Войти
Закрыть

Культура Риму

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 49. Культура Риму

ПРИГАДАЙТЕ

1. Мистецтво. До середини I ст. до н. е. римляни жили дуже скромно та майже не користувалися предметами розкоші. Римське мистецтво було дуже простим. На нього значною мірою вплинула культура етрусків.

Під впливом елліністичної культури римське мистецтво змінилося, стало більш вишуканим. Римляни досягли великої майстерності у виготовленні ювелірних виробів, мозаїк, роботі зі склом, скульптурі. Багато грецьких скульптур збереглося до наших днів завдяки їх римським копіям.

Головною рисою римського мистецтва було те, що воно стало портретним, тобто відтворювало реальні риси обличчя людини. Це стосувалося як скульптури, так і живопису. Мармурові погруддя імператорів установлювали по всій імперії, щоб піддані бачили свого правителя.

Чим мистецтво Риму відрізнялося від мистецтва Греції?

Римська мозаїка із волоським горіхом та мишею.

Римський посуд із кольорового скла.

2. Література. Найбільше в Римі цінувалося ораторське мистецтво — уміння грамотно й красиво говорити, виголошувати переконливі промови. Красномовство було необхідним умінням для політичних діячів і юристів. Найвидатнішим оратором Давнього Риму був сучасник Августа Марк Туллій Цицерон. Його діяльність вплинула на всю римську літературу. Ораторський талант мав Гай Юлій Цезар. Його промови вирізнялися лаконічністю, чіткістю думки та змістовністю.

Спочатку римська література розвивалася під сильним впливом Греції. Римські поети намагалися копіювати стиль грецьких. Також римляни перекладали латиною грецькі літературні твори, зокрема поеми Гомера та тексти театральних вистав.

Лише з кінця II ст. до н. е. римська література набувала самостійності. У театрі популярним став жанр сатири. Сатиричні п’єси перш за все викривали занепад моралі та відмову римлян від простого та скромного життя, засуджувалося їх прагнення розкоші. Видатним поетом був Тіт Лукрецій Кар. Він написав філософську поему «Про природу речей».

Римський Форум — головна площа в центрі міста. Сучасний малюнок.

Камея — рельєфне зображення, вирізьблене в напівкоштовному камені або мушлі.

Найбільшого розквіту римська поезія набула за часів правління Октавіана Августа. Видатними поетами цього періоду були Вергілій — автор поеми «Енеїда», та Горацій, який із гумором критикував римлян за надмірну пристрасть до розкоші.

У подальші роки, коли Римська імперія переживала занепад, а імператори швидко змінювали одне одного на престолі, римські письменники звернулися до тем моралі та філософії. Це були Сенека, Тацит, Пліній. Крім того, популярним був жанр історії — писали як про далеке минуле, наприклад походи Александра Македонського, так і про події, учасниками яких були самі автори, наприклад «Записки про галльську війну» Цезаря. Найвідомішим римським істориком був Тіт Лівій, автор «Історії від заснування міста [Рима]». Письменник єврейського походження Йосиф Флавій написав праці «Юдейські старожитності», де виклав історію єврейського народу з давніх-давен, і «Юдейська війна», у якій описав події єврейського повстання проти Риму в 66—71 рр. н. е.

Що таке ораторське мистецтво? Де його використовували?

У римській провінції Єгипет серед римлян набула поширення практика поховань за давньоєгипетськими традиціями. До поховання померлого клали його прижиттєвий портрет. Ці зображення отримали назву Фаюмських портретів.

3. Архітектура. Римляни були вправними архітекторами та будівельниками. Вони вміли зводити арки та куполи — архітектурні конструкції, ще не відомі у Стародавньому світі, і винайшли цементуючий розчин на основі вапняку. Також вони розвинули ті архітектурні принципи, які були винайдені у Греції.

Визначними архітектурно-інженерними спорудами Давнього Риму були акведуки, дороги та мости.

Освоєння нових земель Рим починав із доріг. Широкі, рівні та прямі римські дороги дозволяли за потреби швидко переправляти легіони з одного кінця імперії в інший, швидко доставляти повідомлення, а також сприяли розвитку торгівлі. Багато доріг було споруджено силами легіонерів.

Аппієва дорога в Римі. Сучасний вигляд.

Будівництво римської дороги було тривалим процесом. Спочатку землеміри вивчали місцевість. Над річками і провалами будували мости, у горах прокладали тунелі, у низинах та болотах робили насипи, щоб вирівняти ділянку під будівництво. Після цього прокопували два стічні рови. Шар ґрунту знімався до каменю, який посипали піском та крейдою. Потім укладали чотири шари каменю та щебеню завглибшки 1,5 м, а зверху клали великі плоскі камені. У центрі дорога мала бути випуклою, щоб на ній не затримувалася вода.

Чому якісні дороги були важливими для Риму?

Спорудження акведука. Акведуками воду доправляли із гірських джерел до міст. Завдяки невеликому нахилу вода довільно текла вниз, до міста. До будинків її підводили глиняні або свинцеві труби.

Мармурова скульптура імператора Октавіана Августа.

Висновки

Запитання та завдання

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 ТИСНІТЬ СЮДИ "Культура Риму (відповіді)"
 

Схожі матеріали з Всесвітньої історії 6 класу

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація