Войти
Закрыть

Римська імперія

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 48. Римська імперія

ПРИГАДАЙТЕ

1. Криза Республіки. Наприкінці I ст. до н. е. Римська республіка переживала кризу. Її основною причиною було те, що система управління Риму була розрахована на одне місто, а не на цілу імперію. Крім того, завоювання величезних територій вплинуло й на римське суспільство.

• У ході війн було взято в полон і перетворено на рабів величезну кількість людей. Праця рабів стала основою римського господарства.

• Розвинулася значна соціальна нерівність усередині римського суспільства. Постійні війни збагатили окремих людей, але чимало селян втратили свою землю через тривалу військову службу.

• Падіння цін на хліб, який у великій кількості надходив із Сицилії та Африки, зробило землеробство неприбутковим. Селянські господарства занепадали, а їхні власники переселялися до міст і жили там за державні кошти.

• Римська влада втрачала демократичний характер. Шлях до виборних посад забезпечувався знатністю й багатством. Багаті римляни «купували» на виборах голоси збіднілих співгромадян, влаштовуючи народні гуляння та роздаючи безкоштовний хліб. Соціальна нерівність спричиняла народні заворушення. На цій хвилі у 20—30-х рр. II ст. до н. е. до влади прийшли брати Гракхи — народні трибуни, які намагалися проводити реформи. Їхнім завданням було покращити становище землеробів та міської бідноти. Проте прихильники заможних і впливових сенаторів убили братів Гракхів та їхніх послідовників, а реформи було скасовано.

Чому братам Гракхам не вдалося досягти своєї мети?

Римські монети.

Диктатор — у період Римської республіки одноосібний правитель, вища посадова особа, яку Сенат призначав у разі найбільшої небезпеки для держави. Пізніше — воєначальник, який захопив владу в Римі завдяки контролю над армією.

2. Диктатура Цезаря. Криза влади змусила Сенат і магістратів наділити військових командувачів — диктаторів — великими повноваженнями. Така можливість була здавна передбачена римськими законами. Проте диктатори отримували свої повноваження на обмежений термін.

Смерть Цезаря. Художник Жан-Леон Жером.

Мармурове погруддя Гая Юлія Цезаря.

Диктатори нерідко змагалися за владу між собою, що призводило до громадянських війн. Диктатор Гай Юлій Цезар (100—44 р. до н. е.) був видатним воєначальником, який підкорив племена галлів, що жили на території сучасної Франції. У громадянській війні він переміг іншого полководця — Гнея Помпея та проголосив себе довічним диктатором з абсолютною владою.

На завойованих Римом територіях Цезар створював римські колонії та переселяв туди найбідніших римських громадян. Близько 80 тис. ветеранів та бідняків отримали земельні наділи в провінціях. Так він намагався уникнути народних заворушень, а також хотів віддячити воїнам, на підтримку яких спирався в боротьбі за владу в Римі.

Цезар правив Римом чотири роки. Він був переконаний, що вся політична й військова влада в Римі належить йому та не зважав на протистояння різних політичних угруповань. Це призвело до того, що в 44 р. до н. е. Цезаря вбили прихильники республіканського ладу, які боялися, що він захоче повернути давні царські порядки.

Який титул мав Цезар? Ким він був до того, як став одноосібно правити римом?

Серед змовників-убивць Гая Юлія Цезаря був і його найближчий соратник Марк Юній Брут. Побачивши перед смертю його обличчя, Цезар вигукнув: «І ти, Бруте?». Нині цей крилатий вислів означає зраду близької людини.

3. Октавіан Август — імператор Риму. Після смерті Юлія Цезаря його прийомний син Октавіан (63 р. до н. е. — 14 р. н. е.) переміг ворогів батька. Сенат проголосив його Августом («обраним богами»).

За правління Октавіана Августа система управління Римом змінилася. Тепер і цивільна, і військова влада належала лише йому. Старі органи влади, які діяли за часів Республіки, було збережено, але лише формально. Усіх магістратів віднині призначав імператор, він скликав Сенат і командував військом. Офіційно Октавіан Август був не консулом і не диктатором, як його попередники, а принцепсом. У давнину так називали найстаршого сенатора, проте в часи правління Октавіана Августа та його наступників це був лише титул.

Влада імператора.

Мармурова статуя Октавіана Августа.

Ким був октавіан? Як він став Августом?

Тому правління Октавіана Августа та його наступників історики називають принципатом. Фактично ж Октавіан Август був імператором, а Рим — імперією.

Після смерті Октавіана Августа прирівняли до богів і запровадили культ імператора. Відтоді вважалося, що всі римські імператори мають божественне походження.

Що означав офіційний титул Октавіана Августа? Чи відповідав він його реальним повноваженням?

4. Розквіт Римської імперії. У I—II ст. н. е. Римська імперія переживала розквіт. Це був час відносного миру та безпеки. Розвинулася торгівля не лише всередині Риму, але й із далекими землями: Африкою, Індією, Китаєм. Землі імперії поділялися на провінції, якими управляли намісники. Кордони імперії захищали фортеці та легіони. У 212 р. н. е. все населення імперії отримало римське громадянство та пов’язані із цим права.

Римською імперією правили імператори — спадкоємці Октавіана Августа. В історію вони увійшли як «п’ять добрих імператорів». Це Нерва, Траян, Адріан, Антонін Пій, Марк Аврелій. Кожен із них мав здобутки, які запам’яталися людям. Нерві, за висловом римського історика Тацита, вдалося поєднати непоєднуване — принципат і політичну свободу. Траян став для римлян взірцем успіху, усі наступні імператори прагнули бути схожими на нього. Антонін носив прізвисько Пій («Благочестивий») за справедливість, милосердя та добре ставлення до простого народу. Марк Аврелій для римських вчених був втіленням мудрого правителя, його називали філософом на троні.

Користуючись додатковими джерелами, підготуйте повідомлення або презентацію про правління «п'яти добрих імператорів».

Вал Адріана у Великій Британії — оборонна споруда, що мала захищати римські володіння від нападів варварів із півночі. Сучасний вигляд.

Висновки

  • Наприкінці I ст. до н. е. Римська республіка переживала кризу.
  • Август створив імперію, у якій вся влада належала імператору.
  • Час розквіту Римської імперії припадає на I—II ст. н. е.

Запитання та завдання

  • 1. Що стало причиною кризи в Римській республіці? Якими були її наслідки?
  • 2. Якою була політика Юлія Цезаря?
  • 3. Якими були основні повноваження римського імператора?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду