраміда розташована на західному березі Нілу Висота піраміди сягала спочатку 146,7 м, а сьогодні зменшилася до 138 м. Вважають, що її маса становить 6,3 млн т, об'єм блоків — близько 2 521 000 м3. Піраміда Хеопса є шедевром інженерного мистецтва не тільки через свої гігантські розміри. Дослідники й досі сперечаються про технології будування цієї довершеної споруди.

Оскільки серед написів на стінах всередині піраміди відсутні офіційні тексти, багато сучасних дослідників ставлять під сумнів загальноприйняту версію, що це була дійсно гробниця для фараона. У Великій піраміді вбачають астрономічну обсерваторію, мегалітичну культову споруду, космодром інопланетних прибульців, стародавню енергетичну установку і таке інше.

Охороняє й прикрашає її чудернацький витвір рук людських — сфінкс. Це — кам'яний лев з головою похованого фараона. Люди вірили, що саме в нього переселилася жива душа покійного фараона.

Великий Сфінкс і Велика піраміда (Хеопса, або Хуфу): сучасне фото

Переріз піраміди, на якому добре видно коридори і шахти (праворуч)

Піраміди — пам'ятники не лише могутності володарів Єгипту, а й велетенській людській праці, що створила споруди, про які кажуть: «Усе боїться часу, а час боїться пірамід».

Будівництво пірамід було важкою та коштовною справою. Тому далеко не всі фараони могли собі дозволити такі поховальні споруди. Піраміди будувалися лише протягом XXVIII - XXV ст. до н. е. Для поховання інших правителів споруджували лише мастаби, на будівництво яких потрібно було менше часу та коштів. Лише ці й тільки ці чинники — кошти й час — бралися до уваги. На трудові зусилля та життя простих трудівників ніхто не зважав, їх цінували мало.

Піраміда Джосера в Саккарі (поблизу Каїра)

Пригноблення трудових верств у Єгипетській державі було дуже тяжким. Селяни мусили напружено працювати протягом всього життя, іноді навіть помирали від виснаження на своїх земельних ділянках або під час «царських робіт».

Цікавинка про піраміду Джосера — за посиланням https://is.gd/Lw18X4 або QR-кодом

  • 1. Які вам відомі ознаки існування цивілізації в суспільстві?
  • 2. Якою була структура суспільства в Стародавньому Єгипті?
  • 3. До якого типу належала цивілізація Стародавнього Єгипту?
  • 4. У чому полягає особливий характер давньоєгипетської держави?
  • 5. Хто такий фараон? У чиїх інтересах він правив?
  • 6. Розкажіть про фараона те, що не було відомо пересічним єгиптянам.
  • 7. Які споруди в Стародавньому Єгипті використовувалися як гробниці фараона. Дайте їм визначення і поясніть, чим вони відрізняються.
  • 8. За всіма доступними вам матеріалами (підручник, енциклопедії, Інтернет, художні й мистецькі твори, кінофільми тощо) підготуйте повідомлення про таких фараонів та їхні гробниці: а) Джосера; б) Хеопса; в) Тутанхамона.
  • 9. Ви — телерепортер, що повернувся зі Стародавнього Єгипту. Підготуйте репортаж про відвідування пірамід.
  • 10. Складіть невеличку усну розповідь на одну з тем: а) «Щоденник одного дня фараона»; б) «Будівництво пірамід»; в) «Пограбування пірамід».
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду