Войти
Закрыть

Практична робота. Повсякденне життя римлян за часів Імперії

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Практична робота

Повсякденне життя римлян за часів Імперії

ПРИГАДАЙТЕ

  • 1. Чому Римська республіка опинилася у стані кризи? До чого це призвело?
  • 2. Завдяки чому жителі Рима почали жити в розкоші?

1. Загальні риси. Життя римлян дуже змінилося за часів Імперії. Через приплив багатств із пограбованих провінцій жителі Рима витрачали величезні кошти на розваги та предмети розкоші. Працювати було невигідно. Більшість товарів, а найголовніше — зерно, задешево поставляли з провінцій. Рим був наповнений плебсом, який вимагав «хліба й видовищ». Безкоштовні роздачі хліба, грошей і циркові вистави позбавляли плебеїв бажання й потреби працювати.

2. Бенкет. Бенкети влаштовували ввечері. На них запрошували музик, які розважали гостей. Гості виголошували тости на честь господаря. Слуга наливав гостям у кубки сильно розведене з водою вино. Пити вино нерозведеним вважалося варварством. Їли лежачи, їжу брали руками.

Колізей у Римі. Сучасний вигляд.

Із листа Кассія до Руфа (кінець I ст. н. е.)

Ти запитуєш мене щодо бенкету, який плануєш улаштувати для своїх друзів. Хоча Цицерон і стверджує, що «найменш почесними є професії продавця риби, м'ясника, кухаря та того, хто готує соуси», я з великою повагою ставлюся до людей, які вміють гарно прийняти гостей та подати їм найкращі страви. На думку поета Ювенала, на бенкеті, вартому такої назви, мають бути присутні «величезний омар зі спаржею, корсиканська барабуля, найкраща мінога, яку тільки може запропонувати Сицилія, гусяча печінка, каплун (спеціально відгодований півень), розміром із будинок, гарно засмажений кабан, трюфелі і яблука». Замість усього переліченого я віддаю перевагу вишуканій їжі, яку пропонує Апцій у своїй кулінарній книзі. Ти можеш знайти її в обох громадських бібліотеках, заснованих імператором Августом.

Хто ж не буде приємно вражений, побачивши на столі такі страви:

Закуска

  • Солона риба і яйця.
  • Фаршироване порося.
  • Шматочки мізків, зварені в молоці з яйцями.
  • Варені опеньки із соусом і приправлені перцем, приготовленим на риб'ячому жирі.
  • Ведмежатина з прянощами в меду й соусі з олії та яєць.

Гаряче

  • Лань, засмажена в цибульному соусі.
  • Єрихонські фініки, виноград, олія і мед.
  • Страус у солодкому соусі.
  • Горлиця, зварена разом із власним пір'ям.
  • Смажений папуга.
  • Млинці, фаршировані м'ясом поросяти та голубів.
  • Окіст у тісті з інжиром і лавровим листям, политий медом.

Солодке

  • Асорті з кондитерських виробів із трояндами.
  • Очищені фініки, фаршировані горіхами й кедровими горішками, смажені в меду.
  • Теплі африканські тістечка із солодким вином і медом.

Вечеря заможних римлян. Сучасний малюнок.

  • 1) Ім'я якого правителя Риму згадується в листі?
  • 2) Які професії згадано в листі? Який із цього можна зробити висновок?
  • 3) Який основний підсолоджувач називає Кассій?
  • 4) Які страви пропонує Ювенал, а які — сам Кассій? У чому, на вашу думку, полягає різниця між вишуканим і невишуканим бенкетами?
  • 5) Назвіть регіони, із яких походять складові перелічених у листі страв: риба, папуга, страус, ведмежатина, інжир, фініки, трюфелі, кедрові горішки, перець (пряність). Про що це може свідчити?

Давньоримська мозаїка, що зображує різні продукти харчування.

Кушетка з дерева та слонової кістки. На таких меблях римляни лежали та їли під час бенкетів.

3. Гладіаторські бої. Давньогрецьке мистецтво театру в Римі зазнало змін. Високохудожні трагедії показували в будинках знаті для вузького кола поціновувачів.

Широкий загал віддавав перевагу виступам коміків, вуличних музик, а також масштабним гладіаторським боям. Вважається, що їх початок поклав Гай Юлій Цезар. Бої відбувалися на арені, найвідомішою з яких став римський Колізей. Його будівництво було закінчене у 80 р. н. е.

Він уміщував 50 тис. глядачів.

Гладіаторські бої організовував спеціальний чиновник із наближених до імператора. Гладіаторів купували як рабів на ринках, але ними могли добровільно ставати вільні люди. Майбутніх гладіаторів селили в казармах, там вони проходили навчання під керівництвом наставників.

Існував і госпіталь для лікування поранених під час боїв.

На день могло відбуватися до сотні поєдинків між гладіаторами. Поєдинок не одразу закінчувався смертю одного з учасників, і тоді переможець запитував в імператора, чи залишати супернику життя. Якщо імператор піднімав великий палець угору, то людині залишали життя, якщо вниз — добивали.

Глядачі робили грошові ставки на своїх улюбленців. Це ще більше підігрівало інтерес до поєдинків.

Дуже популярні серед народу гладіатори могли сподіватися на тривалу та успішну службу, після завершення якої вони ставали наставниками для нових гладіаторів. Часто вони навіть мали шанувальників.

Серед римлян надзвичайно популярними були поєдинки диких тварин. Їх тисячами відловлювали в далеких краях і доправляли в Рим, де на них чекала загибель.

Засуджених на смерть злочинців, а також християн (їх у Римській імперії переслідували протягом 300 років), виводили беззбройними на гладіаторську арену, щоб їх роздерли дикі тварини.

У Римі влаштовували масштабні видовища, які мали відтворювати історичні битви. Одного разу на заповненій водою арені Колізею плавали справжні бойові кораблі — так зображали морську битву Пунічних війн.

Поміркуйте, чи була згода пересічного римлянина стати гладіатором смертним вироком. Чому вільні люди погоджувалися йти на такий ризик?

Пальці вниз. Художник Жан-Леон Жером.

Гладіатор — воїн, який бився на арені для втіхи глядачів.

Гладіатор. Сучасний малюнок.

Давньоримські мозаїки, що зображують бої гладіаторів. Існували різні види гладіаторів, кожен із яких мав власний набір озброєння. Людина в білому одязі із чорними смугами — наставник бійців.

Як могло скластися життя успішного гладіатора?

Із листа Кассія до Донація

Пишу тобі з Африки, із Тамугаді, куди наш імператор Траян відправив мене для відлову диких тварин, оскільки наш народ потрібно постійно розважати, щоб не було повстань, які обходяться дорожче за будь-яких тварин. Народ вимагає видовищ усе більш і більш незвичайних. Йому набридло бачити пантер, запряжених у колісниці, слонів, які пишуть хоботами на піску ім'я нашого імператора, гладіаторів, які б'ються з левами. Сьогодні вони хочуть бачити, як ведмеді б'ються з буйволами, а бики — із носорогами.

Марк, якого ти, звісно, знаєш, розповідав мені, що був свідком у Колізеї жахливого видовища: начальник школи гладіаторів засік до смерті людину, примушуючи її відривати величезного ведмедя від буйвола. Четверо людей загинуло...

Я вважаю, що ці ігри є надто жорстокими, але, кажуть, вони забезпечують мир і спокій... Чи надовго? Тим більше, що відлов хижаків стає все більш складною справою. У деяких районах вони зовсім зникли, як, наприклад, гіпопотами в Нубії, месопотамський лев, слони в Північній Африці, звідки я тобі пишу.

  • 1) Звідки Кассій пише листа? Як римляни називали цей регіон?
  • 2) Як Кассій ставиться до розваг на арені?
  • 3) Із якою метою і для кого організовували гладіаторські бої?
  • 4) Як відлов тварин для розваг вплинув на природу?

Шанувальниці вітають переможця. Сучасний малюнок.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду