Войти
Закрыть

Над Європою

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Крижановський, Хірна

 

Над Європою — чорні хмари

Русь розпалася на окремі князівства дуже невчасно, коли ожив великий Євразійський стел, де проживало багато кочових племен. На початку ХІІІ ст. монголи Центральної Азії (їх ще називали татарами) обрали своїм ханом Темучина — талановитого полководця й організатора. Його назвали Чингісханом — «володарем світу». Так було створено молоду монгольську державу, якій випало на долю завоювати півсвіту.

Монгольська юрта. Фото

Для кого зводиться таке житло — людей осілих чи кочівників?

Монголо-татари були кочівниками-скотарями, їм потребувалися обширні території й торгові шляхи. Це штовхало їх до завоювань на схід і захід. Уже Чингісхан завоював племена й народи Сибіру, Північний Китай, Середню Азію, Персію, Закавказзя, напав на Русь і мав намір захопити Західну Європу. Але Русь він не завоював, залишивши її на поталу своїм нащадкам.

Хан — титул правителя у багатьох країнах Сходу.

У 1236 р. свій перший спустошливий похід організував онук Чингісхана — Батий (Бату-хан). Долаючи опір русичів, він розорив Рязанську, Суздальську землі, здобув Москву. Володимир, але зрештою, трохи не дійшовши до Новгорода, повернувся на Нижнє Поволжя.

На початку 40-х років ХІІІ ст. Батий зі своїми полчищами пройшов територією сучасної України, захопив і розорив наприкінці 1240 року Київ. Така ж доля спіткала частину Польщі й Угорщини, землі південних слов’ян. Батий мав намір захопити й Західну Європу, однак у 1242 р. раптово подався на Нижнє Поволжя.

Завоювати територію від Чорного моря до Тихого океану монголо-татари змогли завдяки добрій організації свого війська та роз’єднаності своїх жертв. Державу, що її побудували на Поволжі (на землях половців) монголо-татари, пізніше назвали Золотою Ордою. Її столицею стало місто Сарай (на Волзі, неподалік від Астрахані). Русь не увійшла до складу цієї держави і мала власних князів. Однак вона потрапила в залежність від монголо-татар і сплачувала ординським ханам данину. Руські князі стали васалами Орди. Вони могли правити в своєму князівстві лише з дозволу хана, випросивши (точніше, купивши) в нього ярлик.

Ярлик — грамота ординського хана, що давала право на князювання.

Монгол з конем — господар великого Євразійського степу. Перський малюнок

Чингісхан. Китайський малюнок

Батий. Китайський малюнок

«Мавзолей Чингісхана» у Внутрішній Монголії (на території Китайської Народної Республіки). Сучасний вигляд

Монгольський лучник. Японський малюнок

Які риси цього воїна передав художник?

Чингісхан — творець найбільшої держави в історії Портрет XX ст.

Князі швидко звиклися зі своїм залежним становищем, добивалися ханської ласки. Оскільки ж володимирський князь вважався старшим і одержував право збирати для хана данину, то руські князі виборювали в Орді ярлик на княжіння саме у Владимирі. Вони завдавали Орді небагато клопоту, бо люто ворогували між собою. Хану залишалося лише підтримувати цю ворожнечу, що він умів робити. Якщо народ повставав проти ординців, князі самі придушували ці повстання. Вони навіть закликали монголо-татар собі на підмогу. Помічники ж, як нарікав літописець, «усю землю пусто сотвориша» — спустошували Русь.

Монгольські держави XIІІ—ХІV ст.

1. Знайди район початкових володінь Чингісхана.

2. Назви землі і держави, які увійшли до імперії Чингісхана.

3. Які території і держави були завойовані за дітей та внуків Чингісхана?

Для допитливих

Монголо-татарські військові загони складалися з десятків тисяч, тисяч, сотень і десятків воїнів. Легкоозброєні воїни мали луки зі стрілами, бойові сокири, аркани, важкоозброєні — шкіряні (іноді залізні) обладунки, шаблі, списи. Воїни вміли долати разом зі своїми бойовими кіньми водні перепони, штурмувати за допомогою облогових пристроїв (цього їх навчили китайці) міські мури. У розпалі бою вони могли кинутися на втікача, але не через страх, а щоб влаштувати ворогу несподівану засідку. Монгольські воєначальники не билися поруч зі своїми воїнами, а на відстані спостерігали за перебігом бою й подавали воїнам (через посланців чи за допомогою звукових сигналів) потрібні команди.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Крижановський, Хірна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація