Войти
Закрыть

Грецьке суспільство та повсякденне життя

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 33. Грецьке суспільство та повсякденне життя

ПРИГАДАЙТЕ

Політика (у перекладі із грецької — справи міста) — мистецтво управління полісом.

1. Суспільство. Населення грецьких міст-держав поділялося на громадян та негромадян. Громадяни мали політичні права, тобто могли брати участь в управлінні полісом і служили у війську під час війни. Негромадяни не мали права брати участі в управлінні містом. Вони сплачували податки та служили у війську.

Громадянами могли бути лише вільні дорослі чоловіки, народжені в полісі, які мали у власності землю. Жінки та іноземці (метеки) громадянами не вважалися. Громадян серед населення поліса було близько 12 %. Крім того, лише чоловіки могли володіти майном і здобувати освіту. Жінки таких прав не мали. Вони вели хатнє господарство й виховували дітей. Жінки не могли вільно пересуватися вулицями без супроводу родичів-чоловіків.

Найнижчою верствою населення були раби. Вони належали господарю, який мав повну владу над їхнім життям. Рабами ставали полонені на війні. Також батько міг продати своїх дітей у рабство. Діти рабів теж ставали рабами. Рабів було дуже багато — до третини населення поліса. Вони переважно працювали в хатньому господарстві. Частина з них працювала на важких роботах, наприклад у шахтах. Давні греки вірили, що люди від природи поділяються на рабів та вільних людей.

2. Житло. Греки зводили свої будинки із цегли-сирцю. Такі помешкання не були міцними, часто ламалися, їх відновлювали та перебудовували.

Кімнати будинків розміщувалися навколо внутрішнього дворика. Усі вікна виходили на нього, а з вулиці можна було побачити лише глухі стіни. Плану із забудови міста в більшості полісів не існувало, тому вулиці були вузькими й звивистими.

Будинки обов’язково були поділені на дві частини: чоловічу (андрон) та жіночу (гінекей). Жінкам не дозволялося заходити до чоловічої частини будинку, особливо під час бенкетів.

Ремісники на першому поверсі своїх будинків тримали майстерні та крамниці.

Структура суспільства в Давній Греції.

  • 1) Як у Давній Греції називали іноземців?
  • 2) Яку частину населення поліса становили раби?

Будинок заможної давньогрецької сім'ї.

Якими були основні заняття мешканців чоловічої та жіночої частин будинку?

3. Одяг. Одяг греки не шили. Вони загорталися в широкі полотна з білого або фарбованого льону, яке скріплювали застібками, пряжками, поясками.

Чоловіки носили туніку з льону — хітон, а зверху — вовняний плащ гіматій. Жінки вдягали пеплос — довгу туніку, яку підв’язували поясом і скріплювали на плечах застібками (фібулами). На ногах були шкіряні сандалі.

Існувало велике різноманіття зачісок. І чоловіки, і жінки користувалися косметикою та парфумами.

Якою була особливість давньогрецького одягу?

4. Їжа. Греки вживали ті продукти, які самі й вирощували. Їли кашу та хліб із пшениці або ячменю. Маслини, інжир і виноград споживали свіжими, сушеними та маринованими. З овочів знали цибулю, часник, капусту і боби. Також були поширені молочні продукти: молоко, масло, сир. М’ясо їли рідко — на свята. Дорогим продуктом був і єдиний підсолоджувач — мед. Використовували багато пряних трав. Основним напоєм було вино, яке перед вживанням сильно розводили водою. Столових приборів греки не знали, тому їжу брали руками.

Вечорами греки мали звичай влаштовувати бенкети, на які господар запрошував своїх друзів. Жінки в цих святкуваннях участі не брали.

Продаж рабів. Сучасний малюнок.

Одяг пересічних жителів поліса. За межами міста чоловіки носили капелюхи з валяної вовни — повсті.

Висновки

  • Двома основними групами населення у грецькому полісі були громадяни та негромадяни.
  • Лише громадяни мали право брати участь в управлінні полісом.
  • Будинки греків поділялися на жіночу та чоловічу частини.

Запитання та завдання

  • 1. Назвіть, які із цих груп населення належали до громадян, а які — до негромадян: жінки; чоловіки, що народилися в цьому полісі; чоловіки, що народилися й виросли за межами поліса; раби; діти.
  • 2. Перелічіть предмети давньогрецького вбрання.
  • 3. Складіть щоденне меню пересічної грецької сім'ї. Які продукти харчування були основними, а які споживалися час від часу?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду