Войти
Закрыть

Грецькі колонії

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 36. Грецькі колонії

ПРИГАДАЙТЕ

1. Грецькі колонії. У VIII—VI ст. до н. е. греки почали активно засновувати нові поселення на берегах Середземного та Чорного морів. Причиною переселення стало те, що населення Еллади зростало, і селянам не вистачало земель, щоб усіх прогодувати. Цей період отримав назву Велика грецька колонізація.

Керівництво грецьких полісів допомагало здійснювати ці переселення. У такий спосіб воно позбувалося нічим не зайнятих людей. Також місто заробляло на будівництві суден для переселенців.

Як греки називали міста, які вони засновували на нових землях?

Колонізація — процес заснування поселень вихідцями з одних країн на нових територіях.

У пошуках нових місць для поселення й торгівлі з місцевими жителями греки рухалися вздовж берегів. Знайшовши зручне місце, вони організовували там поселення, яке нагадувало типовий грецький поліс. Колоністи не залежали від міст, звідки вони прибули (метрополій). Проте вони підтримували з ними торговельні та культурні зв’язки.

Середземноморські колонії.

Причини Великої грецької колонізації.

Грецьке торговельне судно. Сучасний малюнок.

Кожне місто-колонія мало всі складові частини поліса в Елладі: агору, акрополь, порт, оборонні стіни, а також сільську округу — хору, яка забезпечувала його жителів необхідними продуктами харчування.

Якими були відносини між грецькими колоніями та метрополіями?

Монети з Ольвії із зображенням дельфінів.

Монета з Ольвії у формі дельфіна.

Монета з Тіри із зображенням бика та колосків.

НАЙБІЛЬШІ ГРЕЦьКІ МІСТА-КОЛОНІЇ ПІВНІЧНОГО ПРИЧОРНОМОР’Я

Грецькі колонії на землях сучасної України.

2. Відносини з місцевими жителями. Життя населення земель, куди прибували греки-колоністи, дуже змінювалося. Від греків жителі колоній перейняли гончарний круг, виплавку заліза, металеві гроші, письмо, а також культуру вирощування винограду та маслин.

Сусідами грецьких міст-колоній на території сучасної України були племена кіммерійців та скіфів. На їхнє замовлення греки виготовляли золоті вироби, а скіфи продавали їм зерно, отримане від землеробів лісостепової смуги. Це зерно, а також те, що було самостійно вирощене в хорах, міста-колонії продавали до Еллади.

Сусідство із греками настільки вплинуло на кіммерійців та скіфів, що вони теж почали засновувати свої міста — Кіммерік та Неаполь Скіфський. Певний час скіфи навіть контролювали грецькі поліси в Криму (III—II ст. до н. е.).

Як поява грецьких поселень впливала на місцевих жителів у Північному Причорномор'ї?

3. Царства. Багато полісів Північного Причорномор’я були демократіями або олігархіями, але також тут існували дві могутні держави — Боспорське та Понтійське царства.

Розквіт Боспорського царства припадає на IV—III ст. до н. е. Воно об’єднувало кілька полісів, йому належали весь Керченський півострів, населений скіфами, Таманський півострів, пониззя Кубані та Східне Приазов’я. Столиця царства — місто Пантікапей — було центром торгівлі, рибного промислу та ремесел. Місто володіло верфями, які вміщували до 30 суден. Продавали рибу, шкури та у величезній кількості зерно. Купували вино, маслинову олію, предмети мистецтва. Вироби власне боспорських ремісників продавали переважно в інших містах-колоніях, усередині самого царства або варварським племенам.

Монета з Пантікапея. На ній зображено крилату тварину — сімаргла, що належить до іранської міфології. Це пов'язано з тим, що на території царства проживало багато скіфів та інших іраномовних племен.

Що означає колосок, на якому стоїть сімаргл?

Руїни Херсонеса. Сучасний вигляд.

Руїни Неаполя Скіфського. Сучасний вигляд.

Понтійське царство виникло на руїнах Перської імперії. Воно розташовувалося на північному узбережжі Малої Азії, а в часи свого розквіту в I ст. н. е. контролювало Крим, Кубань та грецькі колонії на узбережжі Чорного моря. Такого територіального розширення воно набуло за правління царя Мітридата IV Євпатора, але після його смерті одразу занепало. Спочатку ці землі потрапили під владу Римської імперії, а у III—IV ст. н. е. були зруйновані навалою кочівників зі сходу.

Руїни Пантікапея. Сучасний вигляд.

Мітридат IV Євпатор.

Висновки

  • У часи Великої грецької колонізації греки масово засновували свої поселення на берегах Середземного та Чорного морів.
  • Новозасновані поселення називалися колоніями. Вони були політично незалежними від метрополій.
  • Основний прибуток міста-колонії мали від торгівлі з місцевим варварським населенням та полісами Еллади.

Запитання та завдання

1. Якими були причини Великої грецької колонізації?

2. Назвіть кілька грецьких міст-колоній на території сучасної України та приблизне місце їх розташування.

3. Укажіть дати таких історичних процесів:

  • 1) заснування окремих грецьких міст-колоній на території сучасної України;
  • 2) контроль скіфами грецьких полісів у Криму;
  • 3) розквіт Боспорського царства;
  • 4) найбільше територіальне розширення Понтійського царства.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду