Войти
Закрыть

Основні стоянки та пам’ятки первісних людей на території України

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 5. Основні стоянки та пам’ятки первісних людей на території України

Простежте, як розвивалося матеріальне та духовне життя первісних людей, що заселяли територію України в давнину.

Первісна людина на території України з’явилася майже мільйон років тому, у період палеоліту.

Залишки знарядь праці найдавніших на території України первісних людей були знайдені на одній з гір, над річкою Тисою біля с. Королево Виноградівського району на Закарпатті. Вісім культурних шарів засвідчують їхнє життя та діяльність у період від 1 млн до 35 тис. років до н. е.

Одну зі стоянок первісних людей (тимчасове поселення людей кам’яного віку), якій близько 100 тис. років, знайдено в гроті Киїк-Коба, неподалік від м. Сімферополя в Криму. У печері збереглися сліди вогнищ із попелом і вуглинками, безліч кісток тварин — мисливської здобичі неандертальців.

Перші люди на теренах України

Уважно розгляньте карту, знайдіть і покажіть стоянки первісних людей різних етапів розвитку людини: архантропів, неандертальців, «людини розумної». Для виконання завдання скористайтеся картою на с. 16.

У с. Мізині на Чернігівщині знайдено поселення давніх мисливців на мамонтів, які жили тут близько 20 тис. років тому. Археологи дослідили рештки мисливських жител, місце обробки каменю й кістки, заглиблені вогнища, заповнені кістковим вугіллям і попелом, м’ясні ями, призначені для зберігання запасів м’яса взимку. Крім численних знарядь праці, значну цінність мають виявлені під час розкопок витвори давніх митців: жіночі статуетки та фігурки тварин з бивнів мамонта, унікальні браслети з мамонтових кісток.

У 1893 р. відкрито в м. Києві Кирилівську стоянку, назва якої пов’язана з тогочасною назвою столичної вулиці, де відбувалися розкопки. Найдавніший шар залягав на глибині понад 30 м. Вік знайдених там пам’яток сягає 20 тис. років. Археологи виявили велику кількість кісток мамонта та волохатого носорога. А ще дослідники відкопали близько 200 знарядь праці. Основним заняттям жителів стоянки було полювання. Жили вони в наземних будівлях, споруджених із жердин, укритих шкірами. Ззовні споруди укріплювали черепами та бивнями мамонтів.

Мізинська стоянка (картина художника Івана Їжакевича)

Кремневий відщеп зі штучними нарізками зі стоянки неандертальців (Киїк-Коба, Крим). Вік — близько 32 тис. років

Яку роботу могли виконувати зображеним знаряддям жителі цієї стоянки?

Браслет з ікла мамонта з Мізинської стоянки

З якою метою, на вашу думку, на сучасних українських грошах зображають події далекого минулого нашої країни?

Монета номіналом 20 гривень «Палеоліт»

Пізнавально й цікаво

На Мізинській стоянці знайдено кілька великих мамонтових кісток, розмальованих червоною вохрою. Учені припускають, що люди використовували їх як музичні інструменти.

Межиріцька стоянка первісних людей (Черкащина), датована 14,5 тис. років тому, була зимовим стійбищем мисливців. Полювали переважно на бізонів та оленів, зрідка — навіть на величезних мамонтів. Як будівельні матеріали застосовували кістки й бивні мамонтів, камінь для зведення житла не використовували.

Кирилівська стоянка

Житло мисливців з Межиріцької стоянки на Черкащині

Діємо: практичні завдання

  • 1. За допомогою карти на с. 21 позначте на контурній карті стоянки первісних людей на території України, про які ви дізналися на уроці.
  • 2. Створіть розповідь про один день із життя людей на одній зі стоянок (на вибір).

Пізнавально й цікаво

На території Межиріцької стоянки знайдено найдавнішу в Україні карту. Її вирізали на уламку бивня мамонта. Нині ця знахідка експонується в Національному науково-природничому музеї в м. Києві.

Стоянки первісної людини на території України

ЗНАЮ й РОЗУМІЮ: запитання та завдання

I. Знаю нове

1. Коли з'явилися люди на території України?

2. Назвіть відомі вам стоянки первісних людей на території України.

3. Розгадайте головоломки та утворіть логічні пари.

  • 1 ЗІНМИ
  • 2 ЇКОАКИКБ
  • 3 ЖІИРЕМЧ
  • 4 ОРОЕЛОВК
  • А найдавніша стоянка первісних людей, Закарпаття
  • Б стоянка первісних людей на Черкащині, на якій було виготовлено найдавнішу карту в Україні
  • В стоянка неандертальців у Криму
  • Г стоянка доби палеоліту, знайдена на території Києва
  • Д поселення давніх мисливців на мамонтів на Чернігівщині

II. Обговорюємо в групі

  • 1. Як ви думаєте, чи відрізнялися стоянки первісних людей на території України та в інших місцях, наприклад, Азії чи Африки?
  • 2. Уявіть себе дослідниками історичних джерел: складіть запитання, за допомогою яких можна розповісти про одну з археологічних пам'яток, зображених у тексті параграфа.
  • 3. Припустіть, з якою метою жителі Межиріцької стоянки створили одну з найдавніших карт в Україні.

III. Мислю творчо

  • 1. Об'єднайтеся з однокласниками й однокласницями у творчі групи та виготовте лепбук «Реконструкція стоянки первісних людей».
  • 2. Уявіть, що вам вдалося відвідати стоянку первісної людини на території України. Що ви там побачили? Що вразило найбільше?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду